T4 a homologacja
-
kornach
- Początkujący T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 5
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 11 razy
- Kontakt:
T4 a homologacja
Mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Szukaj odpowiedzi na następujące pytania. Czy istnieje możliwość przerobienia transportera z zabudową holenderską do caravelli/multivana? Chodzi mi żeby auto w momencie kupna miało homologacje ciężarową i dało się zakup odliczyć od podatku (z racji prowadzenia działalności). Może da się kupić wersję osobową z homologacją (jeżeli tak to jakie są uwarunkowania)?.
dzięki za odpowiedz
Szukaj odpowiedzi na następujące pytania. Czy istnieje możliwość przerobienia transportera z zabudową holenderską do caravelli/multivana? Chodzi mi żeby auto w momencie kupna miało homologacje ciężarową i dało się zakup odliczyć od podatku (z racji prowadzenia działalności). Może da się kupić wersję osobową z homologacją (jeżeli tak to jakie są uwarunkowania)?.
dzięki za odpowiedz
-
simon_w
Re: T4 a homologacja
Witam, Jeśli chodzi o przerobienie to się da. Jeśli chodzi o VAT i homologację to wygląda to tak, że T4 jedynie w wersji long (mówię o zabudowie holenderskiej) ma spełniony warunek VAT-2 - powierzchnia ładunkowa zajmuje więcej niż 50% długości pojazdu mierząc od dolnej krawędzi przedniej szyby a kończąc na wewnętrznej krawędzi dachu mierząc w linii poziomej oczywiście nie po skosie. VAT-1 - jeden rząd siedzeń oddzielony ścianą od części ładunkowej.
Jeśli chodzi o twoje pytanie - tak można w momencie kupna auto kupić jako ciężarowe spełniające warunki VAT i przerobić je na osobowe ale aby wozić ludzi z tyłu musisz mieć w dowodzie ilość miejsc a co za tym idzie zmiana konstrukcyjna nadwozia przegląd i automatycznie auto z ciężarowego robi się osobowe i nie można z niego nic odliczać. Chyba że wozisz ludzi i liczysz na to że nie będzie kontroli Policji no i skarbówki oczywiście bo oni mają prawo sprawdzić czy rzeczywiście auto jest ciężarowe.
A i jeszcze jedna rzecz :) bo ostatnio toczę walki z urzędami. W wersji ciężarowej nie może być tapicerek a okna mają być okratowane lub zasłonięte od środka.
Gdzieś znalazłem kiedyś artykuł, że jest wyjątek od reguły - facet kupił auto Ciężarowe z 6 fotelami z tyłu ale była ściana za pierwszym rzędem siedzeń. Napisał pismo do naczelnika US o tym iż używa tego auta i jako osobowe i jako ciężarowe w momencie wyjęcia foteli i naczelnik US wyraził zgodę na to by odliczać z tego auta VAT.
Chyba w miarę jasno to wyreferowałem:)
Jeśli chodzi o twoje pytanie - tak można w momencie kupna auto kupić jako ciężarowe spełniające warunki VAT i przerobić je na osobowe ale aby wozić ludzi z tyłu musisz mieć w dowodzie ilość miejsc a co za tym idzie zmiana konstrukcyjna nadwozia przegląd i automatycznie auto z ciężarowego robi się osobowe i nie można z niego nic odliczać. Chyba że wozisz ludzi i liczysz na to że nie będzie kontroli Policji no i skarbówki oczywiście bo oni mają prawo sprawdzić czy rzeczywiście auto jest ciężarowe.
A i jeszcze jedna rzecz :) bo ostatnio toczę walki z urzędami. W wersji ciężarowej nie może być tapicerek a okna mają być okratowane lub zasłonięte od środka.
