Brak możliwości wrzucenia biegu - nie kulka.

ODPOWIEDZ
ceemte
Początkujący T4

13
Model:
Auto: T4 Multivelle
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Brak możliwości wrzucenia biegu - nie kulka.

Post autor: ceemte »

Ahoj forumowicze!

Może ktoś z Was spotkał się z taką przypadłością? Wajcha lata luźno na wszystkie strony i nie można wrzucić biegu. Cięgna i ten sworzeń co wchodzi do obudowy skrzyni (wybierak?) podczas ruszania wajchą też się ruszają w miarę rozsądnie, to znaczy góra-dół i obrót. Duża kulka jest na miejscu (nr 41), kiedyś mi się rozleciała w trasie i ją wymieniłem więc to była pierwsza myśl ale jednak nie. Przeczytałem chyba wszystkie wątki na forum i czasem jest tam mowa o jakichś małych kulkach ale nie bardzo rozumiem gdzie ich szukać i czy wogóle mogą mieć taki efekt?

https://i.ibb.co/hCQyJmv/117711300.png

Dla uzupełnienia dodam, iż przez ostatnie 1300km coś stukało symetrycznie do obrotów silnika na każdym biegu, niezależnie czy jechałem na wprost, skręcałem czy w tył. Czasem stuk znikał na kilkadziesiąt czy nawet 100km a potem wracał. Nie wiem, czy to może być związane z głównym problemem. Przeguby wewnętrzne?

P.S. nie zaniedbuję busika, te 1300km to powrót z Chorwacji z żołądkiem pod gardłem i skurczonym tyłkiem :) Lewarek padł 100 metrów od domu.
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

15
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Re: Brak możliwości wrzucenia biegu - nie kulka.

Post autor: Kenobi »

Najczęściej rozpada sie tulejka 45 i też wajcha lata luźno i biegi nie wchodzą. Drugą opcją jest pęknięcie krzyżaka nr 26

This topic has 2 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów Manual”