1.9 TD 2002 - Szalona wskazowka obrotów

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
NerkoVanT4
Nowy T4

Model:
Auto:
Kontakt:

1.9 TD 2002 - Szalona wskazowka obrotów

Post autor: NerkoVanT4 »

Cześć. Mam pytanie odnośnie wskazówki obrotów w moim Transporterze 1.9 TD z 2002 roku. Wskazówka obrotów szaleje mi jak głupia. Raz jest 300 obrotów, za chwilę 3500, później lata między 2k i 3k. Np. przyspieszam do zmiany biegu, samochód idzie równo, silnik pięknie idzie w obroty, a wskazówka lata między 2 i 3k. Silnik pracuje równo, nie telepie, pali na dotyk, pięknie przyspiesza.
Gdzieś wyczytałem, że powodem może być jakiś cienki niebieski kabelek od alternatora, który odpowiada (między innymi?) za wskazania obrotów i za wskazania ciśnienia oleju. Faktycznie raz na wolnych obrotach i na zimnym silniku (oglądałem sobie silnik przed garażem) zaczęła migać czerwona kontrolka ciśnienia oleju i piszczał alarm. Olej nowy 10W40, nie brakuje, stoi na bagnecie równo, filtr nowy. To był jedyny taki przypadek od kiedy mam samochód (miesiąc).
Co ciekawe, ostatnio zrobiłem samochodem dłuższą trasę (miasto i poza nim) i wydaje mi się, że wskazówka obrotów jakby mniej szalała po przejechaniu większej ilości kilometrów. Nadal falowała, ale o wiele mniej. Silnik cały czas pracował doskonale.
Przed wymianą całych zegarów chciałbym poradzić się, czy czegoś nie sprawdzić, poprawić, obejrzeć... Dzięki za pomoc.
Jackall
Stały bywalec

9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 29 razy
Kontakt:

Re: 1.9 TD 2002 - Szalona wskazowka obrotów

Post autor: Jackall »

Raczej obadaj alternator. Zegary piszczą jeśli masz zbyt niskie ciśnienie oleju przy 2000 obrotów. Auto stoi rozgrzane na jałowym biegu, więc ciśnieni…login to view the rest of this post

This topic has 3 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”