pomoc w zakupie turbiny
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
pomoc w zakupie turbiny
witam koledzy i proszę o pomoc bo mam dylemat
niewiem czy kupić tą turbinke http://allegro.pl/nowa-turbosprezarka-t ... 17790.html
czy regenerować swoją w turbo-tec jaworzno
pozdrawiam
niewiem czy kupić tą turbinke http://allegro.pl/nowa-turbosprezarka-t ... 17790.html
czy regenerować swoją w turbo-tec jaworzno
pozdrawiam
-
czarny1x1x
Re: pomoc w zakupie turbiny
ja bym regenerował ,pewnie taniej wyjdzie ,ale w jakimś polecanym warsztacie (sprawdzonym )
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: Bestel > Business
- podziekowal za post: 42 razy
- otrzymal podziekowanie: 137 razy
- Kontakt:
regenerować. Koszt rzędu 1000 - 1200 zł. Możesz się przy okazji pokusić o zrobienie tzw hybrydy czyli po stronie (tutaj nie pamiętam) zimnej lub stronie gorącej montuje się elementy ze 151-ki. Jaki to daje skutek to się chyba domyślasz. To koszt około 200 zł więcej.
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dziękuje kolego za odpowiedz
a może ktoś z was coś zaproponuje???
będę wdzięczny
a może ktoś z was coś zaproponuje???
będę wdzięczny
-
Bruneek
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: t4 trasporter
- Opis: only tdi
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 4 razy
- Kontakt:
regeneracja, choć sam kupiłem używana za 100zł na razie śmiga jak długo czas pokaże.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 15:23 przez mora, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: ort. i literówki
Powód: ort. i literówki
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
kolego norti a gdzie zrobić taki zabiegnotri pisze:regenerować. Koszt rzędu 1000 - 1200 zł. Możesz się przy okazji pokusić o zrobienie tzw hybrydy czyli po stronie (tutaj nie pamiętam) zimnej lub stronie gorącej montuje się elementy ze 151-ki. Jaki to daje skutek to się chyba domyślasz. To koszt około 200 zł więcej.
to by było dobre
-
Cichy
- Początkujący T4
- 15
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: T4
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Kolego musisz poszukać w swojej okolicy jakiejś firmy regenerującej turbiny i z nimi pogadać. A jeżeli nie masz takiej możliwości to poszukaj na allegro, bo tam też się ogłaszają różne firmy. Z doświadczenia wiem, że warto zregenerować turbo niż kupować używkę, bo wiesz co masz, a poza tym masz na to gwarancję (przynajmniej dobre firmy tak robią). Ja osobiście polecam tą firmę http://www.turbotechnika.eu/ (robiłem tam turbo z Lacetti)
-
dariuspolo
- Aktywny T4
- 13
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Opis: Sekcja Dolnośląsko-Opolska
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
...turbo tec miał na forach dosyć dobra renomę.
Odnośnie hybrydy to bardzo rożnie z nimi bywa zawsze jest tak ze dostajesz coś kosztem czegoś innego (np.duży lag),
a z żywotnością tez bardzo rożnie jest, po za tym to wydajniejsze turbo bez programu nic nie da poza problemami.
Ja na twoim miejscu został bym przy zregenerowaniu twojej turbiny, a jeżeli masz parcie na moc to zrób do tego program.
Darek
Odnośnie hybrydy to bardzo rożnie z nimi bywa zawsze jest tak ze dostajesz coś kosztem czegoś innego (np.duży lag),
a z żywotnością tez bardzo rożnie jest, po za tym to wydajniejsze turbo bez programu nic nie da poza problemami.
Ja na twoim miejscu został bym przy zregenerowaniu twojej turbiny, a jeżeli masz parcie na moc to zrób do tego program.
Darek
-
tomas19tdi
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
a ja bym kupil uzywke.Brat po regeneraci zrobil 60 tysiecy i zatarl sie silnik, olej zamiast na panewki to poszedl caly na smarowanie turbiny,koncowy efekt wymiana calego slupka.mfg tomas
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
musze swojego mechanika zapytać - dam ci znać - on ma firmę do której stale turbiny wysyła jak padnięte i mówił mi o tym że już takie robił - zapytam - dam znaćspoko999 pisze:kolego norti a gdzie zrobić taki zabiegnotri pisze:regenerować. Koszt rzędu 1000 - 1200 zł. Możesz się przy okazji pokusić o zrobienie tzw hybrydy czyli po stronie (tutaj nie pamiętam) zimnej lub stronie gorącej montuje się elementy ze 151-ki. Jaki to daje skutek to się chyba domyślasz. To koszt około 200 zł więcej.
to by było dobre
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 20:27 przez slimak, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto OT
Powód: usunięto OT
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
program mam zmieniony więc chyba odpada hybryda bo t4 swietnie jedziedariuspolo pisze:...turbo tec miał na forach dosyć dobra renomę.
Darek
ciekawe czy ta turbinka jest orginalna coś jest nie tak bo jak by to był orginał to gwarancja powinna być większa niż na 1 rok, dobrze myśle???
