Witam właścicieli działającego i nie sprzęgła jednokierunkowego (wolnego koła) w tylnym moście. Przystępuję w wreszcie do spróbowania się z tym tematem. Dojechałem w końcu do pierwszego z brzegu autoryzowanego serwisu Volkswagena w Poznaniu,zgłaszając nie działanie włączania blokady wolnego koła po włączeniu wstecznego biegu.
I co?....
Po przejściu po kolei 2 osób w hierarchii firmy,przedstawiając kolejno problem,dotarłem w końcu do szefa, który po prostu odmówił mi takiej naprawy,tłumacząc to tym, że nie mieli nigdy z tym do czynienia!!!
I tak wygląda praca w autoryzowanych serwisach, im już nie chce się ruszyć głową a tylko robią rutynowe naprawy i łoją na kasie klientów na potęgę :-/
Naprawa obecnie wygląda następująco, bus stoi od paru dni u normalnego mechanika,który zaoferował się że spróbuje coś z tym zrobić a ja wysilam mózgownicę,aby rozgryźć całościowo zasadę działania tego ustrojstwa.
Pytanie brzmi,czy ktoś już to przede mną zrobił,bo polskiej literatury nie ma na ten temat żadnej.
Jest fajna niemiecka strona http://www.t4-wiki.de ale niemiecki jest dla mnie niczym chińszczyzna :-(
Można to bardzo nieudolnie przetłumaczyć jak się wpisze bezpośrednio
http://www.t4-wiki.de/wiki/syncro tylko trzeba to wpisać ręcznie a nie klikając na ten link.
i tam wybierając temat o wolnym kole, po niemiecku Freilauf
Niestety nie mogę do końca zamknąć nawet tematu schematu elektr.,bo łącząc schemat narysowany na przekaźniku z zamieszczonym tam fragmentem schematu elektr. nie wiem jak działa to sterowanie sprzęgłem.
Działa mi to tylko wtedy jeśli założymy,że włącznik umieszczony przy sprzęgle w pozycji rozłączonej ma połączenie z masą (a ze schematu to nie wynika) a po jego włączeniu przerywa pracę pierwszego przekaźnika (we wspólnej obudowie są 2 przekaźniki) dostającego sygnał z włącznika świateł cofania.
Spróbuję dodać znalezione schematy.
Do pneumatyki nawet nie doszedłem a o tylnym moście nawet na tej niemieckiej stronie nie ma mowy (po niemiecku - achsantrieb hinten) i nie wiadomo nawet do końca jaki i ile tam wlać oleju :-/
Jeśli ktoś czuje się mocny w tym temacie,to proszę dać znać.
Pozdrawiam Jacek
P.s. Tak rozgryzając ten temat,zamiast skomplikowanego mechanizmu sterowania, bardziej praktyczny byłby zwykły ręczny włącznik,który podawałby napięcie na siłownik pneumatyczny i kierowca włączałby tą blokadę,tylko wtedy gdy rzeczywiście jest potrzebna.
Bo na suchej nawierzchni włączanie za każdym razem łącznie ze wstecznym tej blokady nie ma sensu i niepotrzebnie wyrabia siłownik pneumatyczny a przydałaby się na przykład w jeździe do przodu,przy stromych np. gliniastych zjazdach,bo wtedy silnik hamowałby 4 koła a nie tylko przednie.
P.s 2
Dostałem ostrzeżenie od administratora,że wprowadzam zamieszanie w tym temacie i wpisuję to w złym dziale - powinno być elektryka, ale chcę ten temat rozgryźć całościowo bez dzielenia go na części.
Jeśli autoryzowany serwis nie chce się podjąć tego tematu,to może takie forum jest w stanie pokonać awarię o której okazuje się większość posiadaczy "syncrusiów" nie ma pojęcia że ich też dotyczy.
Obiecuję,że po pokonaniu tej awarii będę służył poradą jak ją pokonać :-)
Sprzęgło jednokierunkowe (wolne koło) w tylnym moście
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Sprzęgło jednokierunkowe (wolne koło) w tylnym moście
Ostatnio zmieniony 08 gru 2012, 12:09 przez Jacek J, łącznie zmieniany 5 razy.
-
Jacek J
- Forumowicz T4
- 15
- Model:
- Auto: T4 Multivan Syncro
- Opis: rocznik 1995
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 9 razy
- Kontakt:
Re: Sprzęgło jednokierunkowe (wolne koło) w tylnym moście
Przesyłam znalezione schematy elektr. sterowania blokady wolnego koła (źródło http://www.t4-wiki.de)
Zakładam że oznaczenia styków zamieszczone na fot…login to view the rest of this post
Zakładam że oznaczenia styków zamieszczone na fot…login to view the rest of this post
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2012, 11:47 przez Jacek J, łącznie zmieniany 4 razy.
This topic has 9 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się