Czy warto 12V na 230V TV LCD, PS3, DVD itp.

Radia, wzmacniacze, ekrany, subwoofery, nawigacje i nagłośnienie marzeń.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
mism83
Nowy T4

Answers: 0
14
Last active: -
Tematy: 3
Model:
Auto: Carawelle
Opis: gg 42541698
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Czy warto 12V na 230V TV LCD, PS3, DVD itp.

Nieprzeczytany post autor: mism83 »

Witam wszystkich
Malina zakupiona tapicerka w trakcie renowacji, a jak już ją zdjąłem to czas na instalacje. Tylko że zastanawia mnie czy warto i czy będą zakłócenia. Pomysł jest taki: Mam drugi aku (na zime wymieniłem stary został) przetwornica 12V na 230V 1000W szczytowa wartość mocy ciągłej 500Watt (90zł allegro). Po co wydawać na sprzęt car audiovideo zasilacze itp. dość drogie. Jak można kupić naprawdę okazyjnie:
TV LCD 22cal(nawet 200zł)
PS3 (posiadam)
Odtwarzacz DVD (50zł)
Zestaw kina domowego Manta (100zł)
Gniazda podtynkowe 4szt ( po 2 szt na każdą stronę ) (30zł) montowane na stałe w obicia ścian
Wtyki pod słuchawki dla każdego pasażera (szczególnie dzieci) (20zł) montowane na stałe w w tapicerkę
i zawsze można wziąść coś z domu bo wszystko jest na 230V ładowarki do tel (każda osoba ma w domu inny tel) itp.
Reasumując koszt całkowity max. 400zł
Tylko czy alternator naładuje dwa aku jeden 75Ah a drugi 80Ah( pod przetwornicę) a i najważniejsze test aku naładowanego podpiętego pod przetwornice i obciążonego żarówkami 4*100W praca do 4godzin. Więc miedzy alternatorem a drugim aku dioda aby pobór prądu nie następował z aku głównego.
Co wy na taki pomysł?
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: Czy warto 12V na 230V TV LCD, PS3, DVD itp.

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Dioda pomiędzy akumulatorami to zły pomysł, poczytaj na forum jak prawidłowo połączyć dwa akumulatory. Czy alternator naładuje? Zależy jakiej masz mocy.
kitek
Początkujący T4

14
Tematy: 1
Model:
Auto: M-B V220
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Re: Czy warto 12V na 230V TV LCD, PS3, DVD itp.

Nieprzeczytany post autor: kitek »

u mnie wszystko lata na przetwornicy ;-) alternator spoko daje rade, aku 95Ah
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia w aucie”