Śruby zabezpieczające do felg
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Probe041
- Nadteczkownik Nieuleczalny
- 16
- Last active: -
- Tematy: 65
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 163 razy
- otrzymal podziekowanie: 781 razy
- Kontakt:
Śruby zabezpieczające do felg
Szukałem podobnego tematu ale nie znalazłem.
Ostatnio zacząłem myśleć o kupnie śrub zabezpieczających do felg (jeszcze bardziej po przeczytaniu pewnego tematu na pewnym forum <01> ) . Mam u siebie akurat stalowe, ale to nie o felgi chodzi ale o opony.
Znalazłem w sieci jedną ofertę http://sklep.trio.com.pl/index.php?p260 ... sruby-z324
Etka mówi, że śruby do alu i stalówek NIBY powinny być takie same tzn M14x1,5 34mm k19. Te z linka mają troszkę inną długość gwintu (35mm) jak i nie jest on na całej długości szpilki. Ma ktoś podobne u siebie??
A może ktoś zna miejsce w okolicach Wrocławia gdzie można kupić takie śruby zabezpieczające do busów z którymi nie będzie potem problemów np. przy zmianie kół na letnie/zimowe oraz nie rozpadną się przy pierwszym montażu? <01>
Ostatnio zacząłem myśleć o kupnie śrub zabezpieczających do felg (jeszcze bardziej po przeczytaniu pewnego tematu na pewnym forum <01> ) . Mam u siebie akurat stalowe, ale to nie o felgi chodzi ale o opony.
Znalazłem w sieci jedną ofertę http://sklep.trio.com.pl/index.php?p260 ... sruby-z324
Etka mówi, że śruby do alu i stalówek NIBY powinny być takie same tzn M14x1,5 34mm k19. Te z linka mają troszkę inną długość gwintu (35mm) jak i nie jest on na całej długości szpilki. Ma ktoś podobne u siebie??
A może ktoś zna miejsce w okolicach Wrocławia gdzie można kupić takie śruby zabezpieczające do busów z którymi nie będzie potem problemów np. przy zmianie kół na letnie/zimowe oraz nie rozpadną się przy pierwszym montażu? <01>
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Re: Śruby zabezpieczające do felg
Miałem parę lat temu te śruby w osobówce, trochę miękkawe to to było i przy busie może się ta końcówka na klucz szybko wyrobić.
Druga sprawa to strasznie biły koła, do tego stopnia, że wywaliłem je i jeździłem bez. (swoją drogą dziś przy porządkach w garażu wylądowały w kuble ze złomem ot taki zbieg okoliczności)
W Octavii mam ori VAG-owskie zabezpieczenia i nic nie bije na boki więc te polecam poza tym dużo solidniejsza konstrukcja.
Druga sprawa to strasznie biły koła, do tego stopnia, że wywaliłem je i jeździłem bez. (swoją drogą dziś przy porządkach w garażu wylądowały w kuble ze złomem ot taki zbieg okoliczności)
W Octavii mam ori VAG-owskie zabezpieczenia i nic nie bije na boki więc te polecam poza tym dużo solidniejsza konstrukcja.
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Tematy: 189
- Model:
- Auto: T5.1 , T6.0
- podziekowal za post: 24 razy
- otrzymal podziekowanie: 210 razy
- Kontakt:
Pamiętaj ze musiasz jeszcze patrzec na to czy sruby mają stozek czy sfere , a w T4 oryginalne stalówki mają chyba sfere czyli półokrągle są więc na to tez musisz zwróci uwage. Choć jak jedna będzie ze stozkiem to sie wsumie teoretycznie nic nie stanie ale jak kupujesz to juz lepiej kupic takie jak powinny byc..
Najlepiej kupic takie do busów przeznaczone , bo te do osobowych nie wytrzymują czasem więszej siły dokręcenia. Choć tez trzeba pamiętac ze sruby zabezpieczajacej nie powinno sie mocno dokręcać bo to zwykle uszkadza nasadkę kształtową lub sam łeb sruby.
We Wrocku pozostaje Ci ASO , lub allegro , choć te z ASO to jest tez badziewie , u nas w T5 sie ząbki powyłamywały i jedna w srodku sie na okrągło zrobiła a oryginał VW , produkowany oczywiście w chinach...
Najlepiej kupic takie do busów przeznaczone , bo te do osobowych nie wytrzymują czasem więszej siły dokręcenia. Choć tez trzeba pamiętac ze sruby zabezpieczajacej nie powinno sie mocno dokręcać bo to zwykle uszkadza nasadkę kształtową lub sam łeb sruby.
