ladowanie
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
ladowanie
witajcie
mam w aucie zamontowany woltomierz i zawsze wiem jak jest z ladowaniem .
Ładowanie ksztaltuje się w granicach od 13,7V --14,2V czyli jest ok jednak dzisiaj było inaczej przed odpaleniem auta aku pokazuje 11,8V przy odpalaniu spadek do 10,5V ale odpalił od strzała i ładowanie od razu na 15,2 V prawie cały dzień się utrzymywało na poziomie 14,5-15,1V mimo iz prawie wszysko powlączałem czyli wycieraczki,ogrzewanie szyb dmuchawa na max nie spadlo ponizej 14,5V
Tu moje pytanie czy to aby nie zadużo? jaka może być przyczyna takiego stanu ?
mam w aucie zamontowany woltomierz i zawsze wiem jak jest z ladowaniem .
Ładowanie ksztaltuje się w granicach od 13,7V --14,2V czyli jest ok jednak dzisiaj było inaczej przed odpaleniem auta aku pokazuje 11,8V przy odpalaniu spadek do 10,5V ale odpalił od strzała i ładowanie od razu na 15,2 V prawie cały dzień się utrzymywało na poziomie 14,5-15,1V mimo iz prawie wszysko powlączałem czyli wycieraczki,ogrzewanie szyb dmuchawa na max nie spadlo ponizej 14,5V
Tu moje pytanie czy to aby nie zadużo? jaka może być przyczyna takiego stanu ?
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Re: ladowanie
regulator moze od tak nagle sie zepsuć? wczoraj było dobrze jakieś 6 miesiecy temu robiłem remont alternatora wszysto nowe poszło czyli łozyska,pierścienie,wirnik,regulator boschaslimak pisze:Za dużo, pierwsze co przychodzi na myśl to regulator napięcia.
juz by sie posypał ?
dzisiaj tj 02.12.10 wszystko wrociło do normy czyli 13,8 -14,0 co jest grane ?
-
jamulti
- Forumowicz T4
- 16
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: multivan ll
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Andrewa sprawdż główny kabel czerwony alternatora na końcówkach czy miedż się nie utlenia i czy jest bardzo dobry styk tam chodzą bardzo duże prądy w zależności od mocy alternatora ( najmocniejszy to 120 amper ) ewentualnie styki stojanu w alternatorze jeżeli to wszystko ok to stawiałbym na regulator który jest ze szczotkotrzymaczem zakładając że styki szczotkotrzymacza do alternatora są ok. Jeszcze jedno sprawdż jaki duży jest spadek napięcia jest między przewodem wzbudzenia a akumulatorem mierz to na włączonej stacyjceandrewa1 pisze:regulator moze od tak nagle sie zepsuć? wczoraj było dobrze jakieś 6 miesiecy temu robiłem remont alternatora wszysto nowe poszło czyli łozyska,pierścienie,wirnik,regulator boschaslimak pisze:Za dużo, pierwsze co przychodzi na myśl to regulator napięcia.
juz by sie posypał ?
dzisiaj tj 02.12.10 wszystko wrociło do normy czyli 13,8 -14,0 co jest grane ?
-
stefany
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 17
- Model:
- Auto: juz nie t4 :(
- Opis: KAŻDA ZMORA MA SWOJEGO AMATORA ...
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
przede wszystkim zacznijmy od tego gdzie masz miernik podlaczony :?:
pod alternator czy akumulator :?:
pod alternator czy akumulator :?:
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Myślę że na mrozach słabszy akumulator nie chce brać prądu i regulator dobija mu na siłę więcej, co akurat nie jest korzystne, ale tak się zachowuje regulator, który stara się jak najszybciej doładować akumulator, a jeszcze zapewne jeździłeś po mieście często silnik spadał na wolne obroty i w zasadzie nie doładowałeś akumulatora.andrewa1 pisze:dzisiaj tj 02.12.10 wszystko wrociło do normy czyli 13,8 -14,0 co jest grane ?
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
a mnie się wydaje że jak sama nazwa wskazuje regulator jest po to aby zawsze taki sam prąd dawał bez względu na pobór
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
no to panowie sprawa sie wyjaśniła aku padło rano problem z odpaleniem ale odpalił pojezdzilem troszke ladowanie 14,0 V cztery godziny postoju i aku pokazalo 11,8 jaką lipę teraz robią to szkoda słów 1,5roku i szrot
Stefany miernik mam podłączony do aku pokazuje faktyczny stan aku i jaki prąd na niego idzie dodatkowo włączenie jakiegokolwiek odbiornika jest pokazywane spadkiem napięcia.
Stefany miernik mam podłączony do aku pokazuje faktyczny stan aku i jaki prąd na niego idzie dodatkowo włączenie jakiegokolwiek odbiornika jest pokazywane spadkiem napięcia.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4 2.0 B multivan
- Opis: 42 l
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Witam kolegów . Mam pytanko ładowania . Jakim napięciem powinien ładować alternator . Mam silnik 2.0 b . Z góry dziękuję :P
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Idealne jest 14,5V. Kenobi masz rację regulator jest po to żeby utrzymywać względnie stałe napięcie ale napięcie jest też zależne od natężenia czyt. poboru prądu a na to regulator wpływu nie ma stąd spadki napięcia. Natomiast wzrost powyżej 15V sugeruje jakąś usterkę, bądź to brak kontaktu bądź uszkodzenie regulatora, względnie komutatora.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
No to już chyba wiem czemu wysiadł mi akumulator kupiony pół roku temu . W tym samym czasie był naprawiany alternator .Po naprawie ładował 12,9 V góra 13 V a majster stwierdził że tak ma być. Jutro naładuję akumulator i jadę sprawdzić ładowanie.
-
tomex
- Aktywny T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Akumulator wstawiony zamienny byłem u mechanika sprawdzić ładowanie i jakimś cudem jest 13,8 V to chyba nie jest żle. Okazuje się że zdechł akumulator idzie do reklamacji BOSCH SILVER mam nadzieje że nie wymyślą nic żeby się wykpić .