Znaleziono 54 wyniki
- 24 kwie 2012, 8:22
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Automatyczna skrzynia 2.5tdi - Problem
Powiem tak, możesz spróbować wymiany oleju ale ten błąd (zresztą źle przetłumaczony z angielskiego "Torque Converter Lock-Up Clutch ") to przeważnie mechaniczne uszkodzenie skrzyni lub konwertera. Tak że niestety ale obawiam się że to koniec skrzyni.
- 22 kwie 2012, 10:42
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Auto nie chce się włączyć.
Olej do wspomagania nie ma nic do odpalenia, napisz jaki masz silnik i co dokładnie się dzieje jak kręcisz rozrusznikiem. Stać się mogło bardzo dużo rzeczy.
- 12 maja 2012, 9:52
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Wyciek oleju wspomagania układu kierowniczego
Odkręciłeś drążki kierownicze od maglownicy?
- 20 cze 2012, 20:54
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: świeci kontrolka oleju
Może to być pompa oleju, zdarza się że pada, może to też być kwestia panewki na wałku pośrednim, też się zdarza ale rzadziej.
Ja bym zaczął od wymiany pompy. Jazda bez ciśnienia oleju skończy się zatarciem silnika.
Ja bym zaczął od wymiany pompy. Jazda bez ciśnienia oleju skończy się zatarciem silnika.
- 23 sie 2012, 10:11
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Zrozumieć Logi
Wynika to z grupy 001 masz tam aktualną dawkę w mg na sów i pozycję nastawnika w voltach. Dawka przy maksymalnie wciśniętym gazie powinna dochodzić do 50 mg/R a tu nie ma nawet 40. Grupa 008 pokazuje Ci jaka jest zakładana dawka wyliczona na podstawie położenia pedału gazu i korekty tej dawki wylicz...
- 24 sie 2012, 9:20
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Zrozumieć Logi
Zrób tak jak pisze Kenobi logi na wolnych obrotach bez dodawania gazu, grupa 000, 001, 003, 004, 007, 013, 014 i BS 000, 003, 004, 011.
- 23 lip 2012, 17:00
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: turbina 2,5tdi acv multivan
Turbina musi mieć luz, tam są łożyska ślizgowe, luz kasuje się pod wpływem ciśnienia oleju.
- 09 lut 2012, 11:58
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Cieknąca pompa wtryskowa
Tylko nie zapomnij sobie wszystkiego pozaznaczać, żebyś potem nie płakał że nie możesz odpalić albo masz obroty max 1100rpm albo cały czas 4000rpm. TAK wygląda dekiel z wałkiem nastawczym z tym że najpierw zapinasz wałek w pompie a potem zakładasz dekiel, tak jak NA TYM zdjęciu. U Ciebie będzie tam ...
- 24 mar 2013, 16:08
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Silnik AAB Nie pokazuje braku oleju
Załóżmy że stan max na bagnecie to 6l. Od min do max masz jakiś litr i kolejny do początku bagnetu. Wniosek z tego taki że jak bagnet jest suchy to w silniku jest od 0 do 4l oleju. Do poprawnego smarowania silnika na postoju i wolnych obrotach wystarczy 1,5-2 litrów. Dlatego kontrolka się nie zapala...
- 18 mar 2013, 20:49
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Problem z zapaleniem.
Skoro po dłuższym kręceniu leci biały dym to raczej nie imo. Poza tym przy uszkodzonym imo silnik odpala i gaśnie po ok. 2 sek.
Ja bym sprawdził czy pasek pompy nie przeskoczył.
Ja bym sprawdził czy pasek pompy nie przeskoczył.
- 27 mar 2013, 14:38
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Pompa wtryskowa problem.
Poszukaj na forum jest temat w którym wrzuciłem zdjęcia jak się to robi.
Poszukałem za Ciebie http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?t= ... 044#p52044
Poszukałem za Ciebie http://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?t= ... 044#p52044
- 03 lis 2011, 22:13
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: coś rzęzi
Panowie ja u siebie znalazłem powód takiego stukania i rzężenia (pisałem o tym w innym wątku). Mianowicie wyrobione są widełki piątego biegu i ocierają o wycięcie w pierścieniu synchronizatora powodując stuki i rzężenia. Ja odkręciłem dekiel i odpaliłem silnik od razu było widać co to, wystarczyło p...
