Stabilizator
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
Ciastol
- Początkujący T4
- 15
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: t4
- podziekowal za post: 5 razy
- Kontakt:
Stabilizator
Witam, nie jestem mechanikiem więc spytam tutaj, od niedawna stuka mi w kole, dzis zajrzałem w układ i znalazłem taką usterkę [foto niżej]. Moje pytanie brzmi, Czy muszę kupować cały stabilizator, tzn ten drążek? Czy wystarczy ta gumka? W sklepie Inter Cars znalazłem że to chyba "Silentblock drążka łączącego stabilizatora" Proszę o radę czy to to. I czy nie muszę całego drążka wumieniać. Z góry dzięki.
http://img577.imageshack.us/img577/3940/20110823175351.jpg
Uploaded with ImageShack.us
http://img577.imageshack.us/img577/3940/20110823175351.jpg
Uploaded with ImageShack.us
-
chmielik
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 43
- Model:
- Auto: T4
- Opis: ZRÓB COŚ ZE SWOIM ŻYCIEM ALBO NAPIJ SIĘ WÓDKI
- podziekowal za post: 15 razy
- otrzymal podziekowanie: 82 razy
- Kontakt:
Re: Stabilizator
Kup samą gumkę tylko nie bierz najtańszej czym droższa tym lepsza a to i tak śmieszne pieniądze
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
nie bardzo widzę tam usterkę i powiem ci, że jeśli już puka to zazwyczaj ta górna guma i to ona jest łatwo wymienialna
te dolne owszem są dostępne ale przetragicznie się je wciska i jak wciśniesz to już jest zazwyczaj uszkodzona po tej operacji, dla przypomnienia ta guma ma jeszcze w środku metalową tuleje tam gdzie przechodzi śruba
proponuje nie dziadowac i kupic cały nowy łącznik
te dolne owszem są dostępne ale przetragicznie się je wciska i jak wciśniesz to już jest zazwyczaj uszkodzona po tej operacji, dla przypomnienia ta guma ma jeszcze w środku metalową tuleje tam gdzie przechodzi śruba
proponuje nie dziadowac i kupic cały nowy łącznik
-
Storch_M
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Podłączę się pod temat, bo dziś przy wymianie opon zauważyłem, że dolna tuleja łącznika stabilizatora rozłączyła się z gumą. Pytanko: jak wymienić łącznik, tak krok po kroku? Bo z zewnątrz okiem laika wygląda to prosto, ale tak 'na oko' to wiadomo co...jakoś nie wydaje mi się, żeby wystarczyło odkręcić jedną śrubkę i po krzyku. Trzeba jakiejś prasy żeby wyjąć górna gumę? Mechanik typu 'wujek Zenek' ogarnie to czy trzeba do aso? Czy po wymianie trzeba robić geometrię zawieszenia (zbieżność)? A z drugiej strony - jazda z 'rozpiętym' łącznikiem (do mechanika) grozi jakimiś poważnymi konsekwencjami? Bo od oponiarzy wróciłem na kołach i NIE POCZUŁEM absolutnie żadnej różnicy w jeździe z rozpiętym łącznikiem w stosunku do tego, co było poprzednio.
