Jakie głośniki i jak je zamontować

Radia, wzmacniacze, ekrany, subwoofery, nawigacje i nagłośnienie marzeń.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Fast128
Początkujący T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 13
Model:
Auto: Caravelle Long 2001
Kontakt:

Jakie głośniki i jak je zamontować

Nieprzeczytany post autor: Fast128 »

Czas zabrać się za audio w moim żuczku, za jednostkę centralną posłuży JVC KD-R721BT, taki: http://allegro.pl/jvc-kd-r721bt-bluetoo ... 98397.html (4x50W, oddzielne wyjścia pre-out do subwoofera i przodów, cd, mp3, usb, bluetooth).
Problem polega na tym, że moja teczka nie posiada fabrycznego miejsca na głośniki w drzwiach, jedynie to na 100mm w podszybiu. Opcja nr 1: kupić boczki od multivana, ale to komplikuje sprawę z przednimi fotelami - tzn pozbawiam się możliwości uzbrojenia auta w 9 miejsc. (bo podobno prawy boczek od multika koliduje z dwuosobową ławką).
Jak montujecie głośniki w swoje prawe drzwi? Bo z lewymi to jakby nie problem, dziura w schowku i spokój.
Druga kwestia to wybór zestawu odseparowanego 160+tweetery w podszybie.
Jeśli chodzi o budżet to mam na to jakieś 1200zł. Dopuszczam możliwość zainstalowania subwoofera pod któryś z foteli.

A - i użyłem opcji szukaj, ale na ten temat nic konkretnego nie udało mi się odnaleźć na forum, widziałem kilka gotowych instalacji, ale brak mi konkretów - do czego jest montowany głośnik w lewych drzwiach, jakiej jest głębokości, jak to wygłuszyć.
notri
Mistrz T4

15
Tematy: 43
Model:
Auto: Bestel > Business
podziekowal za post: 42 razy
otrzymal podziekowanie: 137 razy
Kontakt:

Re: Jakie głośniki i jak je zamontować

Nieprzeczytany post autor: notri »

dalej czekasz na odpowiedź na to pytanie czy już się dowiedziałeś ???
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Tematy: 29
Model:
Auto: Transporter
Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
podziekowal za post: 139 razy
otrzymal podziekowanie: 235 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rafflex »

A ja mam pytanko odnośnie głośników, które chciałbym zamontować w ściance działowej.
Czy warto się ubierać w to: http://allegro.pl/jedyne-na-allegro-now ... 23727.html

165mm mi się nie zmieszczą, dlatego szukam czegoś mniejszego, a te mają elegancką maskownicę, natomiast nic nie wiem na temat samych głośników.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

ja myślę że wszystkie głośniki w cenie do powiedzmy 100 zł nie wiele będą odbiegały od oryginałów vw-skich montowanych w autach. A wiem że vw-skie głośniki czy audisowskie typowo standardowe nie powalają na kolana. No za wyjątkiem BOSE, BANG & OLUFSEN czy DYNAUDIO. Ale to górna półka i nie każdego na to stać. Fajnie te głośniki wyglądają i cena bardzo spoko. Myślę że będzie dobrze. Nawet są tańsze od moich kabli od wzmacniacza :-)

Ja rafflex mam z przodu droższe hertze (coś koło 650 zł kosztowały) ale z tyłu już mam też jakąś taniochę i nie narzekam - nawet zadowolony jestem, a wiesz jak grają. o przypomniałem sobie - magnaty mam.

