Witam
W moim T4(mam go od nowości) po "remoncie" silnika dzieją się cuda....(głowica pękła w 4miejscach dzień po wymianie rozrządu) Przed remontem palił 7,2l teraz mimo, że przejechał już ponad 10000km pali 10l lekko, do ok 2500-2700 obrotów nie ma wgl mocy, a ponad dostaje niesamowitego kopa po wyrzuceniu chmury czarnego dymu(nie wspominając o tym, że pochłania płyn chłodniczy(układ szczelny). Ostatnio wlewając olej do silnika tak sobie spoglądałem(podczas wymiany) I zauważyłem na zaworze EGR(jest na nim napis EGR, nigdy nie widziałem tego zaworu więc myślę, ze to to:P) takie niebieskie coś. Tak jakby guzik który da się wcisnąć. Stwierdziliśmy, że zablokuje to i zobaczę co się stanie. Samochód dużo lepiej zapalił, i przyśpiesza równomiernie i prawie tak samo jak przed remontem. A spalanie wyszło poniżej 9litrów oraz zauważyłem, że pedał gazu stał się "sprężysty" tzn mocniej odbija. Dziś trzeba było to "odblokować" bo samochód zaczął dziwnie się zachowywać. Pedał gazu wpadał tak lekko i na krótko w dół i w tym momencie samochód zwalniał w efekcie czego szarpało nim.
Tutaj zdjęcia:
http://images37.fotosik.pl/587/9d2daef85a8f0ff5med.jpg
http://images46.fotosik.pl/594/29977f96a304e42emed.jpg
Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość i dziękuje za wszelkie rady.
Zawór EGR i niebieski guzik
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ave_vw
- Nowy T4
- 14
- Model:
- Auto: T4 mixt
- Kontakt:
-
czechobil
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: czechobil :)
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Re: Zawór EGR i niebieski guzik
Kolego - troszke nieżej masz kabelek do elektromagnesu na pompie wtryskowej. widze ze zdjęcia że silnik masz spatynowany, być może jak tam grzebałeś t…login to view the rest of this post
This topic has 7 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się