Alternator dla silnika 2.4 AAB 78KM (info)
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 8 razy
- Kontakt:
Alternator dla silnika 2.4 AAB 78KM (info)
Witam!
Wiem że były już podobne tematy ale jednoznacznej informacji nie potrafię znaleść..
Padł mi alternator,przypomne 1995r Silnik 2.4D AAB 78KM na alternatorze znalazłem nastepujące numery
0 123 510 032 oraz 074 903 023R 120A
Chciałbym się dowiedzieć orientacyjnie znawców o koszt jego naprawy szczotki, łożysko itd. oraz czy alternator o mocy 120A jest potrzebny do zasilania tylko przy klimie bo ani Webasta ani innych elektrycznych bajerów nie mam..
Wiem że były już podobne tematy ale jednoznacznej informacji nie potrafię znaleść..
Padł mi alternator,przypomne 1995r Silnik 2.4D AAB 78KM na alternatorze znalazłem nastepujące numery
0 123 510 032 oraz 074 903 023R 120A
Chciałbym się dowiedzieć orientacyjnie znawców o koszt jego naprawy szczotki, łożysko itd. oraz czy alternator o mocy 120A jest potrzebny do zasilania tylko przy klimie bo ani Webasta ani innych elektrycznych bajerów nie mam..
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2012, 18:29 przez tomekchorzow, łącznie zmieniany 1 raz.
-
pabloo101
- Początkujący T4
- 14
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Caravelle
- Kontakt:
Re: Alternator
na allegro masz za 310zł http://allegro.pl/alternator-vw-volkswa ... 22015.html sam u niego kupowałem
-
czarny1x1x
Jeśli nie posiadasz klimy i elektrycznych bajerów nie musisz mieć aż tak mocnego alternatora, naprawa ,części jakieś 150zł +robocizna zależne od warsztatu jakąś 100wę sobie liczą ale samemu powinieneś sobie poradzić .Koszt zależny co się popsuło w alternatorze 150zł to łożyska regulator pierścień ślizgowy szczotek , zawsze jest ryzyko czy czasem nie walnoł stojan lub rozsypał się wirnik wypalony komutator nie rozbierzesz się nie dowiesz
-
mjanusz69
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 61
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 29 razy
- otrzymal podziekowanie: 51 razy
- Kontakt:
Niedawno robiłem remont alternatora bo się spalił.Wymiana łożysk,szczotek i stojana to kwota 219zł gwarancja na 6 miesięcy a zrobiłem to tylko dla tego że nie mogłem czekać na przesyłkę z nowym alternatorem.Zawożąc do regeneracji rano,o godzinie 13tej miałem go zrobionego.
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Klime mam, nic pozatym :)czarny1x1x pisze:Jeśli nie posiadasz klimy i elektrycznych bajerów nie musisz mieć aż tak mocnego alternatora, naprawa ,części jakieś 150zł +robocizna zależne od warsztatu jakąś 100wę sobie liczą ale samemu powinieneś sobie poradzić .Koszt zależny co się popsuło w alternatorze 150zł to łożyska regulator pierścień ślizgowy szczotek , zawsze jest ryzyko czy czasem nie walnoł stojan lub rozsypał się wirnik wypalony komutator nie rozbierzesz się nie dowiesz
Za naprawę bierze sie mój kolega elektyk więc podejrzewam, że robocizna będzie zerowa sęk w tym żeby koszt części nie był równoznaczy z kupieniem regenerowanego.. bo to sie mija z celem :) Dwie flaszki nie moje :P
ale tak jak wspomniał kolega bez rozebrania chyba sie niczego nie dowiem.. w piątek odstawiam auto to odezwę sie jakie przyczyny awarii..
-
czarny1x1x
Re: Alternator dla silnika 2.4 AAB 78KM (info)
często kończą się tylko szczotki w regulatorze i stąd brak ładowania są za krótkie sprawdź nie musisz wymieniać regulatora wystarczy same szczotki koszt jakieś 5zł ale nie wiem jaki masz regulator ,ale pewnie kolega elektryk będzie wiedział jak to zrobić ,udanej naprawy ja do siebie wstawiałem BX 213
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Jak masz klimę to proponuje alternator 90A <38>
A koszt regeneracji alternatora to tak jak kolega wyżej pisał, wydatek ok 200zł :)
A koszt regeneracji alternatora to tak jak kolega wyżej pisał, wydatek ok 200zł :)
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
A kto mi powie z której strony najlepiej wymontować alternator od chłodniczy czy od dołu?
-
czarny1x1x
-
tomekchorzow
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Alternator odebrany, założony koszt naprawy z częściami 100zł :) Działa jak ulał.. tylko teraz muszę wymienić przekaźnik od świec..Alternator wymontowany.. okazało się, że przekaźnik ze świeć ciągle podawał napięcie na świece.
W alternatorze do wymiany kumutator,pierścień ślizgowy, łożyska.. Cene podam jak odbiore.
Pozdrawiam
Pozdro
-
michut4
- Początkujący T4
- 9
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- Kontakt:
Witam posiadam multivana z 1993 r.Jest to silnik 2.4d i alternator 90A a chciałbym zmienić na 120A czy będzie pasował nie mam klimy ale mam webasto proszę o podpowiedz??? :)
Posiadam właśnie 120A jest to chyba od poliftowej ,teraz czy będzie pasował ??
Posiadam właśnie 120A jest to chyba od poliftowej ,teraz czy będzie pasował ??