no. w końcu znalazłem wolny czas żeby to zrobić
od dawna planowałem żeby powstał temat opisujący dane na naklejkach znamionowych naszych samochodów posiada je każdy z nas (poza tymi których auta były kradzione, bite w miejscach zamieszczania tabliczek albo w jakiś inny sposób modyfikowane numery nadwozia)
wiem wiem nie odkryłem ameryki bo na tym forum jest wielu fachowców którzy wiedzieli już o tym zanim powstało... ale nie wszyscy wiedzą że w ogóle je mają co oznaczają i że można z nich wyczytać bardzo wiele ciekawych informacji na temat posiadanego auta.
jestem pewny że będzie to użyteczne i na 100% wzbogaci to wiedzę posiadaczy T4, prosty przykład - silnik czy skrzynia komuś padnie to potem będzie wiedział jakiej szukać (po kodzie)
odrazu powiem na wstępie że sam nie władam 100% wiedzą na temat WSZYSTKICH kodów wyposażenia ale chciałbym chociaż podzielić się z Wami tymi które już poznałem.
umiejscowienie naklejek:
roczniki 90-95 - należy otworzyć półkę maskującą bezpieczniki naklejka znajduje się "na lewej ścianie" inaczej mówiąc na wewnętrznej stronie błotnika
roczniki 96-03 - należy otworzyć półkę maskującą bezpieczniki naklejka znajduje się pod tablicą bezpieczników należy wysunąć taki czarny plastik (tak jakby podstawka pod tą tablicą)
tak jak pisałem powyżej wszytkich kodów jeszcze nie poznałem ale myślę że są tacy którzy to przeczytają i dołączą się do opisania bo naszą wspólną wiedzą możemy wzbogacić wiedzę innych użytkowników
wrzuciłem tutaj kilka zdjęć tabliczek znamionowych T4 z którymi miałem styczność opisałem na nich wszystko to co udało mi się zidentyfikować
opisuje kolorowymi ramkami którymi oznaczyłem poszczególne kody:
numeru VIN nie muszę zaznaczać bo każdy go pozna i widzi gdzie jest
ciemny niebieski - jakiś numer identyfikacji ale nie jest to VIN
czarny - ...
czerwony - typ nadwozia (np. doka/kombi/multivan/caravelle itp.)
różowy - moc silnika w KW
biały - liczba biegów (tak przypuszczam)
jasno-niebieski - oznaczenie silnika (AAB-2.4, AAC 2.0 itd...)
ciemno-żółty - kod lakieru czyli kolor naszego T4
fioletowy - kod skrzyni (PO 1996 KODY SKRZYŃ W WIĘKSZOŚCI ZACZYNAŁY SIĘ NA LITERKĘ "D" a nie tak jak wcześniej "C")
jasno żółty / jasno-zielony - podejrzewam że chodzi o wyposażenie bo jedna z tabliczek ma w tym miejscu napis KOMF widoczny na pierwszym zdjęciu (zapewne chodziło o wersje komfort bo był to transporter ale miał wyposażenie bardzo zbliżone do caravelle(wykładzina szara przod i tył, nagrzewnica pod podłogą, zabudowa plastikowa, lusterka i zderzaki w kolorze, lusterko w słonecznej osłonie, lampka ma schodku drzwi rozsuwanych. A mimo tego nie było to caravelle jak widać na tabliczce) auta które mają w tym miejsci napis GRUND nie wyróżniały się żadnymi z powyższych bajerów, były to zwykłe transportery osobowe, doki itp. woły robocze z wyposażeniem "totalna bieda".
ciemno zielony - kody wyposażenia naszych T4 to właśnie z nich możemy się dowiedzieć jakie wyposażenie było pierwotnie w aucie po zjechaniu z taśmy produkcyjnej
zamieszczam Wam link przekierowujący na dekoder opisujący kody wyposażenia. dzięki temu każdy przeanalizuje sobie kody wyposażenia w swoich autach co powinien mieć czego niema (wiadomo czasami handlarze przed sprzedażą potrafią oskubać auto z różnych elementów żeby sprzedać bo części też dobrze stoją) a potem ktoś kupi i nawet nie wie że coś w wyposażeniu powinno być a tego niema i potem może se dokupic.
link do dekodera (pojedynczo wpisujcie każdy kod) - http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/kody-wyposazenia/
dekoder jest po angielsku ale myślę że większość stanie na wysokości zadania jak nie to zawsze ktoś pomoże przetłumaczyć
myślę że ten post wzbogaci wiedzę użytkowników
ponadto jeśli jakiegoś kodu nie będziecie potrafili rozszyfrować to myślę że właśnie tutaj możecie wrzucać zdjęcia swoich tabliczek i zawsze ktoś pomoże w rozszyfrowaniu poszczególnych nieznanych kodów tylko jedna BARDZO ISTOTNA UWAGA przed zamieszczeniem takiej tabliczki ZAKRYJCIE NUMERY IDENTYFIKACJI / NUMERY VIN bo ktoś może to wykorzystać kiedyś przeciwko Wam samym (to tak jakby wrzucić skan swojego dowodu do internetu)
Poznaj swoje T4 kody wyposażenia na tabliczkach znamionowych
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Miętus89
- Samodzielny mechanik
- 15
- Model:
- Auto: Transporter 1999
- podziekowal za post: 32 razy
- otrzymal podziekowanie: 23 razy
- Kontakt:
Poznaj swoje T4 kody wyposażenia na tabliczkach znamionowych
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
tommly
- Specjalista T4
- 14
- Model:
- Auto: chwilowy brak T4
- Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
- podziekowal za post: 30 razy
- otrzymal podziekowanie: 36 razy
- Kontakt:
Re: Poznaj swoje T4 kody wyposażenia na tabliczkach znamiono
Czarna ramka też oznacza wersję nadwozia i zakodowaną m.in. dopuszczalną nośność, zauważyłem taką zależność przy doborze felg wg konfiguratorów różnyc…login to view the rest of this post
This topic has 1 more reply
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się