Czesc
Nowy dzien nowy problem - auto na zimnym silniku dymi na biało - odpala tylko z wyciągniętym przyspieszaczem, onegdaj było tak że odpalał czy był wyciągnięty czy nie.
coś lekko piszczy pod maską (to chyba akurat łożysko na alternatorze)
1. śmierdzi paloną gumą (przy odpalaniu tylko)
2. po wymianie filtra paliwa obroty lekko falują
3. pompa potrafi wpaść na biegu jałowym w rezonans i drży jak głupia - (pompa ma lekki luz względem silnika (niedokręcona? - gdzie śruby ją mocujące?))
coś mnie tkneło i zajrzałem pod pokrywę rozrządu, mym oczom ukazał się taki problem :
4.pasek był wysunięty na zębatkach od silnika (ze juz kawałek odstawał poza 'zębatki') to tulejowate coś (bodaj napinacz, a raczej kawałek tulei z napinacza - widać lepiej na filmie) było luzne jak cholipa, i w ogole przy lekkim dotknięciu mi spadło.
5.sam pas rozrządu ma chyba za duży luz - widać na filmie
6.pas na calej dlugosci wyżłobiony na całej długości
https://www.youtube.com/watch?v=cT1qc7LQCBI
Na filmie gadam jak niedorozwój i się zacinam - mało spałem :P
Dzięki za wszelki feedback.
Z góry proszę Admina o usuwanie wszelkich głupich postów typu 'zrup sfapa na 1.9tdi, wstaw 2.4 bla bla bla' :p Jestem studentem. Lubie ten silnik :D
1.9d pompa/rozrząd
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Re: 1.9d pompa/rozrząd
<01>ToJaMot pisze:'zrup sfapa na 1.9tdi, wstaw 2.4 bla bla bla'
Kolega wyżej napisał dokładnie to co trzeba zrobić, a pasek faktycznie luźny jak nie powiem co haha
-
ToJaMot
- Forumowicz T4
- 12
- Last active: -
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: Multivan 92'
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Re: 1.9d pompa/rozrząd
Okej, jutro podejde do tematu z kolegą :).
Był jeszcze bardziej luźny, boje się że przeskoczył. A że jest zamulony jak cholera to pewnie nawet nie zauwazyłem róznicy ;p
edit :
sprawdziłem z kolegą - padnięty napinacz
we wtorek oddam do warstatu ktory robil pełen remont silnika, nie poto płaciłem 3400 zł za remont żeby mi partacze takiej bzdury nie zrobili.
Był jeszcze bardziej luźny, boje się że przeskoczył. A że jest zamulony jak cholera to pewnie nawet nie zauwazyłem róznicy ;p
edit :
sprawdziłem z kolegą - padnięty napinacz
we wtorek oddam do warstatu ktory robil pełen remont silnika, nie poto płaciłem 3400 zł za remont żeby mi partacze takiej bzdury nie zrobili.