We Wrocku pozostaje Ci ASO , lub allegro , choć te z ASO to jest tez badziewie , u nas w T5 sie ząbki powyłamywały i jedna w srodku sie na okrągło zrobiła a oryginał VW , produkowany oczywiście w chinach...
-
andrewa1
- Kierowca T4
- 16
- Tematy: 58
- Model:
- Auto: transpo-carawella
- Opis: co dzień uczę się czegoś nowego
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 79 razy
- Kontakt:
Sterciu pisze:Pamiętaj ze musiasz jeszcze patrzec na to czy sruby mają stozek czy sfere , a w T4 oryginalne stalówki mają chyba sfere czyli półokrągle są więc na to tez musisz zwróci uwage. Choć jak jedna będzie ze stozkiem to sie wsumie teoretycznie nic nie stanie ale jak kupujesz to juz lepiej kupic takie jak powinny byc..
Sterciu stozki odpadają są za małe i trzymają samym końcem jak jest otwór juz troszke leciwy to moze nawet stozek przejść na drugą stronę
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
andrewa1 pisze:Sterciu pisze:Pamiętaj ze musiasz jeszcze patrzec na to czy sruby mają stozek czy sfere , a w T4 oryginalne stalówki mają chyba sfere czyli półokrągle są więc na to tez musisz zwróci uwage. Choć jak jedna będzie ze stozkiem to sie wsumie teoretycznie nic nie stanie ale jak kupujesz to juz lepiej kupic takie jak powinny byc..
Sterciu stozki odpadają są za małe i trzymają samym końcem jak jest otwór juz troszke leciwy to moze nawet stozek przejść na drugą stronę
Tylko ze są rózne stozki , stożki do alu są zwykle większe i bezproblemowo łapią , mam na stożki zabezpieczające w sprinterze do stalówek i ładnie łapią , ale są to stozkowe do alu i o takie mi głowznie chodziło. A sprinter tez ma sfere tylko ze zabezpieczające na sfere takie liche są wszędzie do osobówek ze rozpadają sie po kilku zakręceniach i odkręceniach (a tam trzeba dowalić czasem sruby , i zabezpieczającą tez aby sie nie wykreciała i nie odpadala) a miałem ich juz naprawde sporo. Trafiłem porządne kute po 250zł /kpl i i sladu nie ma ani na srubie ani na nasadce ze kiedys były zuzywane a juz trzeci sezon są na aucie (odkręcane i zakręcane przyz zmianach kół czasem łataniu ich). A sprinter ma taką samą sfere w feldze jak T4 , tzn takiej samej srednicy...
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
O taką odpowiedź mi chodziło, poszukam gdzie indziej w takim razie.pokor pisze:Miałem parę lat temu te śruby w osobówce, trochę miękkawe to to było i przy busie może się ta końcówka na klucz szybko wyrobić.
Dzwoniłem do ASO i się dowiedziałem że nie ma do T4ek <32>pokor pisze:W Octavii mam ori VAG-owskie zabezpieczenia i nic nie bije na boki więc te polecam poza tym dużo solidniejsza konstrukcja.
Sprawdziłem samemu w etce i do T4 kosztują 343zł, tylko nie wiem czy za komplet <01> czy za 4 same śruby. Ale raczej to drugie :mrgreen:
Zwrócę uwagę :DSterciu pisze:Pamiętaj ze musiasz jeszcze patrzec na to czy sruby mają stozek czy sfere , a w T4 oryginalne stalówki mają chyba sfere czyli półokrągle są więc na to tez musisz zwróci uwage. Mają sferę jak najbardziej Choć jak jedna będzie ze stozkiem to sie wsumie teoretycznie nic nie stanie ale jak kupujesz to juz lepiej kupic takie jak powinny byc..
Niby te co podałem do typowe do T4ek, ale już o nich nawet nie myślę po tym co przeczytałem wyżej. Pomyślę o tych z ASO albo o jakichś używkach. Mam jeszcze jeden namiar w Niemczech w sklepie ale kazali dzwonić później. Na pewno taniej jak z ASO i może nie robione przez zółte rączki :DSterciu pisze:Najlepiej kupic takie do busów przeznaczone , bo te do osobowych nie wytrzymują czasem więszej siły dokręcenia. Choć tez trzeba pamiętac ze sruby zabezpieczajacej nie powinno sie mocno dokręcać bo to zwykle uszkadza nasadkę kształtową lub sam łeb sruby.
Jeśli bym zamawiał to tylko w niemieckim ASO. Muszę jeszcze przemyśleć ten zakup.Sterciu pisze:We Wrocku pozostaje Ci ASO , lub allegro , choć te z ASO to jest tez badziewie , u nas w T5 sie ząbki powyłamywały i jedna w srodku sie na okrągło zrobiła a oryginał VW , produkowany oczywiście w chinach...
