Diesel 1.9TD and LPG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Last active: -
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Diesel 1.9TD and LPG
Przy bogatej mieszance akurat jest mniejsza temperatura, chodzi tu akurat o to ze lpg poprawia spalanie przez co mieszanka zaczyna być w pewnych sytuacjach ale ubogaBercik pisze:Jasne bo zbyt bogata mieszanka i bedzie niezla rakieta :-) Postaram sie zrobic kilka zdjec w poniedzialek i wrzuce. Moze zdradza mi tajemnice co generuje takie koszty.
-
Bercik
- Forumowicz T4
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Tak na marginesie od firmy z Krakowa mamy ta instalacje a montowali chlopaki z miejscowosci Masłońskie(pozdrowienia). Duzo teoretyzuje bo sam sie tego ucze. Wywnioskowalem ze w przypadku gdy zaczna lac wtryski-z roznych przyczyn-zwiekszy sie temperatura na kolektorze wydechowym i czujnik EGT rozlaczy instalacje. Czyli wiecej gazu - wyzsza temperatura. Taka termopara w piecach gazowych.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Chyba wiem o kim mówisz, według mojej wiedzy duże ryzyko jest dalej przy lpg w dieslu i strach to montować
-
Bercik
- Forumowicz T4
- 13
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- podziekowal za post: 11 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Kurcze strach moze nie. Same instalacje sa bezpieczne. Co do zuzycia silnika napewno dostanie po dupie. Gdzie nie zaczerpniesz jezyka duze pojemnosci i dalekie trasy aby pedalem gazu jak najmniej operowac. Tak czy inaczej jest to jakas alternatywa. Ale wspolczuje tej T5. Mam taka w firmie- bez gazu ... Boze blogoslaw T4 :-)
-
addi1
- Nowy T4
- 12
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: vwT4
- Kontakt:
Witam tydzień temu założyłem lpg do mojego busa Vw T4 1.9 Td,gazownik założył najzwyklejsza instalacje BRC koszt 1500zeta,30 % więncej mocy,spalanie trasa przy 110 km na godzine poniżej 5 litrów ropy i trochę gazu 1 do 2 litrów,problem w dokładnym pomiarze gazu ,powyżej 90 km na godzinę glośna praca silnika,,wszystko w fazie testu :?: ,regulacja gazu śrubą na przewodzie,wtrysk gazu przed turbiną,dawka gazu regulowana obrotami,pozytywne wrażenia,mina pana z opsługi dystrybutora lpg niezastąpiona,martwi mnie tę hałas domyślam sie ze to jest przyczyna zabogatej mieszanki,skręcając srubę od gazu jest ciszej az całkowicie odcinam gaz,jak zmniejszyć dawkę ropy?czy idę w dobrym kierunku?proszę o info i pomoc pozdrawiam
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 67 razy
- Kontakt:
Skocz do tematuaddi1 pisze:Witam tydzień temu założyłem lpg do mojego busa Vw T4 1.9 Td,gazownik założył najzwyklejsza instalacje BRC koszt 1500zeta,30 % więncej mocy,spalanie trasa przy 110 km na godzine poniżej 5 litrów ropy i trochę gazu 1 do 2 litrów,problem w dokładnym pomiarze gazu ,powyżej 90 km na godzinę glośna praca silnika,,wszystko w fazie testu :?: ,regulacja gazu śrubą na przewodzie,wtrysk gazu przed turbiną,dawka gazu regulowana obrotami,pozytywne wrażenia,mina pana z opsługi dystrybutora lpg niezastąpiona,martwi mnie tę hałas domyślam sie ze to jest przyczyna zabogatej mieszanki,skręcając srubę od gazu jest ciszej az całkowicie odcinam gaz,jak zmniejszyć dawkę ropy?czy idę w dobrym kierunku?proszę o info i pomoc pozdrawiam
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=33&t ... %C4%99camy
Jest tam o zmianie dawki na pompie w 1.9 TD.
Też kombinuję z gazem w Dieslu, narazie w trochę innej dziedzinie bez większych efektów ale się nie poddaję.
Czy posiadasz czujnik EGT ?
Pozdrawiam.
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Przepraszam, to pytanie do mnie ?
Na tą chwilę zwykłą rurką ale przeżucam się na mikser.
Na tą chwilę zwykłą rurką ale przeżucam się na mikser.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
I stąd problem, musisz normalnie układ wtryskowy zastosować i podać sygnały, oczywiście czujniki do tego są potrzebne aby działało
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak, w Dieslach z elektroniką bez tego zapewne nie pójdzie.chemik211 pisze:I stąd problem, musisz normalnie układ wtryskowy zastosować i podać sygnały, oczywiście czujniki do tego są potrzebne aby działało
Na razie w moim klekotku nie posiadam żadnego ECU itp.
Eksperymentuję z doświadczeniami z dawnych lat kiedy posiadałem doładowanego benzyniaka na LPG, próbuję zkonfigurować to w tym prostym Dieslu aby podawać gaz za turbiną, co wyjdzie ? Czas pokaże.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
To że silnik nie ma elektroniki nie przeszkadza nalerzy ją dodać i tyle tylko do wysterowania lpg, tak sie robi to w cięzarówkach które to sa na pompie wtryskowej bez edc
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Model:
- Kontakt:
Tak jak wcześniej napisałem trzeba czujniki dołożyć najważniejszy to położenia wału korbowego,
-
ostryt4
- Znawca T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
To dość mocno komplikuje sprawę, zsynchronizować to wszystko późnjej bez odpowiedniego sprzętu itp, nje wspominając o kosztach.chemik211 pisze:Tak jak wcześniej napisałem trzeba czujniki dołożyć najważniejszy to położenia wału korbowego,
Wiem że z reguły nie da się przeskoczyć niektórych spraw ale tak jak napisałem wcześniej podchodzę do tego eksperymentalnie.