Sumując wypowiedź można je łyknąć, ale poczekaj - posprawdzam jeszcze allegro
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

No ja nie jestem jakimś audiofilem i na pewno nie będę montował wzmacniacza tudzież woofera i innych tego typu wynalazków do kina domowego.
Potrzebuję grające w miarę dobrze radio (to już mam) i 4 głośniki: dwa z tyłu w ściance działowej i dwa z przodu (najlepiej w drzwiach). Tylko te z przodu to planuję dać w drzwiach, a to wiąże się ze zmianą boczków, tylko z tą zmianą muszę poczekać - nie jest to jakaś pilna sprawa. A-ha są jeszcze głośniki w podszybiu.... musisz mi, notri, wszystko rozplanować gdzie, co i jak ma być podłączone <38>

ps. Udało się wyjąć CD?
Fast128
Początkujący T4

14
Tematy: 13
Model:
Auto: Caravelle Long 2001
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Fast128 »

rafflex - jakbyś planował wymianę boczków na multivanowe to pamiętaj, że prawy boczek koliduje z 2-osobową ławką niestety. U mnie panowie z autostajni z poznania zrobili cuda z wyciszeniem i dorobili miejsce na głośniki w drzwiach, tak, że nic nie koliduje. Jak umyję żuczka to wrzucę trochę nowych zdjęć ;)
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

Fast128 pisze:
rafflex - jakbyś planował wymianę boczków na multivanowe to pamiętaj, że prawy boczek koliduje z 2-osobową ławką niestety. U mnie panowie z autostajni z poznania zrobili cuda z wyciszeniem i dorobili miejsce na głośniki w drzwiach, tak, że nic nie koliduje. Jak umyję żuczka to wrzucę trochę nowych zdjęć ;)
Rafflex ma tą samą holenderkę co ja - 5-cio osobową. Tyle że ja mam kieszenie w drzwiach po obu stronach, rafflex ma tylko po stronie kierowcy i to bez miejsca na montaż głośników. Więc po ewentualnym zakupie boczków nic nie przerabia.

Rafflex co do głośników. Do przegrody głośniki dwuosiowe (ja mam jak wiesz 16,5 cm ale skoro ty chcesz mniejsze 135 mm to coś się znajdzie)
Co do przodu. Jak planujesz kieszenie to proponuję odrazu zakupić głośniki odseparowane :

http://allegro.pl/phonocar-td-line-2076 ... 82565.html

dobre, za rozsądną cenę. Wysokotonowe idą do deski przy słupkach, średnio/niskotonowe do drzwi.

Jak nie będziesz kupował boczków to podobnie jak do przegrody - współosiowe ale mniejsze ( i tak trzeba posprawdzać wymiary które wejdą.

Odnośnie linka do głośnika który podałeś. Tam nie ma podanych o ile pamiętam parametrów, a dobrze byłoby wiedzieć jakie ma by dobrać potem jakieś rozsądne na przód.

Ale wszystko w swoim czasie (i tam na Twoim miejscu zaczął bym od przodu, a potem tył)
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

rafflex pisze:
ps. Udało się wyjąć CD?

NIE ! na dodatek jak się dzisiaj okazało gwarancja mi się skończyła w październiku :-( Jestem wymoderowano
Ostatnio zmieniony 03 sty 2013, 10:40 przez maja, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: reg.pkt.15
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

Dzięki za wskazówki. Muszę w końcu dokładnie pomierzyć tą ściankę, bo jak ty masz 165mm to dlaczego u mnie nie mieściła się ta maskownica?
notri pisze:
NIE ! na dodatek jak się dzisiaj okazało gwarancja mi się skończyła w październiku :-( Jestem wk...................yyyy
No to śrubokręcik i rozbieranko. A nie było nic w instrukcji na temat awaryjnego wyjmowania płytki?
U mnie robi się to przytrzymując jednocześnie przycisk włączania radia + wysuwania płyty. Jest też wzmianka: "Jeśli to nie pomaga spróbuj wyzerować pamięć urządzenia"

Co do głośników. Czyli muszę zakupić boczki drzwi prawych i lewych od multivana z kieszeniami i otworami na głośniki, następnie same głośniki (odseparowane), zamontować głośniki w drzwiach i wymienić głośniki w desce, a na koniec kupić i zamontować głośniki w ściance.
Na All.... jest trochę boczków, a może ktoś z forum chce się pozbyć takich boczków lub wie gdzie w Kraku lub okolicy można zobaczyć, pomacać i kupić takie rzeczy?
tomasjo
Początkujący T4