Sterciu, a tam co Ty kupowałeś kute po 250zł to nie mają może śrub do T4ek?? <01>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Czy kupisz w ASO w Niemczech czy w ASO w PL to kupisz jedno i to samo badziewie....Probe041 pisze:
Niby te co podałem do typowe do T4ek, ale już o nich nawet nie myślę po tym co przeczytałem wyżej. Pomyślę o tych z ASO albo o jakichś używkach. Mam jeszcze jeden namiar w Niemczech w sklepie ale kazali dzwonić później. Na pewno taniej jak z ASO i może nie robione przez zółte rączki :DSterciu pisze:Najlepiej kupic takie do busów przeznaczone , bo te do osobowych nie wytrzymują czasem więszej siły dokręcenia. Choć tez trzeba pamiętac ze sruby zabezpieczajacej nie powinno sie mocno dokręcać bo to zwykle uszkadza nasadkę kształtową lub sam łeb sruby.
Co do cen w etce to w przypadku T5 mają się one nijak do cen jakie proponują w ASO przy zakupie... Zwykle są nizsze te ceny jak się udamy do aso.... Więc tez wez to pod uwage...
Ja kupowałem na ebayu z GB , koszt kpl wychodził 250zł plus koszt przesyłki ale nie pamietam juz ile ten koszt przesyłki wyszedł. Ogólnie jak do tej pory najlepsze sruby zabezpieczające jakie udalo mi się kupic. Do Boxera kupilem oryginał aso , i jak same sruby są ok to znów nasadka kształtowa delikatnie przy dokręcaniu się przesuwa na ząbkach sruby....Jeśli bym zamawiał to tylko w niemieckim ASO. Muszę jeszcze przemyśleć ten zakup.Sterciu pisze:We Wrocku pozostaje Ci ASO , lub allegro , choć te z ASO to jest tez badziewie , u nas w T5 sie ząbki powyłamywały i jedna w srodku sie na okrągło zrobiła a oryginał VW , produkowany oczywiście w chinach...
Sterciu, a tam co Ty kupowałeś kute po 250zł to nie mają może śrub do T4ek?? <01>
Czy mieli do T4... trudno mi powiedziec , ale sprawdzałem do Boxera pamiętam to mieli , a Boxer z tego co pamiętam ma podobne sruby ale ze stozkiem... M14x1.5x34mm stożek , a T4 chyba ma takich samych parametrów tylko na sfere (kula, półokrągłe). T5 ma M14x1.5x34mm więc i T4 pewnie tez.
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Nie jestem do końca przekonany, ale być może masz racjęSterciu pisze:Czy kupisz w ASO w Niemczech czy w ASO w PL to kupisz jedno i to samo badziewie....
Podałem cenę z ASO nie z ETKISterciu pisze:Co do cen w etce to w przypadku T5 mają się one nijak do cen jakie proponują w ASO przy zakupie... Zwykle są nizsze te ceny jak się udamy do aso.... Więc tez wez to pod uwage...
Numer kat Nazwa Cena netto Cena brutto
7M0698137 ŚRUBA KOŁA 278.41 342.44
Dokładnie tak jak piszesz.Sterciu pisze:Czy mieli do T4... trudno mi powiedziec , ale sprawdzałem do Boxera pamiętam to mieli , a Boxer z tego co pamiętam ma podobne sruby ale ze stozkiem... M14x1.5x34mm stożek , a T4 chyba ma takich samych parametrów tylko na sfere (kula, półokrągłe). T5 ma M14x1.5x34mm więc i T4 pewnie tez.
Tak sobie przeglądam ibeja i są po 35f 8-)
http://www.ebay.co.uk/itm/MCGARD-ULTRA- ... 43a04f73e1
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Wiem co mówie bo mam bardzo duzą stycznosc z czesciami samochodwymi idącymi do aso. To ze ktoś mysli iz kupując w niemczech czy gdziekolwiek indziej poza polską kupi lepsze jest czasami w bardzo duzym błędzie.Probe041 pisze:Nie jestem do końca przekonany, ale być może masz racjęSterciu pisze:Czy kupisz w ASO w Niemczech czy w ASO w PL to kupisz jedno i to samo badziewie....