- 05 wrz 2013, 14:01
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: obroty silnika
Masz TDI tam nie ma żadnego ssania ani manualnego ani automatycznego.
- 24 wrz 2013, 19:16
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Cieżkie odpalenie, a świece żarowe.
To są nr tej samej świecy produkowanej prze różne firmy, każda pasuje do twojego auta.
- 04 paź 2013, 18:31
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Wymiana filtra paliwa T4 1.9TD '98
Mówiłem :)
- 14 paź 2013, 20:05
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: 2,5tdi 102km bardzo dlugo odpala gdy ciepły
Zaczął bym od sprawdzenia czujników temperatury płynu i paliwa.
- 03 lis 2013, 16:19
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: T4 2.5 ACV problem z regulacją kata wtrysku
Zawór przestawiacza kąta sterowany jest wypełnieniem impulsu, żeby sprawdzić czy sterownik prawidłowo steruje zaworem musisz mieć oscyloskop. Jest też prostsza metoda, podłącz VAG wejdź w kanał 4 i odepnij wtyczkę od zaworu na odpalonym silniku, wartość powinna wskoczyć na maksa. Jeżeli wskoczy to o...
- 10 lis 2013, 8:54
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: T4 2.5 ACV problem z regulacją kata wtrysku
Najpierw trzeba by sprawdzić oscyloskopem jaki sygnał idzie z kompa na zaworek, on jest sterowany wypełnieniem impulsu. Mierzenie napięcia w tym przypadku nic nie da. Musiał byś sprawdzić jak się zmienia impuls. Wygląda to tak http://www.youtube.com/watch?v=Ujx05rChb9U&feature=youtu.be To że zaw...
- 17 sty 2012, 21:26
- Jump to forum
- Jump to topic
Ty nie masz wkładu, masz cały filtr. Siedzi przed aku tylko niżej, odkręcasz dwa cybanty od przewodu ze zbiornika i do pompy, wyciągasz zawleczkę z zaworka na powrocie, wyjmujesz zaworek z filtra i wyciągasz filtr. Odpowietrzać nie trzeba, sam się odpowietrzy, dobrze jest zalać filtr.
- 14 lis 2013, 14:49
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Silnik się "zastanawia"
Linka gazu.
- 01 sty 2014, 13:31
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Olej roslinny
Cukier w wysokiej temperaturze się karmelizuje a następnie spala pozostawiając po sobie coś co przypomina żużel (w większości węgiel) i genialnie niszczy gładzie cylindrowe i wtryskiwacze.
- 04 paź 2013, 7:59
- Jump to forum
- Jump to topic
Ja rozumiem co się dzieje z twoim silnikiem, napisałem Ci wyraźnie. Albo masz wadliwy filtr i nie przeciąga przez niego paliwa albo źle uszczelniłeś układ i efekt jest taki sam. Załóż z powrotem stary filtr i zobacz czy będzie działał. Ewentualnie podłącz na krótko bez filtra. Sprawdź też tak jak Ci...
- 04 mar 2012, 11:11
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: Kontrolka klocków jak wyłączyć?
Są dwie metody w zależności od auta, albo zatopiony w klocku kabel który przy odpowiednim zużyciu klocka zwiera do masy przez tarcze. Lub druga opcja z kablem który się przeciera i otwiera obwód. Przy opcji pierwszej do klocka idzie jeden kable, przy drugiej dwa. Przy czym opcja pierwsza była stosow...
- 04 sty 2012, 11:18
- Jump to forum
- Jump to topic
Re: silnik AFN 1,9 TDI z seata toledo do t4 1,9 TD-co z elek
Ale ma klimę manualną i od niej był ten czujnik, powinien być przymocowany w takiej czarnej opasce ale mógł ktoś ją złamać. Czujniki temp. wody wyglądają tak samo bo są to takie same czujniki tylko z innym zakresem pomiarowym. My Ci piszemy od czego jest ten czujnik a co ty z nim zrobisz to twoja sp...