Pozdraw
Storch
Pozdraw
Storch
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
robisz to bez problemu sam, odkręcasz śrubę przechodzącą przez łącznik, wahacz i amorek, wcześniej podlewarowujesz całość do góry aby zlikwidować naprężenie na tej śrubie ( to ona trzyma całość aby nie opadało w dół ), wyciągasz śrubę i opuszczasz całość wcześniej podlewarowaną,
górną gumę na drążek zarówno wciśniesz jak i zdejmiesz ręcznie choć nie jest to łatwe
podstawa to po zdjęciu starego łącznika wyczyść bardzo dokładnie to miejsce na drążku na które wchodzi guma, posmaruj jakimś siuwaksem i wciśnij nowy
żadnych ustawień po tej operacji nie trzeba robić, co do samej zasady zastosowania tego elementu to poczytaj w necie co daje drążek stabilizujący przedniego zawieszenia
górną gumę na drążek zarówno wciśniesz jak i zdejmiesz ręcznie choć nie jest to łatwe
podstawa to po zdjęciu starego łącznika wyczyść bardzo dokładnie to miejsce na drążku na które wchodzi guma, posmaruj jakimś siuwaksem i wciśnij nowy
żadnych ustawień po tej operacji nie trzeba robić, co do samej zasady zastosowania tego elementu to poczytaj w necie co daje drążek stabilizujący przedniego zawieszenia
-
Storch_M
- Forumowicz T4
- 14
- Tematy: 19
- Model:
- Auto: transporter
- podziekowal za post: 1 raz
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Jednak wstawiłem auto do zaufanego mechanika (przy okazji wyszła awaryjna naprawa blacharki bo się przedziurawił próg) bo sam nie mam czasu się tym zająć a i warunki lokalowe kiepskie (garaż taki że żeby wjechać to trzeba lusterko sklapnąć). Ale zrobiłem czasoprzestrzenny monitoring napraw (czyli zajrzałem do kajetu w który wpisuje co, gdzie kiedy i za ile było robione) i o zgrozo - łączniki były wymieniane półtora roku temu.
I teraz co może być przyczyną że już po półtora roku i po zaledwie 6tys km) puścił łącznik?
a) użycie przez mechanika (bo wymieniał akurat inny niż ten zaufany) tandetnej części made in China
b) pominięcie operacji czyszczenia stabilizatora w miejscu na które nachodzi guma łącznika
c) jedno i drugie
d) inne przyczyny.
Problem jest taki czy nie prosić tego zaufanego mechanika o wymianę pary łączników bo jak ten drugi jest też szajsowaty to za miesiąc będzie powtórka z rozrywki?
Pozdraw
Storch
I teraz co może być przyczyną że już po półtora roku i po zaledwie 6tys km) puścił łącznik?
a) użycie przez mechanika (bo wymieniał akurat inny niż ten zaufany) tandetnej części made in China
b) pominięcie operacji czyszczenia stabilizatora w miejscu na które nachodzi guma łącznika
c) jedno i drugie
d) inne przyczyny.
Problem jest taki czy nie prosić tego zaufanego mechanika o wymianę pary łączników bo jak ten drugi jest też szajsowaty to za miesiąc będzie powtórka z rozrywki?
Pozdraw
Storch
-
słowik
- Stały bywalec
- 13
- Tematy: 6
- Model:
- Auto: T4 Multivan
- podziekowal za post: 59 razy
- otrzymal podziekowanie: 15 razy
- Kontakt:
Mam nietypowe pytanie.
Zamówiłem stabilizatory do swojej teczki i miały być Lemfordera,a na gumach nie ma żadnych oznaczeń że to właśnie Lemforder,tylko na części metalowej jest wybita literka "L"
Czy to aby na pewno jest Lemforder? Czy zapłaciłem tylko za opakowanie LF?
Zamówiłem stabilizatory do swojej teczki i miały być Lemfordera,a na gumach nie ma żadnych oznaczeń że to właśnie Lemforder,tylko na części metalowej jest wybita literka "L"
Czy to aby na pewno jest Lemforder? Czy zapłaciłem tylko za opakowanie LF?
-
pacark
- Samodzielny mechanik
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 41 razy
- Kontakt:
czy tą śrubę trzymającą łącznik i amortyzator od dołu, M14x1,5x175 (nr org cN10195801) trzeba zakupić w serwisie czy można dostać w jakimś sklepie?
zamówiłem w serwisie 17pln
górna guma łącznika stabilizatora 20pln jakby ktoś szukał 7D0411045
zapomnijcie o tej śrubie w serwisie po 2 tyg zwodzenia stwierdzili, że nie jest już produkowana blink
zamówiłem w serwisie 17pln
górna guma łącznika stabilizatora 20pln jakby ktoś szukał 7D0411045
zapomnijcie o tej śrubie w serwisie po 2 tyg zwodzenia stwierdzili, że nie jest już produkowana blink