Witam wszystkich na forum.
Bardzo proszę wszystkich o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyny kłopotów z moją T4, przejrzałem chyba wszystkie wątki i nie znalazłem niestety jednoznacznej odpowiedzi...
Opiszę sytuację może ktoś spotkał się z czymś podobnym...
VW T4 1,9D
W piątek zalałem w t4 20 literkami ON na jednej ze stacji na której zazwyczaj tankuję chodził równiuteńko jak zawsze odstawiłem na noc, wyjąłem akumulator bo zapowiadali mrozy.(prawdopodobnie u mnie było z -20)
Rano w sobotę ojciec poszedł odpalić autko... akumulator ledwo zakręcił jakby silnik miał jakiś ogromny "opór" (płyn chłodniczy był ok, żadnej "kaszy" itp), jedno zakręcenie i akumulator padł:-( , podładował w domu bateryjkę i polał silnik ciepłą wodą bo myślał że olej zgęstniał i dlatego miał tak ciężko... podłączył i kręcił już normalnie ale 3 kręcenia, nie odpalił i bateryjka znów padła... kolejne ładowanie itd. itd.. silnik nadal nie odpalił.:-( pomyślałem nie ma co bateria do wymiany, pojechałem i kupiłem nową:-), przy pierwszym , drugim i kolejnym kręceniu nie odpalił, odkręciłem odstojnik od filtra żeby sprawdzić czy paliwko jest ok wyleciała 1 mała kropelka... ogrzaliśmy filtr i zakręciliśmy (przy podciągnięciu tzw. "ssania" (to jak mi mówił mechanik zwiększa dawkę paliwa na pompie)) silnik zaczął się odzywać i w pewnym momencie jakby próbował odpalić w odwrotną stronę lub coś podobnego o poszedł po zębach rozrusznika, momentalnie odpuściliśmy, zrobił tak jeszcze z dwa lub 3 razy i odpalił, jednak czułem jakby chodził jakoś dziwnie (tak jakby na 3 cylindry) chwilę pochodził i jakby się poprawiło troszeczkę. Po 15 minutach pracy nadal czułem ze coś jest nie tak(jeżdżę tym autkiem na co dzień więc wiem jak pracuje normalnie:-) ) Chodził jakby głośniej i po ruszeniu ewidentnie jest o wiele słabszy niż przedtem, po zgaszeniu na ciepłym silniku odpalił ok ale nadal był głośny i słaby:-( Odczekałem trochę aż wystygnie i znów to samo problemy z odpaleniem i głośna praca jakby "stukanie" po rozgrzaniu nadal głośny:-( Dodam jeszcze że do tego feralnego dnia t4 odpalała nawet na tym starym akumulatorze pomimo słabszego kręcenia od pierwszego zakręcenia nawet w takie mrozy. Na przykład w Piątek rano było - 19 i od pierwszego obrotu chodził. Po rozmowie z mechanikiem który to autko serwisuje (wymiany pasków, olei , rozrządu jakiś czas temu itp. ) wpadł nam pomysł że może pasek rozrządu przeskoczył (na forum też o tym czytałem) ale dziś sprawdził rozrząd, ustawienie zapłonu i wszystko z rozrządem jest ustawione jak w "książce", profilaktycznie wymieniliśmy filtr paliwa, jednak bez zmian. Wyczytaliśmy na forum że mogą to być jeszcze hydrauliczne popychacze zaworów lub zabrudzone wtryski??? Wyczytałem jeszcze że może to być wina pompy wtryskowej??.. Najbardziej zaskakujący dla mnie jest fakt że tak z dnia na dzień mogły by ulec uszkodzeniu takie rzeczy bez żadnych objawów?? Nie wiem co o tym myśleć i w sumie gdzie szukać przyczyn takiego nietypowego uszkodzenia, może opóźnić troszeczkę zapłon??? Bardzo proszę wszystkich o pomoc.
Pozdrawiam.
Stuki w silniku 1,9 D i radykalny spadek mocy
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mikado4
- Nowy T4
- 13
- Model:
- Auto: t4
- Kontakt:
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Re: Stuki w silniku 1,9 D i radykalny spadek mocy
Po 1. może to być kiepskie paliwo, odpal z butelki na jakiejś dobrej ropie pomijając filtr. Potem kup sobie mixol i jak się zagrzeje to niech pochodzi…login to view the rest of this post
This topic has 3 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się