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
góral kupował do swojego AXG nową to go zapytaj ile dają gwarancji. Teraz doczytałem się że masz po czipie więc robienie hybrydy zbyteczne. Mój mechanik wysyła kurierem gdzie to nie wiem, ale jak z nim rozmawiałem to mówi że z tej firmy jest bardzo zadowolony, jest na to gwarancja i jak na razie nie miał przypadku że coś nie halo z turbiną po jej zregenerowaniu u któregoś z klientów (to była rozmowa już jakieś dwa lata temu więc firma dobrze robi bo dalej do niego wysyła)
Domyślam się jednak że będziesz musiał przyjechać do niego autem bo musi to rozebrać, wysłać i złożyć bo defakto on za to odpowiada. Jak faktycznie to będziesz chciał robić u niego to trzeba się na piątek któryś umówić lub sobotę bo cię zawiozę od razu do domciu jak będę jechał do teściów
Domyślam się jednak że będziesz musiał przyjechać do niego autem bo musi to rozebrać, wysłać i złożyć bo defakto on za to odpowiada. Jak faktycznie to będziesz chciał robić u niego to trzeba się na piątek któryś umówić lub sobotę bo cię zawiozę od razu do domciu jak będę jechał do teściów
Ostatnio zmieniony 01 mar 2013, 21:04 przez notri, łącznie zmieniany 1 raz.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Turbotec bardzo polecam znam osobiście właściciela, nie ma sensu robić hybrydy przy małej sprężarce,
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
z tego co wiem to turbo-tec daje 2 lata gwarancji ale za to są najdro.chemik211 pisze:Turbotec bardzo polecam znam osobiście właściciela, nie ma sensu robić hybrydy przy małej sprężarce,
a ta nowa co jest w linku ma 1 rok gwarancji więc coś nie tak
decyzja zapadła wysyłam do turbo-tec
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
witam koledzy mam jeszcze takie pytanie czy powinienem dostać razem z turbiną protokół wyważenia jej
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
a masz racjenotri pisze:przecież dostajesz gwarancję
no to jutro czeka mnie zakładanie dmuchawki
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Pamietaj że nowy olej razem z filtrem i tak samo nowy filtr powietrza, wyczyść dobrze przewód od filtra powietrza do turbiny nie zapomnij przy zakładaniu o zalaniu turbiny olejem do tego zanim silnik odpali pokręć rozrusznikiem tak żeby silnik nie odpalił ale zrobił ciśnienie oleju
-
spoko999
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
dzięki kolego zrobie tak jak piszeszchemik211 pisze:Pamietaj że nowy olej razem z filtrem i tak samo nowy filtr powietrza, wyczyść dobrze przewód od filtra powietrza do turbiny nie zapomnij przy zakładaniu o zalaniu turbiny olejem do tego zanim silnik odpali pokręć rozrusznikiem tak żeby silnik nie odpalił ale zrobił ciśnienie oleju
pozdrawiam
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Ja jestem własnie na etapie walki z turbospręzarką , turbina wróciła z regeneracji i będe powoli ją wkładał , musze jeszcze olej zakpić swieży na ktory sobie poczekam bo musze sciągać go przez net , choc na poprzednim zrobilem 6,5kkm (olej i tak zmieniam co 10kkm wiec tym razem będzie wcześniej wymieniony) , turbina nie puszczala oleju , ulamala się tylko łopatka po stronie zimnej więc teoretycznie olej powinien być w porządku ale zmienie go dla świetego spokoju. Przy okazji inne filtry pójdą tez nowe ,oczywiście olejowy , powietrza , paliwa i kabinowy, kompleksowa wymiana będzie. Polecić mogę firmę EMP-Turbo z Wrocławia w przypaku regeneracji turbospręzarek.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Sterciu jeśli łopatka się ułamała to dobrze wyczyść cały dolot od filtra az po intercoler
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
I tak tez dziś z rana zrobiłem , od wczoraj nie dawalo mi spokoju gdzie ta lopatka jest i planowałem wczoraj koniecznie znalezienie jej i znalazlem... wyplukalem ją w dwóch częsciach z IC... wyleciało tez kilka bardzo drobniutkich częsci łopatki ,wręcz malutenkie odlamki, więcej juz nic nie chce wyleciec. Kawalki dopasowałem do reszty wirnika z lopatkami i ciut brakuje (wręcz odrobine) ale mysle ze ją tez zmieliło troche i moglo tez coś wylecieć podczas demontazu wszystkiego z przewodów. Reszta dolotu tez wyczyszczona od samego filtra po samą glowicę.chemik211 pisze:Sterciu jeśli łopatka się ułamała to dobrze wyczyść cały dolot od filtra az po intercoler
Turbina u mnie wytrzymala 300kkm i prawdopodobnie nie była ruszana nigdy, strona smarna i uszczelniająca była nadal w b.dobrym stanie (oleju nie bral i nie lał olejem ani w okolicy turbiny ani w węże) , przynajmniej zadnych sladow zuzycia na elemencie wirującym nie było , odlamala się tylko jedna lopatka przez co straciła wywazenie i tarla o obudowe wydając wiadomo jakie dzwięki przy tym...
-
notri
- Mistrz T4
- 15
- Model:
- Kontakt:
Sterciu pisze:........ i tarla o obudowe wydając wiadomo jakie dzwięki przy tym...
mogę wiedzieć jakie - tak na przyszłość ??? :P
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To był pisk , im większe obroty silnika tym wiekszy. W miescie wszyscy sie ogladali co taki pisk wydaje , ja nawet jadac powoli i nie dodawajac duzo gazu piszczalem autem...
-
rotor
- Aktywny T4
- 14
- Model:
- otrzymal podziekowanie: 11 razy
- Kontakt:
Jak ktoś potrzebuje turbiny trochę "większej" lub porady chętnie podpowiem.
Sam mam ze 150 zrobione 242 km i wszystko dziala OK (przetestowane na 80000 km) a spalanie jestem w stanie osiągnąć przy spokojnej jeździe nawet 7 l/ 100km.
Sam mam ze 150 zrobione 242 km i wszystko dziala OK (przetestowane na 80000 km) a spalanie jestem w stanie osiągnąć przy spokojnej jeździe nawet 7 l/ 100km.