Klima manualna działa tylko na stopniu "1"

Webasto, Truma, klimatronik, nagrzewnice i wszystko, co grzeje lub chłodzi w T4.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
ceemte
Początkujący T4

13
Model:
Auto: T4 Multivelle
podziekowal za post: 8 razy
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Klima manualna działa tylko na stopniu "1"

Post autor: ceemte »

Moje uszanowanie!
Wczoraj pierwszy raz po zimie odpaliłem klimatyzację (manualna). Nie chłodzi... no, trudno - pojechałem na serwis. Okazało się że jest nieszczelny zaworek i sporo gazu uciekło. Awaria została usunięta, czynik uzupełniony i niby wszystko w porządku. Rurka idąca do parownika po uruchomieniu klimy momentalnie się ochładza tak, ze nie da się jej dotknąć. Po tym wnoszę, że sprężarka i generalnie układ ciśnienowy działa.

Pojechałem dalej (serwis klimy był po drodze w trasie) i zauważyłem, że wcale nie chłodzi. Okazało się, że sprężarka i wentylatory na chłodnicy startują tylko w położeniu pokrętła "1". Wtedy wieje też chłodny wiaterek ale jak to na jedynce - ledwo-ledwo. Pozostałe biegi dmuchawy: 2-3-4 działają bez zarzutu, dmuchawa odpowiednio przyśpiesza ale z kolei od "2" w górę już nie działa klima... wrócę na "1" - włącza się.

Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić na odpowiedni tor myślenia - gdzie szukać usterki?
Aha -- jeśli to ma znaczenie, czasami leci biały dymek z panelu ale to już znalazłem przeszukując forum - ponoć zapchany odpływ. Jeszcze nie sprawdzałem.
TRUST
Stały bywalec

12
Model:
Auto: T4 2000 Escapade I
Opis: IS 300 18r, Civic IX 16r, Ducato 15r, FZ1 Fazer 12r
podziekowal za post: 19 razy
otrzymal podziekowanie: 8 razy
Kontakt:

Re: Klima manualna działa tylko na stopniu "1"

Post autor: TRUST »

Odetkaj odpływ, jeśli leci "biały dymek" to znaczy że jest tam sporo wody.Ciężko jest odpowiedzieć jednoznacznie. Takie nieszczelności na zaworku serw…login to view the rest of this post

This topic has 12 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogrzewanie i klimatyzacja”