13
Tematy: 10
Model:
Auto: t4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasjo »

Czy tweetery zamontowane w miejsce ori głośników w podszybiu (Bodajże 10 cm) będą spełniały tam swoją rolę ? Bo zastanawiam się nad rozmieszczeniem zestawu odseparowanego.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

tomasjo pisze:
Czy tweetery zamontowane w miejsce ori głośników w podszybiu (Bodajże 10 cm) będą spełniały tam swoją rolę ? Bo zastanawiam się nad rozmieszczeniem zestawu odseparowanego.
TAK
pilachgt
Nowy T4

13
Tematy: 2
Model:
Auto: Multivan T4
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pilachgt »

rafflex pisze:

Co do głośników. Czyli muszę zakupić boczki drzwi prawych i lewych od multivana z kieszeniami i otworami na głośniki, następnie same głośniki (odseparowane), zamontować głośniki w drzwiach i wymienić głośniki w desce, a na koniec kupić i zamontować głośniki w ściance.
Na All.... jest trochę boczków, a może ktoś z forum chce się pozbyć takich boczków lub wie gdzie w Kraku lub okolicy można zobaczyć, pomacać i kupić takie rzeczy?
Ja bym na Twoim miejscu poszerzył otwory w kieszeniach multivanowskich. Fabrycznie są otwory na bardzo małe głośniki.
Na fotce poniżej widać jak wygląda zamontowany większy głośnik, oraz jak wygląda wyjęty fabryczny, względem tego zamontowanego.

http://c.wrzuta.pl/wi3483/8c38bffc00293 ... 0820092750
Góral
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: Multivan
otrzymal podziekowanie: 2 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Góral »

pilachgt pisze:
rafflex pisze:

Ja bym na Twoim miejscu poszerzył otwory w kieszeniach multivanowskich. Fabrycznie są otwory na bardzo małe głośniki.
Na fotce poniżej widać jak wygląda zamontowany większy głośnik, oraz jak wygląda wyjęty fabryczny, względem tego zamontowanego.

Nie trzeba poszerzać, u mnie w oryginalne kosze, zamontowałem Focale 165mm, co maja głębokość montażową 65mm.
Wystarczy przerobić lekko kosz.
rafflex
profil zaufany
profil zaufany
Ikona forum

14
Model:
Kontakt:

A ten fabryczny jaką ma średnicę?
Jestem na dobrej drodze, by stać się szczęśliwym posiadaczem głośników 160mm i sądzę, że takie mi wystarczą (z zestawu odseparowanego).
Te na zdjęciu (większe) to jaką mają średnicę?
pilachgt
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

Góral pisze:
pilachgt pisze:
rafflex pisze:

Nie trzeba poszerzać, u mnie w oryginalne kosze, zamontowałem Focale 165mm, co maja głębokość montażową 65mm.
Wystarczy przerobić lekko kosz.
hmmm jażeby zamontować ten głośnik co widać na fotce musiałem poszerzyć otwory, a z tego co pamiętam miał 165mm

edit:
Poszperałem i tak, ja montowałem Blaupunkta cl1700 czyli 165mm. Niestety nie mieścił mi się, więc poszerzyłem otwór. Być może inne głośniki wejdą bez rozwiercania, ja akurat miałem takie w nówki w piwnicy i stwierdziłem, że je wykorzystam.
Poza tym, poszerzenie otwórów nie jest to jakaś skomplikowana operacja.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

ta fotka z linku to nie jest kieszeń od multivana i nie jest dostosowana do montażu głośnika - dlatego ciężko będzie tam zmieścić 165-te.
Wiem jaka jest różnica bo miałem do poprzedniego busa dokupioną kieszeń na prawe drzwi. Schowek od multivana jest szerszy, dostosowany do montażu głośnika z koszem montażowym !!!

http://www.almar.koszalin.pl/car/audio/ ... 47-602.jpg
pilachgt
Nowy T4

13
Model:
Kontakt:

notri pisze:
ta fotka z linku to nie jest kieszeń od multivana i nie jest dostosowana do montażu głośnika - dlatego ciężko będzie tam zmieścić 165-te.

