W ubiegłą sobotę auto po prostu nie zapaliło. Odpaliłem z kabli, podładowałem prostownikiem. W niedzielę akumulator rozładowany do zera.
Zaniepokoił mnie fakt, że po krótkim czasie pracy silnika alternator był gorący. Sprawdziłem miernikiem i na postoju auto ciągnęło 3A prądu. Po odłączeniu kabla idącego z alternatora na klemę plusową poboru prądu nie było. Wniosek - alternator.
Istotnie, rozebrałem, sprawdziłem, jedna dioda uszkodzona (przepuszcza prąd w obie strony). Założyłem inny alternator (od mikoli'ego) i po sprawdzeniu dalej mam pobór 3A, a po odpaleniu ładowania brak. po 30 sek pracy alternator gorący.
Szukam przyczyny, jakiegoś pomysłu ale nic mi nie przychodzi na myśl. Wykluczam rozrusznik (odłączałem go i nic to nie dało).
Mało prawdopodobne żeby altek od Mariusza był uszkodzony w taki sposób jak mój stary. A może coś siedzi w moim aucie że pali diody w alternatorach i uszkodziłem go po podłączeniu? Wszelkie sugestie mile widziane.
[ABL] Alternator rozładowuje akumulator
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Zenon
- Początkujący T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle 2001 RHD
- podziekowal za post: 2 razy
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Re: [ABL] Alternator rozładowuje akumulator
b8tz
a może masz najnormalniej w świecie przewód uszkodzony Panie?
sprawdzałeś?
Pozdrawiam
Zenon.
a może masz najnormalniej w świecie przewód uszkodzony Panie?
sprawdzałeś?
Pozdrawiam
Zenon.
This topic has 2 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się