Re: Instrukcja serwisowa silnika 2.5 AXG

Czyli wszystko co związane z silnikami diesla.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
pitergow
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 2
Model:
Auto:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pitergow »

Witam jestem nowym czytelnikiem forum i użytkownikiem T4 multivana 2.5 151 KM
Kolega Kenobi puścił w obieg instrukcję serwisową do silników ACV, AMY, AJT, AUF, fakt że dużo można z nią się podeprzeć np. kody diagnostyczne. Jednak instrukcja serwisowa do silnika AXG była by bardziej szczegółowa w kwestii danych i parametrów z Testera VAG pomiar czujników, ustawienia konta wtrysku, dawki paliwa itp. Pewnie zapytasz po co mi te dane? Ano mam problem z moją T4.Samochód ma przebieg 216000 km kupiłem go miesiąc temu. Gdy zaczeły się niskie temperatury np. -2 st. przy rannym odpaleniu zaskakuje do strzału ale pracuje nie równo parę sekund ( jakby przepadał ) - im niższa temperatura tym nierówna praca jest dłuższa np. -14 st. nierówna praca około 10 sek. Następne odpalenie i późniejsze jest w porządku, mocowo nic mu nie brakuje, jeździ super . Średnie spalanie trochę większe około 9.2 - nie wiem może przesadzam, za krótko nim jeżdżę, może tak ma być? W tym okresie użytkowania wymieniłem rozrząd, świece żarowe. sprawdziłem wtryski w BOSCHU - podobno OK , ustawiłem statyczny kąt wtrysku,- jeszcze muszę delikatnie poprawić bo na testerze wychodzi w górnej granicy. Ciśnienie na cylindrach jest równe po 29 bar. świece żarowe grzeją w porządku . po tych wszystkich pracach trochę jestem skołowany. Jeśli Koledzy mają jakieś skojarzenia co do objawów to podpowiedź mile widziana. Pozdrawiam
mikoli
Znawca T4

16
Tematy: 3
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 9 razy
otrzymal podziekowanie: 102 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: mikoli »

pitergow pisze:
Witam
Gdy zaczeły się niskie temperatury np. -2 st. przy rannym odpaleniu zaskakuje do strzału ale pracuje nie równo parę sekund ( jakby przepadał ) - im niższa temperatura tym nierówna praca jest dłuższa np. -14 st. nierówna praca około 10 sek. Następne odpalenie i późniejsze jest w porządku,
To by wskazywało na uszkodzoną przynajmniej jedną świece żarową, poniżej piszesz że wymieniałeś wszystkie, byłeś przy tym, sam robiłeś :?:
pitergow pisze:
W tym okresie użytkowania wymieniłem rozrząd, świece żarowe. sprawdziłem wtryski w BOSCHU - podobno OK , ustawiłem statyczny kąt wtrysku,- jeszcze muszę delikatnie poprawić bo na testerze wychodzi w górnej granicy. Ciśnienie na cylindrach jest równe po 29 bar. świece żarowe grzeją w porządku .
Sprawdzałeś wtryski u pompiarza na stole czy na testerze :?:
Co do świeć żarowych (o ile są jak w 1.9TDI na fajkach), czy wszystkie fajki na świece zaskoczyły, czy któraś się nie złamała przypadkiem :?:

To ci się zapewne przyda Tabele wartości mierzonych
pitergow
Nowy T4

15
Model:
Auto:
Kontakt:

Przed wymianą świec był taki sam objaw. Mówię sobie - wyciągnę świece i sprawdzę na akumulatorze jak grzeją. Okazało się że są dobre, ale kupiłem już nowe Beru to założyłem ( sprawdziłem przed montażem czy grzeją) Co do wtrysków, były sprawdzane na stole ale przy sprawdzeniu nie byłem ( zaufałem sprawdzającemu ???) Jedynie kąt wtrysku mam na górnej granicy czyli 98 - sprawdzałem VAGIEM, ma być od 0-98 (blok 0, parametr 2) Jedynie ten parametr muszę poprawić. Jeszcze jedna nasunęła mi się myśl żeby sprawdzić czy każda świeca osobno grzeje i sprawdzić przejścia każdego z osobna kabla do świec żarowych.
Pozdrawiam I dziękuję za zainteresowanie problemem.
darkob
Forumowicz T4

16
Tematy: 5
Model:
otrzymal podziekowanie: 12 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: darkob »

A jaka jest dawka paliwa?jak wygląda grupa 013 ?
pitergow
Nowy T4

15
Model:
Auto:
Kontakt:

Z tego co pamiętam na czwartym jest najwięcej czyli 1.45 tylko nie wiem czy na plusie czy minusie(ale to nie ma znaczenia) a reszta jest poniżej jedynki.
wojnadk
Forumowicz T4

15
Tematy: 5
Model:
Auto: carawelle syncro
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: Re: Instrukcja serwisowa silnika 2.5 AXG

Nieprzeczytany post autor: wojnadk »

Witam,miałem ten sam obiaw,okazało się że dwie świece były zepsute,najlepsze to że były wymieniane dwa razy, do piero po drugim razie sprawa się rozwiązała pozytywnie.Kolega co mi to robił mówił że mogły być za pierwszym razem żle dobrane świece,nie wzrucił nikt uwagi na symbole na świecach.

wojna
t4vw
Forumowicz T4

14
Tematy: 9
Model:
podziekowal za post: 18 razy
Kontakt:

Re: Re: Instrukcja serwisowa silnika 2.5 AXG

Nieprzeczytany post autor: t4vw »

Trochę dawno ale może autor tematu napisze jak się sprawa zakończyła. Czy się udało dotrzeć do sedna czy zaniechał?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Diesel”