Sugerujesz, że w moim multivanie mam kieszenie z innej T4 aniżeli multivan? W innych Allstarach są takie jak u mnie. Więc jest to kieszeń z multivana.i wcale nie było ciężko zmieścić, trzeba było tylko powiększyć otwór. Poza tym były w niej głośniki fabryczne, więc ta kieszeń jest przystosowana do montażu głośnika.

Właśnie zobaczyłem ważną rzecz :) Mój multivan jest z 93 roku, więc mamy raczej inne boczki.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

pilachgt pisze:
Właśnie zobaczyłem ważną rzecz :) Mój multivan jest z 93 roku, więc mamy raczej inne boczki.

Moja wiedza nie sięga zakresu poniżej 1996 roku :-)
Sterciu
Ekspert T4

16
Tematy: 189
Model:
Auto: T5.1 , T6.0
podziekowal za post: 24 razy
otrzymal podziekowanie: 210 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Sterciu »

W kwestii kieszeni , są trzy rodzaje z tego co zdązyłem sie zorientować juz.

-Kieszenie bez głosników i miejsc montazowych na głosniki , te kieszenie mają dłuzsze wycięcie na "manele" czyli dłuzszą przestrzeń uzytkową ze tak to nazwe i kolega pilachgt ma zamontowane wlasnie w nich głosniki. Kieszenie te widziałem zarówno w multivanach , caravellach jak i transporterach.

-Kieszenie z miejscem oryginalnym na głosniki ale bez zamykanej klapki w drzwiach kierowcy , widziałem takie zarówno w multivanach , caravellach i transporterach (te przed 1996 rokiem rózniły się od tych po 1996 roku między innymi tym ze z tych starszych kieszeń była dłuzsza , wyglądaly tak jak boczki z kieszenią bez głosnika po 96 roku ale z wyciętą dziurą na głosnik i dołozoną maskownica).

-Kieszenie z miejscem na oryginalne głosniki i z zamykaną klapka kieszeni w drzwiach kierowcy , montowane takie widzialem w multivanach i caravellach oryginalnie. Zauwazyłem ze głównie w rocznikach po 1999 roku mozna było je znalzesc w caravelli lub multiku.

To jest z moich obserwacji , kieszeń z miejscem na głosnik ma duzo mniejszą przestrzeń "uzytkową" czyli kieszeń na manele jest krótsza przez co jest większa powierzchnia na głosnik. Tyle z moich obserwacji...

Tutaj macie fotki po przyłozeniu kieszeni bez miejsca na głosnik to boczka w którym była kieszeń z miejscem na głosnik oryginalnie (kieszeń na głosnik po 96 roku).
http://t4-forum.pl/viewtopic.php?f=13&t=6238&start=0
cue
Początkujący T4

14
Tematy: 4
Model:
Auto: Caravelle
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Głośniki na kokpit (pod szybę 10cm)

Nieprzeczytany post autor: cue »

Witam.

Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten temat więc piszę tu.
Chciałbym was się poradzić jakie głośniki włożyć pod szybę ? aktualne są oryginalne i mają już 15 lat i niestety "pierdzą"
kwotą jaką chciałbym na nie przeznaczyć to ~100pln (nie ma potrzeby aby miały wtyczkę pod T4). Audiofilem nie jestem ale chciałbym mieć w miarę syty dźwięk jak na możliwości 10cm i busa

Co możecie polecić a co odradzacie ?

Pzdr.
tommly
Specjalista T4

15
Tematy: 21
Model:
Auto: chwilowy brak T4
Opis: Sekcja DOLNO-Śląsko-Opolska
podziekowal za post: 30 razy
otrzymal podziekowanie: 36 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tommly »

cue pisze:
Witam.

