Witam wszystkich :)
Jestem tutaj nowy na forum postanowiłem zatrzymać busa i trochę z nim porobić zwłaszcza że w ostatnim czasie poszedł bieg wsteczny ;/ ( dokładnie wyskakuje )
Pierwsze chcę się was poradzić jakie sprzęgło zakupić ??? mam silnik 2.4D rok 91. sprzęgło jakie obecnie siedzi to LUK zastanawiam się nad sachsem, proszę o poradę w tej sprawie .
I druga sprawa mam problem ze skrzynią z biegiem wstecznym ;/ co w tym wypadku zrobić skrzynia już wyciągnięta z busa tylko co dalej ?? szukałem manuala jakiegoś sensownego od skrzyni ale nie mogłem znaleźć no i co najważniejsze czy da radę tą skrzynie zrobić w własnym zakresie (bez prasy) czy jednak jest to zbyt trudne zadanie i trzeba ją oddać do regeneracji ??
Co może być przyczyną wybijania wstecznego ?? synchronizator czy może wytarta zębatka ??
Proszę bardzo o porady w tej sprawie ??
Wymiana sprzęgła oraz naprawa skrzyni w silniku 2.4
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Staszek7
- Nowy T4
- 14
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
festa10
- Stały bywalec
- 16
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: t4 for ever
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana sprzęgła oraz naprawa skrzyni w silniku 2.4
Staszku ja zrobilem regeneracje skrzyni z tym ze w 2,5TDI zrobili mi lozyska itp,koszt 800zl i G dalo,mam satelity wywalone,jesli chodzi o tarcze i docisk to mam LUK-a i jestem zadowolony
-
Staszek7
- Nowy T4
- 14
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
ok a jak z tą skrzynią ?? co radzisz nie da rady tego zrobić wymienić bieg wsteczny z synchronem itp bez prasy.
I mam jeszcze takie pytanie rozpoławiał ktoś tą skrzynię ?? bo słyszałem że są delikatne problemy z rozpołowieniem trzeba odkręcać pokrywę piątego biegu i bieg też trzeba wyciągnąć potem wszystkie śruby które są w poprzek dookoła i jeszcze 4 na torksa które trzymią wodziki w skrzyni. boję sie tylko tego czy nie rozsypie się wszystko w imęt i się nie połapię dlatego szukam manuala do skrzyni ;/
I mam jeszcze takie pytanie rozpoławiał ktoś tą skrzynię ?? bo słyszałem że są delikatne problemy z rozpołowieniem trzeba odkręcać pokrywę piątego biegu i bieg też trzeba wyciągnąć potem wszystkie śruby które są w poprzek dookoła i jeszcze 4 na torksa które trzymią wodziki w skrzyni. boję sie tylko tego czy nie rozsypie się wszystko w imęt i się nie połapię dlatego szukam manuala do skrzyni ;/
-
FocusMED
- Samodzielny mechanik
- 14
- Tematy: 7
- Model:
- Auto: T4 Ambulans
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 57 razy
- Kontakt:
Co do sprzęgła to między tymi dwoma bierz to które będzie tańsze.
Jeżeli chodzi o skrzynię, bieg wsteczny nie ma synchronizatora to po 1. po 2. wyskakiwanie może być spowodowane np. rozjechanym wybierakiem.
Rozebranie tej skrzyni to nie jest jakaś filozofia, do rozpołowienia nie musisz zdejmować VI ale do wyjęcia wałków już tak. Do zdjęcia VI potrzebujesz ściągaczy, do wyjęcia łożysk też no i do ewentualnego zdjęcia zębatek. Jak tego nigdy nie robiłeś to raczej sobie odpuść.
Jeżeli chodzi o skrzynię, bieg wsteczny nie ma synchronizatora to po 1. po 2. wyskakiwanie może być spowodowane np. rozjechanym wybierakiem.
Rozebranie tej skrzyni to nie jest jakaś filozofia, do rozpołowienia nie musisz zdejmować VI ale do wyjęcia wałków już tak. Do zdjęcia VI potrzebujesz ściągaczy, do wyjęcia łożysk też no i do ewentualnego zdjęcia zębatek. Jak tego nigdy nie robiłeś to raczej sobie odpuść.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Co do sprzęgieł to nawet Sachs w swoich zestawach ma docisk Luk-a (dokładnie to jest wybite)
Luk robi sprzęgła
Sachs wiele rzeczy (ale przynajmniej sprzęgła zamawia u profesjonalistów)
Z kluczy przyda ci się jeszcze spline bynajmniej do wodzików 5 biegu nie wiem jak w środku.
Luk robi sprzęgła
Sachs wiele rzeczy (ale przynajmniej sprzęgła zamawia u profesjonalistów)
Z kluczy przyda ci się jeszcze spline bynajmniej do wodzików 5 biegu nie wiem jak w środku.