Gdzieś znalazłem kiedyś artykuł, że jest wyjątek od reguły - facet kupił auto Ciężarowe z 6 fotelami z tyłu ale była ściana za pierwszym rzędem siedzeń. Napisał pismo do naczelnika US o tym iż używa tego auta i jako osobowe i jako ciężarowe w momencie wyjęcia foteli i naczelnik US wyraził zgodę na to by odliczać z tego auta VAT.
Chyba w miarę jasno to wyreferowałem:)
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Tu sie nie zgodzę , nie kazdy long "holenderka" spełnia wymogi vat-2 , wszystko zalezy od zabudowy jaka auto ma i tego o ile jest przesunięta w którą stronę. Są wersje z zabudową holenderską zrobione na wersji Caravelle long (zamiast szyb z tyłu wstawiona plexi/ blacha lub coś inne ale nie szyba) i niestety taka T4 nie spełnia wymogów vat-2 juz poniewaz sciana grodziowa jest za mocno przesunięta ku tyłowi pojazdu, a wszystko przez to ze drugi rząd siedzen ma na oryginalnych miejscach mocowań z caravelli. T4 w longu w zabudowie holenderskiej z najbardziej popularną zabudową tak prawde mówiąc na siłe spelnia wymogi vat-2 i jak trafi się upierdliwy diagnosta to moze nie wydać zaswiadczenia vat-2. Coś cwierkają wróbelki ze po nowym roku ma coś sie zmienic wkońcu i wrescie bedzie się liczyła ładowonosc auta , bo jak narazie to wszystko jest popieprzone z tymi wymiarami , seicento van spelnia wymogi vat-1 , pake ma ze dwa kartony sie wrzuci i nie ma miejsca z tyłu juz , a t4 holenderka krótka juz nie spełnia pomimo ze pake i ładownosc ma kilka razy więsza jak takie seicento... Teraz takie pytanie... które auto jest bardziej cięzarowe , seicento van czy t4 krótka "holenderka" ??simon_w pisze:Witam, Jeśli chodzi o przerobienie to się da. Jeśli chodzi o VAT i homologację to wygląda to tak, że T4 jedynie w wersji long (mówię o zabudowie holenderskiej) ma spełniony warunek VAT-2 - powierzchnia ładunkowa zajmuje więcej niż 50% długości pojazdu mierząc od dolnej krawędzi przedniej szyby a kończąc na wewnętrznej krawędzi dachu mierząc w linii poziomej oczywiście nie po skosie. VAT-1 - jeden rząd siedzeń oddzielony ścianą od części ładunkowej.
-
stamart
- Aktywny T4
- 14
- Tematy: 16
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 8 razy
- Kontakt:
Sterciu pisze:... bo jak narazie to wszystko jest popieprzone z tymi wymiarami , seicento van spelnia wymogi vat-1 , pake ma ze dwa kartony sie wrzuci i nie ma miejsca z tyłu juz , a t4 holenderka krótka juz nie spełnia pomimo ze pake i ładownosc ma kilka razy więsza jak takie seicento... Teraz takie pytanie... które auto jest bardziej cięzarowe , seicento van czy t4 krótka "holenderka" ??
A taki fryzjer co wozi ze sobą nożyczki i grzebień to musi sobie dostawczaka kupić żeby VAT odliczyć jak do klienta jedzie. To jest dopiero chore. Przecież nie każdy przedsiębiorca zarabia na wożeniu towarów.
-
czarny1x1x
Bo niestety polska i urzędnicy to chory kraj .sprawdzanie linijką czy jest ciężarowy ? u Niemca był u nas nie . Ja woziłem ludzi 5 osób i troszkę towaru skarbowy wymyślił, że to nie ciężarowy, bo brak kratki, ja im na to, że to nie więźniarka oni .DOMIAR i zakończyłem usługi
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
No to do wozenia nozyczek seicento van idealnie sie dla fryzjera nadaje , moze cholernie duze nozyczki ze sobą wziąsc...
