ACV 2,5 TDI Dziwne zachowanie sprzęgła
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
ACV 2,5 TDI Dziwne zachowanie sprzęgła
Ostatnio zaczęło mi się ślizgać (z 10miesięcy temu)sprzęgło. W zakresie 2 do 2,5 tyś obrotów i tylko na 4 i 5 biegu jak wcisnąłem gaz do oporu. Działo się to sporadycznie w ciągu tych 10 miesięcy może z 5 - 10 razy. Ale ostatnio problem się nasilił sprzęgło zaczęło się ślizgać też na trójce (w tym samym zakresie) no i dzieje się tak zawsze jak wcisnę gaz więcej niż do połowy.
Na pierwszy rzut oka sprawa wygląda banalnie. Ale kompletne sprzęgło (tarcza+docisk+koło+łożysko)wymieniłem dokładanie w kwietniu 2012 (czyli 1.5 roku temu)zrobiłem na tym komplecie max 30tyś kilometrów (na poprzednim ponad 300tyś)
No i zaczęło mnie to zastanawiać jakim cudem tak szybko to padło. No i dziś jadąc do roboty zatrzymałem auto postrzelałem ze sprzęgła sprawdziłem poziom płynu(było ok ) i podważyłem pedał sprzęgła nogą po wbiciu biegu no i cud. Nagle przestało się ślizgać. Ale jak mocno wcisnę sprzęgło do spodu to znów zaczyna ślizgać. Powtarzam operację ze strzelaniem i podważaniem jest ok.
Nie jestem mechanikiem ale moim zdaniem to raczej nie tarcza się zużyła. Dodam że po wciśnięciu sprzęgła słychać trochę łożysko. Powiedzcie mi co mam w pierwszej kolejności sprawdzić?
pozdrawiam
Na pierwszy rzut oka sprawa wygląda banalnie. Ale kompletne sprzęgło (tarcza+docisk+koło+łożysko)wymieniłem dokładanie w kwietniu 2012 (czyli 1.5 roku temu)zrobiłem na tym komplecie max 30tyś kilometrów (na poprzednim ponad 300tyś)
No i zaczęło mnie to zastanawiać jakim cudem tak szybko to padło. No i dziś jadąc do roboty zatrzymałem auto postrzelałem ze sprzęgła sprawdziłem poziom płynu(było ok ) i podważyłem pedał sprzęgła nogą po wbiciu biegu no i cud. Nagle przestało się ślizgać. Ale jak mocno wcisnę sprzęgło do spodu to znów zaczyna ślizgać. Powtarzam operację ze strzelaniem i podważaniem jest ok.
Nie jestem mechanikiem ale moim zdaniem to raczej nie tarcza się zużyła. Dodam że po wciśnięciu sprzęgła słychać trochę łożysko. Powiedzcie mi co mam w pierwszej kolejności sprawdzić?
pozdrawiam
-
arkolek
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: caravelle T4
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Re: ACV 2,5 TDI Dziwne zachowanie sprzęgła
Sprawdz pedal sprzegla, czy nie jest peknieta podpora i pomke sprzegla przy pedale. Ewentualnie linke sprzegla jak masz.
-
grandcherokee
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: business class
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
-
edibus
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4 laweta
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
w ACV to raczej hydraulika,może już pompa wytarta i łapie na krawędzi?
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Zapowietrzone raczej nie bo pedał nie opada.grandcherokee pisze:zapowietrzone może być
Muszę się temu przyjrzeć. Sprzęgło łapie raczej przy górze pedału. Generalnie jak zmieniam biegi to wystarczy wcisnąć sprzęgło do połowy. Czasem przy zmianie zgrzytnie mi na dwójce. Mój mechanik to twierdzi że trzeba cały komplet wymienić. Ale w t4 sprzęgło LUK'a żeby padło po 15-20 tyś?.arkolek pisze:Sprawdz pedal sprzegla, czy nie jest peknieta podpora i pomke sprzegla przy pedale. Ewentualnie linke sprzegla jak masz.
Mam subaru outback boxer diesel i tam to normalka że sprzęgło jest słabe ale i tak spokojnie 50tyś wytrzymuje.
Ale na mój chłopski rozum to sprzęgło jak się zużywa to jest coraz gorzej. coraz bardziej ślizga. Teraz minęło już parę dni i problem się nie pojawia. Oczywiście dopóki przypadkowo nie wcisnę sprzęgła do oporu. Wcześniej miałem automat, więc po przekładce ktoś coś zawalił.
-
St4
- Nowy T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Mało to możliwe, że znowu padło Ci sprzęgło.
Sprawdź pompę, może nie wysprzęgla do końca.
Sprawdź pompę, może nie wysprzęgla do końca.