Uszczelka pod głowica ,po jakim przebiegu wymieniac?

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
motoria
Samodzielny mechanik

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 7
Model:
Auto: Transporter
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 27 razy
Kontakt:

Re: Uszczelka pod głowica ,po jakim przebiegu wymieniac?

Nieprzeczytany post autor: motoria »

Nie ma pojęcia po jakim przebiegu wymieniać uszczelkę pod głowicą.Wymieniamy jak padnie......lub wtedy gdy ktoś ma na to ochotę.Tak bym to spuentował.
czester52
Specjalista T4

15
Tematy: 15
Model:
Auto: Leon
podziekowal za post: 4 razy
otrzymal podziekowanie: 26 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: czester52 »

Staszek napisz jeszcze, że najlepiej wymienić wszystko, bo za mało razy to napisałeś.

Pieczysty jeżeli nie ma najmniejszych objawów, że dzieje się coś złego, to nie warto ruszać. Co pierwszy montaż, to pierwszy montaż.
Pytanie takie. Czy od wymiany oleju do wymiany ubywa Ci może oleju, lub musisz czasem dolać płynu chłodniczego?
Czy może podkapca Ci na siwo lub niebiesko? Znając więcej szczegółów lepiej można doradzić. Bo jeżeli coś się zaczyna dziać, to bym wymieniał. Jeżeli natomiast jest całkowity spokój, to nie ma co popadać w paranoje. Czy zauważyłeś może ostatnio, że coś dzieje się niepokojącego?
To wszystko może pomóc w doradzeniu tobie. Jeżeli nic niepokojącego się nie dzieje, to na prawdę lepiej nie ruszać, bo tak jak za pierwszym razem zostało złożone, to już żaden fachmajster tak nie złoży.
vwpitek
Stały bywalec

15
Tematy: 8
Model:
Auto: T4 acv
Opis: Sekcja DOLNO-śląsko-opolska
podziekowal za post: 16 razy
otrzymal podziekowanie: 17 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: vwpitek »

Amen.
TRUST
Stały bywalec

13
Tematy: 6
Model:
Auto: T4 2000 Escapade I
Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
podziekowal za post: 19 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: TRUST »

...może dodam tylko od siebie:
-Jeśli nie widzisz jakichś niepokojących objawów jak pisali przedmówcy to osobiście bym tego nie ruszał, chyba ze masz coś na sumieniu to inna sprawa!!!

-U mnie jak dowiedziałem się od wcześniejszego właściciela znikała woda z układu chłodzenia i nigdzie nie mogli się doszukać ubytku, aż w końcu wymieniono uszczelkę pod głowicą i temat zniknął, a było to przy przebiegu ponad 300tyś km (dokładnie nie powiem bo nie wiem) teraz jest około 350tyś km auto z 2001r.
- ja osobiście miałem w jednym aucie przypadek że uszczelka padła przy przebiegu chyba 170tyś km (salonowy) ale to była benzynka (Opel). Chciałem odpalić auto pod sklepem i coś du..ło i zaczął kopcić na szaro chodzić na 3 gary więc rozumie twój nie pokój.
freonik1
Nowy T4

12
Tematy: 0
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: freonik1 »

Witam
Na początku, jako że jestem nowy na forum chciałbym serdecznie wszystkich pozdrowić :)

Teraz do konkretów..
Będąc w podobnej sytuacji Kolego "pieczysty", dokonałem u mechanika wymiany uszczelki wraz z planowaniem głowicy. Wytrzymała około 6 miesięcy, po czym wymieniona została następna. Od tego czasu silnik wyraźnie klekocze (głośno chodzi). Do pracy mechanicznej silnika, osiągów itp rzeczy nie mam zastrzeżeń - ale to klekotanie.
Moim zdaniem najlepiej nie wymieniałbym uszczelki póki samochód jeździ
Pozdrawiam
papas
Początkujący T4

13
Tematy: 1
Model:
Auto: T4 Caravele
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: papas »

nie ruszać uszczelki jak jest wszystko git, nie ma wymiany jak inne części mechaniczne które się zużywają, jeżli nie przegżejesz i jestlatane na płynie [ broń Boże wody dolewać] to 1000000km. wytrzyma napewno. pzdr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”