-
simon_w
Sterciu pisze:Tu sie nie zgodzę , nie kazdy long "holenderka" spełnia wymogi vat-2 , wszystko zalezy od zabudowy jaka auto ma i tego o ile jest przesunięta w którą stronę. Są wersje z zabudową holenderską zrobione na wersji Caravelle long (zamiast szyb z tyłu wstawiona plexi/ blacha lub coś inne ale nie szyba) i niestety taka T4 nie spełnia wymogów vat-2 juz poniewaz sciana grodziowa jest za mocno przesunięta ku tyłowi pojazdu, a wszystko przez to ze drugi rząd siedzen ma na oryginalnych miejscach mocowań z caravelli. T4 w longu w zabudowie holenderskiej z najbardziej popularną zabudową tak prawde mówiąc na siłe spelnia wymogi vat-2 i jak trafi się upierdliwy diagnosta to moze nie wydać zaswiadczenia vat-2. Coś cwierkają wróbelki ze po nowym roku ma coś sie zmienic wkońcu i wrescie bedzie się liczyła ładowonosc auta , bo jak narazie to wszystko jest popieprzone z tymi wymiarami , seicento van spelnia wymogi vat-1 , pake ma ze dwa kartony sie wrzuci i nie ma miejsca z tyłu juz , a t4 holenderka krótka juz nie spełnia pomimo ze pake i ładownosc ma kilka razy więsza jak takie seicento... Teraz takie pytanie... które auto jest bardziej cięzarowe , seicento van czy t4 krótka "holenderka" ??simon_w pisze:Witam, Jeśli chodzi o przerobienie to się da. Jeśli chodzi o VAT i homologację to wygląda to tak, że T4 jedynie w wersji long (mówię o zabudowie holenderskiej) ma spełniony warunek VAT-2 - powierzchnia ładunkowa zajmuje więcej niż 50% długości pojazdu mierząc od dolnej krawędzi przedniej szyby a kończąc na wewnętrznej krawędzi dachu mierząc w linii poziomej oczywiście nie po skosie. VAT-1 - jeden rząd siedzeń oddzielony ścianą od części ładunkowej.
Seicento ma w dowodzie VAN a T4 ciężarowy i tu jest różnica...
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie moze miec w dowodzie VAN , chyba ze w rubryce wpisane przy modelu auta D.3.simon_w pisze:
Seicento ma w dowodzie VAN a T4 ciężarowy i tu jest różnica...
Van to jest "podrodzaj pojazdu" a takiej rubryki nie ma w dowodzie , moze być ewentualnie w adnotacjach wpisane ale tylko MOZE BYC ale nie musi.
Nie bez przypadku pisałem o seicento van , mam dowód rejestracyjny przy sobie od takiego auta gdzie pisze :
Rubryka D.1. Fiat
D.2 trzy kreski
D.3 Seicento VAN benzyna
Rubryka Adnotacje :
wbity VAT-1
i podspodem
"kod 99 -ciężarowy"
Rodzaj pojazdu:
Samochód osobowy
Przeznaczenie:
99
Ładownosc:
530kg
Rubryka S.1.:
4
(auto ma 2 miejsca siedzące tak naprawde i kratkę za przednim rzędem siedzeń , oryginalnie wyjechało z salonu tak , a w dowodzie jest jako 4 osobowy)
Rubryka K:
-trzy kreski
Rubryka J:
-trzy kreski
Kod 99 oznacza podrodzaj pojazdu : SAMOCHÓD OSOBOWY "INNY".
Gdyby chcieli wbic VAN to by musiał byc kod 07. Pozatym kod 99 jest wbity w nie prawidłowej rubryce i tak poniewaz w rubryce "przeznaczenie" a to jest co innego jak "podrodzaj pojazdu".
Wpisy w dowodzie w/g mnie same się wykluczają w adnotacjach i rodzaju pojazdu.
Niemniej jednak czekam az wkońcu zacznie liczyc się ładownosc auta a nie wymiary paki....