Pęknięcie bloku 2.5 tdi axl
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Piekar83
- Nowy T4
- 5
- Last active: -
- Tematy: 2
- Model:
- Auto: Multivan syncro
- Kontakt:
Pęknięcie bloku 2.5 tdi axl
Pękł mi blok na drugim układzie. Przyczyna jeszcze nie znana. Może ktoś może ma instrukcję do 2.5 tdi axl i czy może ktoś wie czy można użyć słupka albo silnika bez osprzętu od innego 2.5 nie koniecznie axl bo tych jest mało? No i czy axl różni się tylko osprzętem czy blok jest inny i nie da się użyć innego oznaczenia do przekładki?
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Re: Pęknięcie bloku 2.5 tdi axl
Bloki są takie same, śmiało podejdzie każdy inny. Mam w jednej swojej silnik AHY, a blok jest z AGX czyli pochodzi LT35 SDI :) Pakuj sam blok lub cały słupek a osprzęt zostaw ze swojego AXL.
Mam też AFN w t4 i ze dwa miesiące temu również pękł mi blok pod czwartą stopką wału, nie doszedłem z jakiego powodu. Przebieg tego pękniętego szacuję na 700 tysięcy kilometrów, a na liczniku było około 500.
Mam też AFN w t4 i ze dwa miesiące temu również pękł mi blok pod czwartą stopką wału, nie doszedłem z jakiego powodu. Przebieg tego pękniętego szacuję na 700 tysięcy kilometrów, a na liczniku było około 500.
-
poolak2006
- Forumowicz T4
- 3
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
-
poolak2006
- Forumowicz T4
- 3
- Tematy: 10
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 1 raz
- Kontakt:
-
Jackall
- profil zaufany

- Stały bywalec
- 10
- Tematy: 9
- Model:
- Auto: T4 long i Caravelle
- podziekowal za post: 5 razy
- otrzymal podziekowanie: 32 razy
- Kontakt:
Tak, ale ACV, AJT, ACU i co tam jeszcze ma inne komoru spalania w tłokach. Generalnie chodzi o to, że 151KM ma obniżony stopień sprężania poprzez inną konstrukcję tłoków. I to jest jedyna znana mi różnica pomiędzy blokami 2.5tdi
-
ozimarcin
- profil zaufany

- Nowy T4
- 8
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: LT
- otrzymal podziekowanie: 1 raz
- Kontakt:
Ja od siebie dodam, że bloki nie są takie same w T4 i LT (nie wiem do czego bardziej podobny będzie blok z Volvo), a wynika to z innego osprzętu silnika.
1. Blok z T4 ma bagnet wchodzący przez powrót oleju turbo, LT ma osobny otwór z boku pod kolektorami, prawie na środku.
2. Blok z T4 ma pod podstawą filtra oleju 2 kanały (filtr obudowa), LT ma też nawiercony ten mały otwór (fi 8?) widoczny na uszczelce, tam jest wkład filtra i przy wymianie, po odkręceniu obudowy, tym kanałem resztki oleju spłyną do silnika/miski
1. Blok z T4 ma bagnet wchodzący przez powrót oleju turbo, LT ma osobny otwór z boku pod kolektorami, prawie na środku.
2. Blok z T4 ma pod podstawą filtra oleju 2 kanały (filtr obudowa), LT ma też nawiercony ten mały otwór (fi 8?) widoczny na uszczelce, tam jest wkład filtra i przy wymianie, po odkręceniu obudowy, tym kanałem resztki oleju spłyną do silnika/miski