Przeróbka 5-tego biegu
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
pałka
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: multivan
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Przeróbka 5-tego biegu
Witam
Witam Mam T4-Multivan z silnikiem 150KM (chipowany na 175KM) . Brakuje mi w nim nieco szybkości na 5-tym biegu (obroty szaleją auto wcale nie...)
Czytałem na forum o konwersji skrzyni 5-cio biegowej na 6-ściobiegowej - ale to rozwiązanie jest drogie i nie do końca wiem czy w mojej skrzyni możliwe. Na niemieckiej stronie jest przerobiona skrzynia która ma wsteczny "do przodu" czyli wolna. Ja mam wsteczny tam gdzie mogła by być 6. Nie do końca wiem gdzie Niemcy chcą tą 6 wbijać?!.
Jestem z Gdańska i mam dostęp do maszyn CNC i firm robiących na nich . Mam dostęp do fabryki skrzyń biegów w Tczewie!
Moje pytanie do fachowego grona jest takie czy zamiast dostawiać niepewną 6 lepiej przyspieszyć 5-tke???!!!! Zmienić to przełożenie i po krzyku.
Czy są jakieś przeciwwskazania których nie biorę pod uwagę.
Proszę o pomoc i wszelakie informacje.
Witam Mam T4-Multivan z silnikiem 150KM (chipowany na 175KM) . Brakuje mi w nim nieco szybkości na 5-tym biegu (obroty szaleją auto wcale nie...)
Czytałem na forum o konwersji skrzyni 5-cio biegowej na 6-ściobiegowej - ale to rozwiązanie jest drogie i nie do końca wiem czy w mojej skrzyni możliwe. Na niemieckiej stronie jest przerobiona skrzynia która ma wsteczny "do przodu" czyli wolna. Ja mam wsteczny tam gdzie mogła by być 6. Nie do końca wiem gdzie Niemcy chcą tą 6 wbijać?!.
Jestem z Gdańska i mam dostęp do maszyn CNC i firm robiących na nich . Mam dostęp do fabryki skrzyń biegów w Tczewie!
Moje pytanie do fachowego grona jest takie czy zamiast dostawiać niepewną 6 lepiej przyspieszyć 5-tke???!!!! Zmienić to przełożenie i po krzyku.
Czy są jakieś przeciwwskazania których nie biorę pod uwagę.
Proszę o pomoc i wszelakie informacje.
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Przeróbka 5-tego biegu
Ty masz dużą skrzynię a niemcy pisza o małej skrzyni, dziwna sprawa z tym co piszesz bo spokojnie 200km/h powinna iśc
-
pałka
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
auto chyba pojedzie 200 (do tej pory 170 jechałem) mi chodzi bardziej o komfort bo przy tych 170km/h silnik miał duże obroty . Taka zmieniona 5-tka z większym nadbiegiem pozwoliła by zmniejszyć obrotów przy większych prędkościach (i paliwa chyba też)
-
SARA
- Forumowicz T4
- 15
- Tematy: 18
- Model:
- Auto: MULTIVAN
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
Witam kolegę, też mam 150 bez żadnych dodatków, ale muszę powiedzieć że mój przy szybkości 170 km/h bardzo ładnie idzie i nie odczuwam, żeby były jakiekolwiek problemy lub żeby obroty skakały. Jeśli chcesz możemy się spotkać, mieszkam na Chełmie. Pozdrawiam.
-
pałka
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
ale mi tnie chodzi o to że obroty nierówne czy jakieś problemy z silnikiem. Chciałem się dowiedzieć czy ktoś miał zmienione przełożenie 5-tego biegu co pozwoliło by na zmniejszenie obrotów silnika przy wyższych prędkościach.
Dzięki SARA z zaproszenie ale trasa Rumia - Chełm to daleko...
Dzięki SARA z zaproszenie ale trasa Rumia - Chełm to daleko...
-
przemonia619
- Samodzielny mechanik
- 15
- Tematy: 13
- Model:
- Auto: Grand Espace IV
- Opis: INITIALE PARIS
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 5 razy
- Kontakt:
Ja u siebie zmieniałem 5-ty bieg na szybszy i uzyskałem 250 obrotów, a kolega SARA mieszka w Gdańsku-Chełmie <śmiech> i to wcale nie taka daleka trasa
-
KrzySieK
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 21
- Model:
- Auto: Transporter Looong
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 18 razy
- Kontakt:
Ale my mamy skrzynie w obudowie 02B, a to całkiem inna bajka ;)przemonia619 pisze:Ja u siebie zmieniałem 5-ty bieg na szybszy i uzyskałem 250 obrotów, a kolega SARA mieszka w Gdańsku-Chełmie <śmiech> i to wcale nie taka daleka trasa
-
pałka
- Początkujący T4
- 14
- Model:
- Kontakt:
Ja jestem bardzo nowym użytkownikiem (1miesiąc) i nie wiem jaką mam obudowę skrzyni...
Moje auto jest z 1998 roku i miało 150KM silnik .
Moje auto jest z 1998 roku i miało 150KM silnik .
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Moim skromnym zdaniem jedyne co zostaje to zmiana na najszybszą skrzynie do 151km tzn DQR o ile jeszcze takiej nie masz co łatwo sprawdzić (opcja szukaj nie boli) ;)
-
przemekcrx
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T 4
- Opis: TRANSPORTER 1.9 TDI
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt: