Auto nie odpala po wymianie stopu

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Rafael
Nowy T4

9
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Auto nie odpala po wymianie stopu

Post autor: Rafael »

Cześć,

Pacjent: multivan 2.5 tdi AJT.

Problem: w trasie zaczęła świecić się kontrolka świec żarowych, okazało się, że to na skutek przepalonej żarówki stopu z prawej strony (po stronie klimy).
Żarówka wymieniona, działa, podobnie jak wszystkie pozostałe światła, niestety auto cyka, ale nie kręci.

Sprawdzone bezpieczniki świateł (plus oświetlenia wewnętrznego, o czym dalej) i akumulator. Tu wszystko ok.

Moje pytanie brzmi - czy możliwe, że przy wymianie żarówki coś naruszyłem/wyrwałem, co unieruchamiałoby auto? Jest tam ciasno, ale miałem wrażenie, że wymiana poszła bezproblemowo. Plus wszystko świeci jak trzeba. No ale kabelków jest tam nasiane sporo i mają już swoje lata.

Jest potencjalnie jedna dodatkowa komplikacja. Równolegle do stopu, coś padło w instalacji żarówki stopnia, przy drzwiach przesównych. Zwyczajnie się nie wyłączała po naciśnięciu. Żeby nie brała prądu wykręciłem ją. A ostatecznie wyjąłem całą kostkę, bo coś tam ewidentnie padło - łączenie jest zaśniedziałe. Nie mam jeszcze nowej na podmiankę (czekam na paczkę). Być może to coś tu nabroiło, ale aż mi się nie chce wierzyć, żeby taka pierdoła położyła T4.

Macie jakieś inne pomysły jak wyśledzić przyczynę problemu?
Z góry dzękuję za pomoc!
Rafael
Nowy T4

9
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Re: Auto nie odpala po wymianie stopu

Post autor: Rafael »

Okazało się, że padł rozrusznik. Siedział już w nim jakiś Chińczyk i kulturalnie, pod domem postanowił podziękować za współpracę ;)
Pytanie co teraz, …login to view the rest of this post

This topic has 1 more reply

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”