małe modyfikacje silnika
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
małe modyfikacje silnika
Wiem że wątków związanych z tym tematem było wiele, ale wole napisać i poprosić fachowców o małą poradę.
Jak na razie moja turbina jeszcze ciągnie ale już zaczynam myśleć o niej poważnie i zbierać kasę. Mam VW T4 102 z 2001 r.
W opcji na jaką mnie stać to oddanie turbo do regeneracji i zrobienie z niej przy okazji hybrydy. Pytanie tylko moje czy potrzebna lub zasadna była by wymiana IC na tą od AHY.
Jak na razie moja turbina jeszcze ciągnie ale już zaczynam myśleć o niej poważnie i zbierać kasę. Mam VW T4 102 z 2001 r.
W opcji na jaką mnie stać to oddanie turbo do regeneracji i zrobienie z niej przy okazji hybrydy. Pytanie tylko moje czy potrzebna lub zasadna była by wymiana IC na tą od AHY.
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: małe modyfikacje silnika
Przede wszystkim potrzebna była by wymiana programu! Bez tego będzie to tylko twoja wyrzucona kasa w najlepszym razie, w najgorszym notoryczny notlauf po mocniejszym dodaniu gazu i dziura z dołu.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
sama zmiana turbiny na zmienną geometrię nic nie da
Focusmed ma rację nowy program, kilka przeróbek podciśnienia, IC może zostac wiadomo lepiej jak większy ale ten sobie poradzi
Focusmed ma rację nowy program, kilka przeróbek podciśnienia, IC może zostac wiadomo lepiej jak większy ale ten sobie poradzi
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
IC za małe , jak zrobi się program do 102km to już w tedy nie wydala i należy dokładać wentylator pod ic, więc zmiana na duże ic jak najbardziej ma sens, nawet w seryjnej turbinie
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
FMIC to podstawa, to co jest w ACV to jakaś imitacja. W lato przy ostrzejszej jeździe momentalnie puchnie, zwłaszcza jak zrobisz program i hybrydę. DO tego można by się pokusić o 216stki ale to już idzie w tysiące.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Jeśli większe turbo(hybryda) to ic wieksze i wtryski jak przedmówca pisze warto dać wieksze, koszt za wtryski jakies 1000-1200zł
-
gjenio
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: CARAVELLE
- Kontakt:
Kup komplet, FMIC, kolektory z turbiną i wtryski, do tego program, i masz 150km, koszta nie są aż tak duże, a jazda bez porównania. Pisze oczywiście o używanych częściach pod warunkiem żeby były w dobrej kondycji zwłaszcza turbinka i wtryski, sam przerabiałem ten temat.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie 150km a jakieś 180-185km, bo jak już robić program to nie na serie tylko coś wyżej, turbo z kolektorem i wtryski mam w bardzo dobrym stanie jak coś od 150kmgjenio pisze:Kup komplet, FMIC, kolektory z turbiną i wtryski, do tego program, i masz 150km, koszta nie są aż tak duże, a jazda bez porównania. Pisze oczywiście o używanych częściach pod warunkiem żeby były w dobrej kondycji zwłaszcza turbinka i wtryski, sam przerabiałem ten temat.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
gjenio - wiem ze przerabiałeś ten temat ale mam za dużo ostatnio wydatków i robienie z ACV AHY w grę niestety nie wchodzi (musimy sie zobaczyć bo mieszkamy w okolicy - odezwę się).
chemik - zapodaj mi na prv ile będziesz chciał za ten komplet.
A mówiąc ogólnie. Turbinę i tak mam do roboty więc chciałem przy okazji trochę dorzucić i zrobić hybrydę plus wymiana IC na duży. Wymiana oprogramowania po założeniu hybrydy to rzecz dla mnie logiczna. O wtryskach wiem ale odpuszczam temat z uwagi na koszty. Niestety mam taki a nie inny okres i muszę sie liczyć z kosztami więc mam Panowie nadzieje że rozumiecie.
chemik - zapodaj mi na prv ile będziesz chciał za ten komplet.
A mówiąc ogólnie. Turbinę i tak mam do roboty więc chciałem przy okazji trochę dorzucić i zrobić hybrydę plus wymiana IC na duży. Wymiana oprogramowania po założeniu hybrydy to rzecz dla mnie logiczna. O wtryskach wiem ale odpuszczam temat z uwagi na koszty. Niestety mam taki a nie inny okres i muszę sie liczyć z kosztami więc mam Panowie nadzieje że rozumiecie.
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
A ma może ktoś fotkę jak wygląda sprawa z mocowaniem i podłączeniem FMIC w T4 150PS.
Być może jest to głupie pytanie ale z mechaniką cienko stoje.
Będę się starał sam wymienić IC na FMIC w swoim ACV ale nie mogę znaleść żadnej dokumentacji do tego. Może macie jakieś fotki ???
Być może jest to głupie pytanie ale z mechaniką cienko stoje.
Będę się starał sam wymienić IC na FMIC w swoim ACV ale nie mogę znaleść żadnej dokumentacji do tego. Może macie jakieś fotki ???
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
chemik211 - a czytałeś cały temat bo po twojej odpowiedzi dochodzę do wniosku ze nie. Mam za niedługo turbo do roboty plus program i wymiana IC na FMIC. Nikt wiecznie za mnie przy aucie robić nie będzie więc co się da staram się wykonać samodzielnie lub z waszą pomocą
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czytałem a nawet wcześniej odpisywałem, jeśli będzie turbina standard to szkoda pieniędzy, jeśli założysz większą lub zrobisz hybrydę to jak najbardziej, a ty pisałeś o acv więc dokładnie sprecyzuj
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
turbo na hybrydzie plus program plus FMIC - tylko FMIC chcę sam wymienić i zamontować dlatego potrzebuję jakieś fotki lub dokumentację
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Co do mocowania samego ic to nie ma problemu gorzej z przewodami inwencja twórcza według właściciela, jedno co jeszcze mogę dopisać kolektor ssący do zmiany i dlaczego fmic skoro to zwykłe ic tylko do większej turbiny
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
odgrzeje starego kotleta.
tutaj jest link http://www.eldiape.com/tuning20/tuning20.htm do stronki gdzie co nie co można podglądnąć. To co mi się rzuciło w oczy to rura łącząca przepływomierz/filtr powietrza z turbiną. Pomimo że rura od AHY/AXG oraz AXL wyglądają tak samo to się okazuje że i tu jest różnica bo od AXL ma wychodzi na to takie samo podejście jak ma to miejsce w ACV/AJT - jest to na 7-mej fotce tej strony.
Reasumując nie trzeba wymieniać górnego dekla obudowy filtra powietrza stosując rurę od AXL
tutaj jest link http://www.eldiape.com/tuning20/tuning20.htm do stronki gdzie co nie co można podglądnąć. To co mi się rzuciło w oczy to rura łącząca przepływomierz/filtr powietrza z turbiną. Pomimo że rura od AHY/AXG oraz AXL wyglądają tak samo to się okazuje że i tu jest różnica bo od AXL ma wychodzi na to takie samo podejście jak ma to miejsce w ACV/AJT - jest to na 7-mej fotce tej strony.
Reasumując nie trzeba wymieniać górnego dekla obudowy filtra powietrza stosując rurę od AXL