Silnik przegrzewa się po wymianie głowicy 1.9 td
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Gwoździu
- Nowy T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Silnik przegrzewa się po wymianie głowicy 1.9 td
Na wstępie mojego pierwszego posta chciałbym powitać serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem posiadaczem (do niedawna szczęśliwym) t4 1.9 td 95 rok (9 miejscowy).
Problem zaczął się od ubywającego płynu chłodniczego - diagnoza, uszczelka pod głowicą.
Okazało się, że niestety głowica jest pęknięta. Znalazłem inną, po regeneracji, splanowaną i gotową do montażu.
Dodatkowo kazałem wymienić rozrząd, świece, olej, i płyn chłodniczy. Mechanik naprawił też pompę wtryskową , bo stwierdził że cieknie oraz wymienił czujnik przy chłodnicy. Po tym całym remoncie, mam wrażenie że silnik ma za wysoką temperaturę pracy. Dochodzi do czerwonej kreski zaznaczonej na zdjęciu (wyżej już nie). Wentylatory się załączają ale przy włączonym silniku temperatura nie spada do poziomu zielonej kreski. Przed remontem wskazówka była na zielonej linii.
Mechanik twierdzi ze wszystko ok i można tak jeździć, co mnie nie przekonuje. Czy faktycznie płyn ma za wysoką temperaturę? Jak jest wyskalowany wskaźnik (połowa skali to 90 stopni tak? ).
Proszę o podpowiedź i jakieś sugestie.
Pozdrawiam Gwoździu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e33 ... b304b.html
Problem zaczął się od ubywającego płynu chłodniczego - diagnoza, uszczelka pod głowicą.
Okazało się, że niestety głowica jest pęknięta. Znalazłem inną, po regeneracji, splanowaną i gotową do montażu.
Dodatkowo kazałem wymienić rozrząd, świece, olej, i płyn chłodniczy. Mechanik naprawił też pompę wtryskową , bo stwierdził że cieknie oraz wymienił czujnik przy chłodnicy. Po tym całym remoncie, mam wrażenie że silnik ma za wysoką temperaturę pracy. Dochodzi do czerwonej kreski zaznaczonej na zdjęciu (wyżej już nie). Wentylatory się załączają ale przy włączonym silniku temperatura nie spada do poziomu zielonej kreski. Przed remontem wskazówka była na zielonej linii.
Mechanik twierdzi ze wszystko ok i można tak jeździć, co mnie nie przekonuje. Czy faktycznie płyn ma za wysoką temperaturę? Jak jest wyskalowany wskaźnik (połowa skali to 90 stopni tak? ).
Proszę o podpowiedź i jakieś sugestie.
Pozdrawiam Gwoździu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e33 ... b304b.html
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: Silnik przegrzewa się po wymianie głowicy 1.9 td
Załóż na próbę ten stary czujnik przy chłodnicy
-
Gwoździu
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Podmianka starego czujnika nic nie dała. Opcja "szukaj" na forum mi obca nie jest, dlatego uzupełnię informację. Węże nie są twarde. Pasek pompy wody jest założony prawidłowo. Termostat sprawdzony i się otwiera. Na forum wyczytałem, że ktoś miał sytuację gdzie regulacja pompy wtryskowej spowodowała unormowanie się temperatury. Jutro zdam relacje czy to przyniosło efekty. Do innych przyczyn które dzięki forum mi się nasuwają to:
- walnięta pompa wody
- wspomniana wyżej regulacja pompy wtryskowej
- wskaźnik temperatury sfiksował ? (mierzyłem temperaturę w zbiorniczku wyrównawczym termometrem od centralnego ogrzewania i wskazywał 87 stopni C)
Pozdrawiam i proszę o sugestie.
- walnięta pompa wody
- wspomniana wyżej regulacja pompy wtryskowej
- wskaźnik temperatury sfiksował ? (mierzyłem temperaturę w zbiorniczku wyrównawczym termometrem od centralnego ogrzewania i wskazywał 87 stopni C)
Pozdrawiam i proszę o sugestie.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Sprawdź na zagrzanym silniku czy masz otwarte żaluzje na wentylatorach, jeśli nie to wykręć termistor znajdujący się między wentylatorami, 2 śruby 10 czy 13. Nie pamiętam teraz dokładnie. Jak już go wykręcisz to otwórz żaluzje ręcznie, przekręcając pierścienie od żaluzji i wtedy się przejedź.
Rozumiem, że bezpieczniki od wentylatorów na błotniku sprawdzałeś?
Rozumiem, że bezpieczniki od wentylatorów na błotniku sprawdzałeś?
-
Gwoździu
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Witam. Piszę po małej przerwie. Żaluzje się otwierają, a bezpieczniki są dobre. Chłodnica była chyba przytkana bo na górze gorąca a na dole zimna. Wymiana chłodnicy spowodowała minimalny spadek temperatury ale dalej jest powyżej poziomej kreski. Po zgaszeniu silnika wyraźnie słychać działanie dodatkowej pompy wody (chodzi jakieś 5-7 minut).
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
to jest objaw nie otwierającego się termostatu, a nie zapchanej chłodnicyGwoździu pisze:Chłodnica była chyba przytkana bo na górze gorąca, a na dole zimna.
w momencie uruchomienia się pompki przetłacza ona chłodziwo do chłodnicy i powinny się uruchomić wentylatory, jeśli nie to patrz wyżej, termostat się nie otwieraGwoździu pisze:Po zgaszeniu silnika wyraźnie słychać działanie dodatkowej pompy wody (chodzi jakieś 5-7 minut).
-
Frodo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Mam taki sam silnik jak ty.U mnie zawsze odkąd pamiętam wskazówka temperatury stoi tak jak zaznaczyłeś czerwoną kreskę na zdjęciu.
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
U mnie po wymianie termostatu też trzyma się na tej cieńszej kresce. Żaluzje mam otwarte, pompka wody chodzi , wentylatory działają, uznałem że tak ma być. :P
-
Gwoździu
- Nowy T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Wczoraj została wymieniona pompa wody (tak dla pewności) i termostat. Temperatura spadła (wskazówka utrzymuje się pomiędzy grubą i cienka kreską). Mam nadzieję że już będzie wszystko ok. Nasuwa się pytanie dlaczego przed wymianą głowicy wskazania były inne? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i sugestie.
-
cebek
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 23
- Model:
- Auto: syncro long, króciak
- podziekowal za post: 14 razy
- otrzymal podziekowanie: 22 razy
- Kontakt:
Ja dziś z ciekawości pomierzyłem temperaturę silnika termometrem warsztatowym. Gdy wskazówka jest prawie pod cienką kreską to w zbiorniczku mam 92 stopnie i załączają się wentylatory na pierwszy bieg. Znaczy się wskaźnik oszukuje i tyle :P