Znalazłem fakture zakupu srub zabezpieczających w ASO do T5 z czerwca tego roku , koszt zakupu kpl to 182,74zł brutto , symbol 7m0698137 , czyli wychodzi ze te co podałes powyzej. Nie sądze aby ceny tak skoczyły od wtedy...Podałem cenę z ASO nie z ETKISterciu pisze:Co do cen w etce to w przypadku T5 mają się one nijak do cen jakie proponują w ASO przy zakupie... Zwykle są nizsze te ceny jak się udamy do aso.... Więc tez wez to pod uwage...
Numer kat Nazwa Cena netto Cena brutto
7M0698137 ŚRUBA KOŁA 278.41 342.44
McGard nadaje się do osobówek nie do busów , miałem McGarda i koronka w srubach przy mocniejszym dokręcaniu pękała , kiedys pisałem ze spawałem w jednej koronkę tą z tym "szlaczkiem" , to właśnie w McGardzie... Juz sruba do d....y była poniewaz odkręcic mozna było spokojnie , ale dokręcic juz nie poniewaz klucz kształtowy wyslizgiwał sie z tego "szlaczka" swojego w srubie , oczywiscie po pospawaniu tego aby się trzymało kupy...Dokładnie tak jak piszesz.Sterciu pisze:Czy mieli do T4... trudno mi powiedziec , ale sprawdzałem do Boxera pamiętam to mieli , a Boxer z tego co pamiętam ma podobne sruby ale ze stozkiem... M14x1.5x34mm stożek , a T4 chyba ma takich samych parametrów tylko na sfere (kula, półokrągłe). T5 ma M14x1.5x34mm więc i T4 pewnie tez.
Tak sobie przeglądam ibeja i są po 35f 8-)
http://www.ebay.co.uk/itm/MCGARD-ULTRA- ... 43a04f73e1
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
To faktycznie jakieś jaja muszą być, bo do tej pory ze strony Gajosa ceny się pokrywały z tymi w Motorpolu <01>Sterciu pisze:Znalazłem fakture zakupu srub zabezpieczających w ASO do T5 z czerwca tego roku , koszt zakupu kpl to 182,74zł brutto , symbol 7m0698137 , czyli wychodzi ze te co podałes powyzej. Nie sądze aby ceny tak skoczyły od wtedy...
No cóż przyjdzie mi się samemu przekonać o McGardzie jak sobie poradzi w T4, założone dzisiaj. Kupione za 30€. Dokręcone na 180Nm, mam nadzieję że problemów nie będzie.Sterciu pisze:McGard nadaje się do osobówek nie do busów , miałem McGarda i koronka w srubach przy mocniejszym dokręcaniu pękała , kiedys pisałem ze spawałem w jednej koronkę tą z tym "szlaczkiem" , to właśnie w McGardzie... Juz sruba do d....y była poniewaz odkręcic mozna było spokojnie , ale dokręcic juz nie poniewaz klucz kształtowy wyslizgiwał sie z tego "szlaczka" swojego w srubie , oczywiscie po pospawaniu tego aby się trzymało kupy...
Do tego jeszcze czeka 16 nowych śrub do założenia <01>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ja nie kupuje w Motorpolu , tylko w Rzepecki Mroczkowski (tam gdzie auto było brane) , więc nie znam cen Motorpolu...Probe041 pisze:To faktycznie jakieś jaja muszą być, bo do tej pory ze strony Gajosa ceny się pokrywały z tymi w Motorpolu <01>Sterciu pisze:Znalazłem fakture zakupu srub zabezpieczających w ASO do T5 z czerwca tego roku , koszt zakupu kpl to 182,74zł brutto , symbol 7m0698137 , czyli wychodzi ze te co podałes powyzej. Nie sądze aby ceny tak skoczyły od wtedy...
Jezeli bedziesz z umiarem je dokręcal , i dokładnie nakładał nasadkę do odkręcania to posłużą długo. W osobowych mam i służą , w dostawczych niestety za słabe u mnie okazały się. Ale w sprinterze czy tez Boxerze musiałem je dośc mocno dokręcać aby się nie poodkręcały i nie pogubiły w czasie jazdy...No cóż przyjdzie mi się samemu przekonać o McGardzie jak sobie poradzi w T4, założone dzisiaj. Kupione za 30€. Dokręcone na 180Nm, mam nadzieję że problemów nie będzie.Sterciu pisze:McGard nadaje się do osobówek nie do busów , miałem McGarda i koronka w srubach przy mocniejszym dokręcaniu pękała , kiedys pisałem ze spawałem w jednej koronkę tą z tym "szlaczkiem" , to właśnie w McGardzie... Juz sruba do d....y była poniewaz odkręcic mozna było spokojnie , ale dokręcic juz nie poniewaz klucz kształtowy wyslizgiwał sie z tego "szlaczka" swojego w srubie , oczywiscie po pospawaniu tego aby się trzymało kupy...
