Wahający się poziom płynu chłodzącego

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Johnny
Aktywny T4

14
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 3 razy
otrzymal podziekowanie: 9 razy
Kontakt:

Wahający się poziom płynu chłodzącego

Post autor: Johnny »

No więc tak, przypadek chyba nietypowy, bo objawy są następujące: jeżeli jeżdżę na trasie, lub powiedzmy bez dłuższych przestojów, to poziom płynu spada do mniej więcej połowy zbiorniczka wyrównawczego i tak zostaje. Jeżeli natomiast zdarzy mi się jeździć więcej po mieście + np postać trochę w korkach, to płyn się podnosi aż do rurki odpowietrzenia głowicy i chłodnicy. Jeden raz zdarzyło się że wyrzuciło mi płyn, w momencie kiedy przez godzinę na chodzie nie przekraczał 20km/h.

Problem pojawił się mniej więcej po wymianie głowicy (na fabrycznie nową) więc pierwsze co się nasuwa na myśl, to że jednak uszczelka albo jakiś defekt głowicy. Jednak od wymiany przejechałem ponad 5000km i silnik w zasadzie pracuje jak zegarek, ładnie odpala, nie dymi, trzyma temperaturę.

Fakt, węże robią się twardsze po dłuższej jeździe, ale nadal dadzą się ugnieść o jakieś 0,5 cm. Bąbli w zbiorniku nie ma. Odpowietrzenie głowicy i chłodnicy drożne.

Był moment, że ogrzewanie grzało mi tylko podczas jazdy, ale teraz mam cały czas. Było też tak że jak na ciepłym silniku odkręciłem korek zbiorniczka to płyn rósł do tego stopnia że wywalało go przez otwór korka.

Czy ktoś może ma pomysł dlaczego tak się dzieje? Wiem, że ogólnie wskazuje to na problem z uszczelką/głowicą ale zastanawia mnie czy jest możliwe żeby przedmuch na uszczelce nie był postępujący tylko raz się pojawiał a raz znikał? Czy nie powinno mi już dawno rozsadzić węży?

Jeszcze jedno. Po zgaszeniu silnika po dłuższej jeździe z tyłu zbiorniczka wyrównawczego uchodzi powietrze - słychać syk, a jak zatkam palcem to przestaje. Czy to normalny objaw?

A, i jeszcze jedno. W starej głowicy nie było jej odpowietrzenia, wężyk przy zbiorniczku zwisał i był zatkany śrubą. Może to ma jakieś znaczenie?
mikoli
Znawca T4

15
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 101 razy
Kontakt:

Re: Wahający się poziom płynu chłodzącego

Post autor: mikoli »

Pasek napędzający pompę wodną jak masz założony, dołem czy górą ?
Ogrzewanie działa ?

This topic has 11 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”