Miałem problemy z zainstalowanym tempomatem.
Manetka oryginalna , silnik 1Z i ECU 028 906 021 B .
Mianowicie po dłuższym przytrzymaniu pedału hamulca powyżej 20 sek wyskakiwał błąd 741 ( kontrola pedału hamulca ).
Wyszło to dopiero na jaw jak zainstalowałem tempomat i założyłem podwójny czujnik ( F47/F ) dla układu kontroli i włączania świateł stopu.
Do tej pory miałem zwartą wtyczkę do czujnika F47 i pojedyńczy czujnik dla świateł stopu .
Wszelkie poszukiwania uszkodzenia spełzły na niczym.
Więc zostałem zmuszony do ruszenia głową jak rozwiązać ten problem.
Oto proponowane rozwiązanie problemu :
Rozwiązanie jest oparte na tym , że podczas wciskania pedału hamulca najpierw zostają rozwarte styki kontroli dla ECU i za moment zwierane są styki dla świateł STOP .
Przekaźnik pomocniczy załącza się równolegle ze światłami STOP i swoimi stykami zwiernymi podaje ponownie masę na T68/20 .
Czas od rozwarcia styków F47 do ponownego podania masy jest wystarczający do wyłączenia tempomatu i jednocześnie nie powoduje u mnie błędu 741.
Rozwiązanie przetestowane przez 2 dni i sprawuje się poprawnie.
Połączenia dodane są zaznaczone kolorem żółtym , przeróbka nie ma wpływu na działanie świateł stopu .
Proszę o opinie na temat tego rozwiązania .
problem z kontrolą hamulca w T4 z ECU
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
BOGUSS
- Aktywny T4
- 16
- Last active: -
- Tematy: 14
- Model:
- Auto: CARAVELLE GL
- Opis: 90 KM
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 24 razy
- Kontakt:
problem z kontrolą hamulca w T4 z ECU
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.