Cewka zapłonowa i LPG
-
aja13
- Nowy T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4 2.0 KAT
- Kontakt:
Cewka zapłonowa i LPG
Witam wszystkich.
Mam mały problem z podłączeniem sterownika STAG 100. Dokładnie chodzi mi o podłączenie go pod cewkę zapłonową tak aby sterownik widział obroty silnika. Aktualnie nie mam podłączenia pod cewkę lecz owinąłem przewód z STAGA- a 100 (brązowy) o przewód wysokiego napięcia wychodzący z cewki (ten idący na rozdzielacz). Problem polega na tym iż fałszuje obroty, które dostaje sterownik LPG. Silnik AAC 2.0 KAT z 1992 roku
Z góry dziękuję za pomoc
Mam mały problem z podłączeniem sterownika STAG 100. Dokładnie chodzi mi o podłączenie go pod cewkę zapłonową tak aby sterownik widział obroty silnika. Aktualnie nie mam podłączenia pod cewkę lecz owinąłem przewód z STAGA- a 100 (brązowy) o przewód wysokiego napięcia wychodzący z cewki (ten idący na rozdzielacz). Problem polega na tym iż fałszuje obroty, które dostaje sterownik LPG. Silnik AAC 2.0 KAT z 1992 roku
Z góry dziękuję za pomoc
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: MULTIVAN Proiektzwo
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
Re: Cewka zapłonowa i LPG
Opisz jaka różnica obrotów między cewką, a aparatem. W moim jest też różnica około 500 obr spowodowana założeniem sterownika od AAC, a mam AAf
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Według mnie nie masz racji bo licznik bierze sygnał z cewki i dalej twierdzę że masz źle zakodowany licznikkpkeeam pisze:Opisz jaka różnica obrotów między cewką, a aparatem. W moim jest też różnica około 500 obr spowodowana założeniem sterownika od AAC, a mam AAf
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
W fullgrupie w tym w moim AAC obrotomierz bierze sygnał z alternatora a nie ze sterownika ! W późniejszych wersjach, a pierwsze zmiany komputerów silnikowych były w 1993r roku może być inaczej
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Obaj panowie się mylicie. Sygnał z czujnika w aparacie idzie do sterownika (pin 11) gdzie jest dzielony. Rozwidla się na obrotomierz oraz jest sczytywany przez procesor i porównywany do mapy zapisanej w EPROM. Po przeliczeniu wartości sygnał zostaje wysłany (z pinu 27) do takiego modułu pod cewką zapłonową gdzie jest tranzystor z układem dla wzmocnienia impulsu (prądowo) aby cewka mogła zadziałać i wytworzyć wysokie napięcie z odpowiednim wyprzedzeniem. Sygnał ten jest przerabiany, wzmacniany i za pośrednictwem mocnego tranzystora wysyłany (z pinu 2) również na listwę wtryskową z odpowiednim czasem otwarcia. W AAC i AAF układ regulacji faktycznie nie jest skomplikowany i rozbudowany.
Co do kodowania licznika to mam zakodowany dobrze na 5 garków bo zakładałem sterownik od 2,5 i obrotomierz zgadzał się ze wskazaniem VCDS. Obecnie jeżdżę na tym co miałem i różnica między obrotkiem, a VCDS jest 500 obr. W moim przypadku będę kombinował z przeprogramowaniem tego EPROMA i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co do kodowania licznika to mam zakodowany dobrze na 5 garków bo zakładałem sterownik od 2,5 i obrotomierz zgadzał się ze wskazaniem VCDS. Obecnie jeżdżę na tym co miałem i różnica między obrotkiem, a VCDS jest 500 obr. W moim przypadku będę kombinował z przeprogramowaniem tego EPROMA i zobaczymy co z tego wyjdzie.
-
bera5
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4 Doka
- Kontakt:
Muszę Cię zmartwić, bo owszem obaj się myliliśmy , ale ty również nie masz racji. Z tego co ja poszperałem po schematach wynika że sygnał do obrotomierza w T4 z silnikiem AAC idzie z pinu nr 10 sterownika a nie jak piszesz z pinu 11 (...)rozwidla się na obrotomierz (...).
Z zacisku W alternatora jest zasilany obrotomierz w dieslach 1,9 i 2,4
Pozdrawiam
Z zacisku W alternatora jest zasilany obrotomierz w dieslach 1,9 i 2,4
Pozdrawiam
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Cewka czy aparat to można powiedzieć że jeden diabeł bo na cewce też jest moduł, i rozdziela sygnał, ale niech będzie, a co do obrotomierza to i tak dziwne jak dla mnie, jak możesz to podaj kodowanie swojego licznika jak możesz
-
kpkeeam
- Forumowicz T4
- 12
- Model:
- Kontakt:
Kod licznika 00152. Jak zapodam kod 00142 w tedy silnik i VCDS mają identyczne obroty. Co do Pinu faktycznie 10, sorki za wtopę. Jak wcześniej pisałem miałem założony sterownik od 2,5 AAF i naprawdę różnica w pracy motoru odczuwalna.