Jak napełnić układ smarowania ABL

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=87
T4 Forum dotyczące silnika 1.9 TDI w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
kozichwost
Nowy T4

9
Model:
Auto: t4 doka
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Jak napełnić układ smarowania ABL

Post autor: kozichwost »

Witam wszystkich forumowiczów to mój pierwszy post tutaj, nie znalazłem powitalni, więc się nie witałem jeszcze. Jak znajdę to zaległości nadrobię.
Cóż mnie tutaj do was sprowadza. Otóż jakiś miesiąc temu zamieniłem dziesięć stuzłotowych biletów NBP +VAT na T4 W w wersji doka. Silniczek 1,9 z turbiną. Rocznik 1996, stan jak to 20 letnie auto o które nikt nigdy na firmie nie dbał. Uzytkowali dopóki odpalał, aż zgasł i odstawili w kat bazy. Przytargałem truchło do siebie, wymieniłem koło rozrządu na wale - wał bez uszkodzeń, uawilem rozrząd i pompę i po kilku próbach auto odpaliło, jednak wszystkie objawy wskazywały, że silnik trup. Zdjąłem głowicę, pęknięta w 8 miejscach, więc kupiłem inną ładną i dałem do regeneracji, bo wszystkie prowadnice zaworów wydechowych zużyte. Na cylindrach duży próg, więc silnik wyjąłem i rozebrałem.Nowe nadwymiarowe tłoki plus szlify, nowe panewki, ale bez szlifu wału załatwiły sprawę silnika. Silnik właśnie złożony czeka na montaż. Zalany oczywiście olejem. Rozrząd jeszcze nie spięty, wałek rozrządu nie założony. Chcę kręcąc kołem prasowym wałka pośredniego napełnić pompą oleju uklad smarowania, żeby panewki nie pracowały na sucho. Olej na panewki przy montażu oczywiście dany. Kreciłem kluczem pneumatycznym kołem pasowym dobre 10 minut i nic. Oleju w głowicy jak nie było tak nie ma.
Jak prawidłowo napełnić magistralę olejową silnika? Fachowcy pomocy szkoda byłoby zatrzeć silnik, w który wsadziłem jakiej 3 tyś złotych.
chemik211
Ikona forum

15
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Re: Jak napełnić układ smarowania ABL

Post autor: chemik211 »

Jeśli olej był podany na elementy współpracujące ze sobą to normalnie poskładać i odpalać, nim odpali to rozrusznik nabije już ciśnienie,

This topic has 4 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „1.9 ABL , AFN , 1X , 1Z”