Nie bardzo wiedziałem gdzie umieścić ten temat więc piszę tu.
Chciałbym was się poradzić jakie głośniki włożyć pod szybę ? aktualne są oryginalne i mają już 15 lat i niestety "pierdzą"
kwotą jaką chciałbym na nie przeznaczyć to ~100pln (nie ma potrzeby aby miały wtyczkę pod T4). Audiofilem nie jestem ale chciałbym mieć w miarę syty dźwięk jak na możliwości 10cm i busa

Co możecie polecić a co odradzacie ?

Pzdr.
HERTZ DCX 100 - spełniają wszystkie Twoje wymagania (cena ok. 100 zł) rozmiar 100 mm - idealnie pasują w miejsce oryginałów, tylko trzeba troszkę pokombinować przy montażu.
Miałem takie przez rok czasu i byłem zadowolony, a teraz zmieniłem na odseparowane HELIXY.
Jakbyś był zainteresowany, to mogę Ci odsprzedać te moje HERTZ'e - wal na PW (oczywiście cena do uzgodnienia ;-))
Wdj40
Początkujący T4

16
Model:
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Wdj40 »

Witam. Koledzy czy zmieszczą się te głośniki http://allegro.pl/dls-r6a-zestaw-glosni ... 38336.html w kosze w drzwiach( głębokość głośnika 76mm)nie mam możliwości zmierzenia :(
http://d.a.d-cd.net/c536958s-480.jpg
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Aufba ... rauben.jpg
http://www.t4-wiki.de/wiki/images/Aufba ... ziehen.jpg
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2013, 8:51 przez Wdj40, łącznie zmieniany 1 raz.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Zapomnij trzeba ciąć , takie się nie mieszczą http://www.profet.pl/739,hertz-hsk-165 a co dopiero te co ty pokazałeś
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

nie dość że trzeba wycinać to jeszcze mocować je na dystansach.

Jak już chcesz tej klasy audio to focale ci się zmieszczą o ile pamiętam

http://allegro.pl/glosniki-samochodowe- ... 36683.html
Wdj40
Początkujący T4

16
Model:
Kontakt:

Szybko mnie zmartwiliście, bo zrobiłem"kup teraz" :(
Chciałem to podłączyć pod starą Alpine 9833 no i szukam jakiegoś piecyka do tego.
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

Wdj40 pisze:
Szybko mnie zmartwiliście, bo zrobiłem"kup teraz" :(
napisz do gościa że przepraszasz ale pomierzyłeś otwory montażowe i te głośniki Ci nie wejdą - może uda się że je wycofa. A jak nie to będziesz się musiał pomęczyć
Wdj40
Początkujący T4

16
Model:
Kontakt:

Wyczytałem że te Focale mają za ostrą górę, co do mocniejszego metalu zdecydowania odpada:). Co do aukcji to i tak odbiór osobisty a więc załatwię na miejscu.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Vocal też nie wejdzie patrzyłem na parametry, ja musiałem u siebie ciąć i dystans 5mm dawać aby nie ciąć konstrukcji drzwi, ale głośniki są pod org maskownicą
notri
Mistrz T4

15
Model:
Kontakt:

ja domniemywam że jak się popieści to się zmieści idąc tokiem rozumowania chemika <good>

a co do doboru głośników to każdy ma inny gust - to tak jak z dodatkami do teczki, niektórzy chcą mieć orurowanie - inni broń Boże
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

notri pisze:
ja domniemywam że jak się popieści to się zmieści idąc tokiem rozumowania chemika <good>

a co do doboru głośników to każdy ma inny gust - to tak jak z dodatkami do teczki, niektórzy chcą mieć orurowanie - inni broń Boże
Ciąć i dając mały dystans to faktycznie dużo roboty nie ma <53>
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia w aucie”