odma problem z ubytkiem oleju
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: t5 Multivan
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
odma problem z ubytkiem oleju
Witam
Mam kolejny problem <36> a mianowicie bardzo wysokie branie oleju 2.5 l na 1200 km , sprężanie na cylindrach jest w granicy 10 bar olej stosowany 10 w 40 zgodny z normą Vw, brak wycieków, auto nie dymi , ma kopa, i tu moje pytanie czy to koniec dla tego silnika <36> czy jakaś błahostka słyszałem że możliwe brania takiel ilości może być odma albo uszczelniacze zaworowe , i tu drugie pytanie czy miał ktoś taki przypadek i jak rozwiązał ten problem ? .Z góry serdecznie dziękuje za pomoc oraz wskazówki , bo mechanik zaleca wymianę pierścieni.
link do mojej odmy http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0805081925
Mam kolejny problem <36> a mianowicie bardzo wysokie branie oleju 2.5 l na 1200 km , sprężanie na cylindrach jest w granicy 10 bar olej stosowany 10 w 40 zgodny z normą Vw, brak wycieków, auto nie dymi , ma kopa, i tu moje pytanie czy to koniec dla tego silnika <36> czy jakaś błahostka słyszałem że możliwe brania takiel ilości może być odma albo uszczelniacze zaworowe , i tu drugie pytanie czy miał ktoś taki przypadek i jak rozwiązał ten problem ? .Z góry serdecznie dziękuje za pomoc oraz wskazówki , bo mechanik zaleca wymianę pierścieni.
link do mojej odmy http://www.t4-wiki.de/wiki/index.php?ti ... 0805081925
-
bigos1966
- profil zaufany

- Specjalista T4
- 15
- Tematy: 42
- Model:
- Auto: t4 caracelle
- podziekowal za post: 33 razy
- otrzymal podziekowanie: 201 razy
- Kontakt:
Re: odma problem z ubytkiem oleju
a filtr powietrza jest czysty, kiedy wymieniany. U mnie po wymianie filtra problem znika.
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
Bez ściągania głowicy da się tylko wałki trzeba wyciągnąć a co za tym idzie rozrząd też. Jeśli masz ponad 200tys zrobione to obstawiam pierścionki. Najlepiej to podjedź do mechanika który umie sprawdzić czy pierścienie czy uszczelnienia ( bo da się to sprawdzić)
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Jeśli silnik nie przegrzany i ma tylko 200tys to pierścionki będą dobre ale prowadnice zaworowe już nie przez co uszczelniacze puszczają, wymiana uszczelniaczy pomoże na chwilę
-
MisiekVW
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Caravelle Assistance
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 6 razy
- Kontakt:
No to ja proponuje kpl. wymienić ( pierścionki , prowadnice i uszczelnienia)w końcu VR6 jest i dopiero wtedy będzie spokój na długie km...
Ostatnio zmieniony 07 lut 2014, 22:07 przez MisiekVW, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Dopiero teraz doczytałem że 10bar na garnek troszku mało , ja jak miałem tyle na jednym to głowica w górę i diagnoza generalka,
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
dzisiaj się dowiadywałem o części i tu mały szok pierścienie od 65 do 180 zł za cylinder kompletny rozrząd 980 zł uszczelki komplet 500 zł.
ale dzisiaj zobaczyłem że mam uszkodzoną odmę jutro zamówię nową jak to nic nie pomoże to trzeba będzie się brać za rozbiórkę i remont
ale dzisiaj zobaczyłem że mam uszkodzoną odmę jutro zamówię nową jak to nic nie pomoże to trzeba będzie się brać za rozbiórkę i remont
-
darek123
- Aktywny T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Koledzy mam pytanie czy w 2.8 vr 6 idzie ciągnąć miskę olejową żeby wymienić pierścienie olejowe niestety ale muszę to zrobić a nie chciał bym wyciągać całego motoru z auta ?