Zmiana bębnów na tarcze
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Posty mozna poprawiać do godziny czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Last active: -
- Tematy: 32
- Model:
- Auto: Highline 4Motion
- Opis: Niestety już nie t4.
- podziekowal za post: 16 razy
- otrzymal podziekowanie: 7 razy
- Kontakt:
Zmiana bębnów na tarcze
Planuję zmienić z tyłu bębny na tarcze. Czy ktoś z was już to przerabiał? Dużo z tym pracy i jakie komplikację się wiążą? Co będzie potrzebne do takiego swapa? Tarcze, zaciski?
No i kolejna sprawa, którą biorę pod uwagę to zmiana tarcz na przedzie na te większe, no i kolejne pytania czy wystarczy same tarcze podmienić czy coś jeszcze?
No i kolejna sprawa, którą biorę pod uwagę to zmiana tarcz na przedzie na te większe, no i kolejne pytania czy wystarczy same tarcze podmienić czy coś jeszcze?
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Re: Zmiana bębnów na tarcze
Felgi minimum cali, jeśli tarcze 300mm to tylko zaciski z jarzmami i tarczą, a jeśli 313mm to jarzma z zaciskami i tarczą i do tego śruby montażowe bo sa inne i rozwiercenie zwrotnicy cię czeka ,temat przerobiony , co do tyłu to najlepiej tarcze razem z wahaczami, jak coś to mam na zbyciu cały kpl, łącznie z przodem na 300mm
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Fele mam 16 cali, bo chyba nie napisałeś jakie minimum i jak już to chyba tylko na 300mm bym wymieniał bo na jakąś większą ingeręcję to chyba się nie piszę, z tego co rozumiem to na przedzie sprawa prosta, tylko zamienić jarzma, tarcze i zaciski i po sprawie. Z tyłem widzę większa bajka bo po za tarczą, jarzmem i zaciskiem jeszcze wahacz. A ze zmianą nie ma problemu? Czy jakaś rzeźba się szykuje?chemik211 pisze:Felgi minimum cali, jeśli tarcze 300mm to tylko zaciski z jarzmami i tarczą, a jeśli 313mm to jarzma z zaciskami i tarczą i do tego śruby montażowe bo sa inne i rozwiercenie zwrotnicy cię czeka ,temat przerobiony , co do tyłu to najlepiej tarcze razem z wahaczami, jak coś to mam na zbyciu cały kpl, łącznie z przodem na 300mm
-
chemik211
- Ikona forum
- 16
- Tematy: 57
- Model:
- Auto: ...
- podziekowal za post: 39 razy
- otrzymal podziekowanie: 150 razy
- Kontakt:
Zmiana bez problemu następuje , trzeba tylko zmienić przewody hamulcowe, i czujniki abs
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
W sprawach mechanicznych to raczej jestem noga wolę kabelki:)
Z tymi abs'ami, przy każdym kole są takie pierścienie z ząbkami, u mnie są tylko przy 3 kołach na jednym tylnym niestety nie ma więc muszę sobie dokupić i do tego jeszcze te czujniki ;( a podpowiedz jeszcze czy fele 16 wejdą czy muszę je na 17 wymienić? bo to by mi sprawy komplikowało.
Z tymi abs'ami, przy każdym kole są takie pierścienie z ząbkami, u mnie są tylko przy 3 kołach na jednym tylnym niestety nie ma więc muszę sobie dokupić i do tego jeszcze te czujniki ;( a podpowiedz jeszcze czy fele 16 wejdą czy muszę je na 17 wymienić? bo to by mi sprawy komplikowało.
-
pokor
- Stały bywalec
- 15
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 19 razy
- Kontakt:
Czyli pod 15 nie wsadzę z przodu 300mm bo chciałem trochę poprawić hamowanie ?
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
No to temat ogarnięty. Przód i tył tarcze 300. Trochę roboty było. Koszty także nie najniższe. Zakup kompletu przód + tył, 700zł, nowe tarcze + klocki na tył, bo niestety nabyłem krzywe i nie dało się z nimi nic zrobić 360zł (na od razu były TRW), przednie klocki + tarcze do przetoczenia (te udało się uratować) 140zł klocki po 60zł toczenie/szt prowadnice zacisków nowe (stare także były krzywe) gumki tłoczków, przewody, 2 śruby do zacisków - także brakowało, parę innych pierdoł, robocizna itp. Wszystko razem wyszło koło 1600 zł ale warto było <57>
Następna sprawa odfajkowana.
Następna sprawa odfajkowana.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 16
- Tematy: 45
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
sory ale według mnie zakładanie na tył tarcz 300mm przy oryginalnym rozdziale siły hamowania 75/25 to przerost formy nad treścią
bajer w stylu nalepki "pionier" na tylnej szybie, zamiast 200koni pod maską
i do tego 1600 pln - no ale cóż różne są zboczenia
ważne że tobie to przyjemność sprawiło bo innego sensu w tym nie widzę
u mnie przy 102km i sprawnej oryginalnej instalacji fura kołkiem staje bez problemu, a nie waham się w miejskiej jeździe mocy używać na maksa
u mnie przy 102km i sprawnej oryginalnej instalacji fura kołkiem staje bez problemu, a nie waham się w miejskiej jeździe mocy używać na maksa
-
olek
- Stały bywalec
- 15
- Model:
- Kontakt:
Zależy jak podejść. Przewaga taczy nad bębnami nie podlega dyskusji. Więc jedynie została by kwestia czy 300 czy mniejsze.Kenobi pisze:sory ale według mnie zakładanie na tył tarcz 300mm przy oryginalnym rozdziale siły hamowania 75/25 to przerost formy nad treścią
Jak kupowałem ten zestaw za 700zł to myślałem że wszystko jest ok i tylko przekładka, nie sądziłem, że się wpakuję w kabałę, a jak już kupiłem to co? miałem wywalić? Kiepski pomysł.
A i jeszcze jest jedna kwestia, na później, nawet dużo później ale biorę pod uwagę przekładkę na vr6 - może coś z tego wyjdzie.
-
mikoli
- Znawca T4
- 16
- Tematy: 3
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 9 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Z przodu tak, ale z tyłu to bym się sprzeczał, po odpowiednim wyregulowaniu korektora siły hamowania bębny w T4 spokojnie sobie radzą, a połączenie zacisków z ręcznym to same problemy które nie występują na bębnach.olek pisze:Przewaga tarczy nad bębnami nie podlega dyskusji.
Wymiana bębnów na tarcze z tyłu to rozwiązanie chyba tylko ze względów estetycznych <bigboss>
-
Viking
- Aktywny T4
- 16
- Tematy: 13
- Model:
- Auto:
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 27 razy
- Kontakt:
Odgrzewam kotleta, by wszystko dot swapa bębnów na tarcze było w 1 wątku. Czy aby przełożyć z tyłu bębny na standardowe tarcze muszę przełożyć całe wahacze ? nie można przełożyć np samej tarczy kotwicznej, piasty i tarczy z zaciskiem ?
Dawca to 1.9 td 1998 r, biorca to 1.9 d 1992 r.
Będę wdzięczny za praktyczne rady. pzdrrrr
Dawca to 1.9 td 1998 r, biorca to 1.9 d 1992 r.
Będę wdzięczny za praktyczne rady. pzdrrrr