Mocne stukanie podczas przyspieszania

Półośki, przeguby, skrzynie, sprzęgła i wszystko między silnikiem a kołem.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Norbi108
Forumowicz T4

Answers: 0
4
Last active: -
Tematy: 14
Model:
Auto: T4 Multivan
Kontakt:

Mocne stukanie podczas przyspieszania

Nieprzeczytany post autor: Norbi108 »

Witam Panowie, zamontowałem ostatnio nowy wysprzeglik sprzęgła (stary ciekł) 2,5 tdi ahy, i wyciągałem samą skrzynię. Zrobiłem 200 km i zaczęło strasznie walić od strony kierowcy. Stuki od spodu jakby ktoś pałą walił gdy przyspieszałem od 70 km/h. Wymieniłem przegub wewnętrzny i zewnętrzny i się niby uspokoiło, dzisiaj jade około 120 pod górę i na łuku dałem w gaz i dalej to samo. Poduszka silnika i skrzyni przykręcona, wszystkie śruby sprawdziłem jeszcze raz. Jedno mnie zastanawia, podpora prawej półosi można ją źle przykręcić?, tam wyczuwałem jakby po dwa otwory. Nie wiem gdzie szukać. Proszę o jakieś porady. Zaznaczę, że za pierwszym razem stało się to podczas jazdy na wprost jak przyspieszałem około 120 km/h było kilka sinych stuknięć pod nogami kierowcy,, po puszczeniu gazu cisza, miałem 60 km do domu i były momenty jak jechałem pod górę i myślałem że nie dojadę. Po kilku kilometrach musiałem jechać 70 km/h żeby nie waliło. Na drugi dzień jechałem do garażu kilka kilometrów bez szaleństw i cisza.Dzisiaj jechałem do pracy do 100 km/h i wszystko ok. Jutro się kładę pod auto, może jakieś sugestie? Zaznaczam że są to mocne uderzenia.
Norbi108
Forumowicz T4

4
Model:
Kontakt:

Re: Mocne stukanie podczas przyspieszania

Temat rozwiązany, podpora półosi padła ( guma się rozleciała)
Norbi108
Forumowicz T4

4
Model:
Kontakt:

Panowie jak te łożysko ściągnąć? Zbija się tą osłonę wieloklinu i w tamtą stronę się zbija łożysko?
Jestem w garażu i chciałbym to teraz wymienić
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

Tak jak piszesz
Norbi108
Forumowicz T4

4
Model:
Kontakt:

Dałem radę, jedno nie daje mi spokoju. Kupiłem febi , przymierzałem do oryginału łącznie z otworami wszystko co do minimetra takie samo. Ale przy montażu nie byłem w stanie przykręcić tej śruby od strony bloku. Bardzo bym musiał napiąć półoś żeby tam się otwór zgadzał. Zrobiłem fasolkę z otworu, czyli jakieś 2-3 minimetra podpora jest przesunięta, półoś nie jest napięta. Myślicie że dobre rozwiązanie? Do teraz się zastanawiam dla czego tak się stało, nie chce tego za dwa tygodnie znowu wymieniać. Półoś jest w osi, i na pewno nową przykrecilem jak starą (bo są po dwa otwory)
Jackall
profil zaufany
profil zaufany
Stały bywalec

10
Tematy: 9
Model:
Auto: T4 long i Caravelle
podziekowal za post: 5 razy
otrzymal podziekowanie: 32 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Jackall »

Tulejki centrujące między skrzynią a silnikiem nie wypadły jak walczyłeś ze sprzęgłem?
Norbi108
Forumowicz T4

4
Model:
Kontakt:

Nie, są na miejscu. Skrzynia w miarę fajnie wskoczyła. Jedyna rzecz której można się czepić to to , że poduszka skrzyni jest leciutko przesunięta patrząc na te dwie nakrętki o jakieś 2 mm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Układ przeniesienia napędu”