Do tego jeszcze czeka 16 nowych śrub do założenia <01>
-
Probe041
- 16
- Model:
- Kontakt:
Dla mnie T4 to jak osobówka, więc mam nadzieję że będzie dobrze. Jakby coś to poinformuje po sezonie jak poszło ze zmianą na letnie <01>
-
Sterciu
- Ekspert T4
- 16
- Model:
- Kontakt:
Ostatni post z przed prawie trzech lat ale ja odgrzeje kotleta... ;)
Pytanko , czy ktos przykręcał sruby zabezpieczające o dlugości roboczej 27mm w t4 do stalowek (wsumie chodzi o t5 ale sruby oryginalne są praktycznie takie same i tej samej długosci). Bo tak mysle aby kupic jakies i mam okazje oryginał z aso vw o dlugości 27mm kupic niedrogo. VW zmienił badziewne śruby zabezpieczające teraz na inne , w tej chwili do nowych aut dokładają FARAD SICUSTAR takie tez w aso mozna zanabyć , jest to w tej chwili chyba jedne z lepszych zabezpieczen na rynku. Wczesniej te zabezpieczenia z nasadką wciskaną w łeb sruby gdzie były ząbki to była porązka (nadal jako ori do skody wciskają to) , ząbki się wylamywaly , teraz dają sruby zdecydowanie lepsze. Ale nie o to chodzi , tak jak pisalem czy ktoś takie wkręcal i moze pamieta ile obrotów śruba lapie ?? Bo tak z moich wyliczen to chyba z 5-6 złapie ?? Nie wiem co zrobić czy je brac czy szukac na dlugośc roboczą orygninalną czyli 35mm... Wlasnie chce wywalić to badziewie sprzedawane kiedys jako ori do vw na coś innego bo mam problem z odkręceniem ich , tradycyjnie się wylamują ząbki w dwoch srubach i dzis koła nie mogłem odkręcic przez to...
Dokladnie takie mialem chyba z trzy kpl albo i nawet cztery i w kazdym to samo , ząbki się powylamywaly... Takze nie polecam ich. Jeszcze do niedawna vw dawal to jako orygninał do swoich aut... W T5 wytrzymały cztery odkręcania i przykręcania.... troche za mało... Aukcja to oczywiście tylko podgląd jak mniej więcej te sruby wygladaly. Dziś musiałem dwie odkręcic innymi sposobami jak za pomocą nasadki kształtowej i raczej pójdą one juz do smieci...
http://allegro.pl/sruby-zabezpieczajace ... 14280.html
Pytanko , czy ktos przykręcał sruby zabezpieczające o dlugości roboczej 27mm w t4 do stalowek (wsumie chodzi o t5 ale sruby oryginalne są praktycznie takie same i tej samej długosci). Bo tak mysle aby kupic jakies i mam okazje oryginał z aso vw o dlugości 27mm kupic niedrogo. VW zmienił badziewne śruby zabezpieczające teraz na inne , w tej chwili do nowych aut dokładają FARAD SICUSTAR takie tez w aso mozna zanabyć , jest to w tej chwili chyba jedne z lepszych zabezpieczen na rynku. Wczesniej te zabezpieczenia z nasadką wciskaną w łeb sruby gdzie były ząbki to była porązka (nadal jako ori do skody wciskają to) , ząbki się wylamywaly , teraz dają sruby zdecydowanie lepsze. Ale nie o to chodzi , tak jak pisalem czy ktoś takie wkręcal i moze pamieta ile obrotów śruba lapie ?? Bo tak z moich wyliczen to chyba z 5-6 złapie ?? Nie wiem co zrobić czy je brac czy szukac na dlugośc roboczą orygninalną czyli 35mm... Wlasnie chce wywalić to badziewie sprzedawane kiedys jako ori do vw na coś innego bo mam problem z odkręceniem ich , tradycyjnie się wylamują ząbki w dwoch srubach i dzis koła nie mogłem odkręcic przez to...
Dokladnie takie mialem chyba z trzy kpl albo i nawet cztery i w kazdym to samo , ząbki się powylamywaly... Takze nie polecam ich. Jeszcze do niedawna vw dawal to jako orygninał do swoich aut... W T5 wytrzymały cztery odkręcania i przykręcania.... troche za mało... Aukcja to oczywiście tylko podgląd jak mniej więcej te sruby wygladaly. Dziś musiałem dwie odkręcic innymi sposobami jak za pomocą nasadki kształtowej i raczej pójdą one juz do smieci...
http://allegro.pl/sruby-zabezpieczajace ... 14280.html