2.4D AAB nie chce odpalić

https://www.t4-forum.pl/viewforum.php?f=88
T4 Forum dotyczące silnika 2.4 AAB , AJA w VW T4 – typowe usterki, naprawy, schematy, diagnostyka VAG
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
Hevelius
Nowy T4

Answers: 0
15
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

2.4D AAB nie chce odpalić

Nieprzeczytany post autor: Hevelius »

Jako nowy użytkownik forum zacznę od:

Witam wszystkich forumowiczów oraz administratorów i proszę o pomoc w poruszeniu mojego pojazdu z podjazdu.

Pojazd to VW T4, 2.4 Diesel, silnik AAB, przebieg 310.000 km i skrzynia automatyczna więc utrudnione holowanie.
Nie mam zbyt dużej wiedzy ani wprawy mechanicznej.
Kupiłem go 2 tygodnie temu i od razu po zakupie wymieniono filtr powietrza, olej i filtr oleju, kompletny rozrząd wraz z paskiem do pompy paliwa. Przejechałem nim 2000 kilometrów w 2 tygodnie. Nie było najmniejszego problemu z odpalaniem ani nic co by zwiastowało awarię. Dziś rano nie udało mi się go odpalić, elektryka sprawuje się poprawnie, rozrusznik kręci i paliwo oczywiście jest. Po 30 minutach prób postanowiłem zajrzeć do filtra paliwa, filtr był w kiepskim stanie więc założyłem nowy po wcześniejszym zalaniu go paliwem. Nic się nie zmieniło, nadal nie mogę odpalić. Podczas pracy na rozruszniku widzę że paliwo porusza się w kierunku pompy, z tłumika wydobywają się kłęby dymu.

Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
slimak
Ikona forum

16
Tematy: 102
Model:
Auto: Mixt
podziekowal za post: 17 razy
otrzymal podziekowanie: 310 razy
Kontakt:

Re: 2.4D AAB nie chce odpalić

Nieprzeczytany post autor: slimak »

Sprawdź świece żarowe oraz bezpiecznik 50A, ten pod maską w takiej czarnej prostokątnej skrzyneczce. Sprawdzenia bezpiecznika nie ogranicz do kontroli wzrokowej tylko sprawdź miernikiem czy ma przejście - czasem lubi tak pęknąć, że wygląda OK a w rzeczywistości jest niesprawny.
Hevelius
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Świece żarowe chyba nie umierają grupowo, samochód odpalał na dotyk nawet bez ich zagrzewania a temperatura otoczenia jest w miarę wysoka. Nie wykluczam usterki świec, za chwilkę sprawdzę bezpiecznik. Strasznie mi ta awaria zepsuła dzień, nie siedziałem bezczynnie. Odkręciłem jeden z wtrysków, żeby wykluczyć zapowietrzenie układu, o ile się nie mylę, powinno podczas pracy rozrusznika wydostawać się z niego paliwo lub przez chwile powietrze jeśli było w układzie a potem paliwo pod ciśnieniem. Nie wydostało się nic. Dalszą czynnością na chłopski rozum było zdjęcie przewodu paliwowego z filtra paliwa, przedłużenie go tak aby zasilić silnik bezpośrednio z lejka zamontowanego wyżej. Nic to nie dało, silnik nie pobrał paliwa a z odkręconego metalowego przewodu wtrysku paliwo nadal się nie wydostało. Działam dalej :)
Pozdrawiam
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Zasugerowałem się kłębami dymu o których pisałeś ale to stoi w sprzeczności z brakiem paliwa na wtryskiwaczach.
Jeśli nie masz immo to sprawdź bezpiecznik nr 15, po włączeniu zapłonu napięcie na pinie G2/4 z tyłu skrzynki bezpieczników, napięcie na elektrozaworze pompy wtryskowej oraz sam zawór. Najłatwiej sprawdzić go włączając zapłon i nasłuchując czy słychać jak tyka cewka elektrozaworu - wskazana pomoc drugiej osoby. Jeśli tykania nie usłyszysz to usterki szukaj w elektrozaworze (wymiana) lub w instalacji opisanej wyżej.
hubjur
Nowy T4

15
Tematy: 0
Model:
Auto: VW T4 Multivan
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: hubjur »

A sprawdź przekaźnik oznaczony 102 (w skrzynce bezpieczników po prawej stronie na dole), jak on się zawiesi to występują takie objawy.
Hevelius
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Witam ponownie.
Przekaźnik 102 sprawdziłem miernikiem i jest ok, wszystkie bezpieczniki w kabinie tez sprawne, słychać dźwięk z cewki elektrozaworu. Jedyną rzeczą, której się doszukać nie mogę to jakiekolwiek bezpieczniki pod maską. Przeglądając forum natrafiłem nawet na zdjęcie skrzyneczki z tymi bezpiecznikami. U mnie takiej nie ma, nie wiem czy to modyfikacja któregoś z poprzednich właścicieli czy po prostu nigdy jej tam nie było.
Bezpiecznika 50A nie znalazłem w moim aucie. Za co jest odpowiedzialny ten bezpiecznik?
Czy w moim układzie paliwowym oprócz pompy wtryskowej jest jeszcze pompa paliwa w baku, czy tylko pompa wtryskowa która tłoczy i zasysa paliwo?
Boję się że usterka to śmierć pompy wtryskowej.
chemik211
Ikona forum

16
Tematy: 57
Model:
Auto: ...
podziekowal za post: 39 razy
otrzymal podziekowanie: 150 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: chemik211 »

Powiem tak, na warsztacie stanęła doka u mnie 2,4d klientowi nie chciała odpalić, objawy były przedziwne, a co się okazało brak paliwa,jako ze juz miałem brak pomysłu wysłałem młodego po paliwo i to był szczęśliwy strzał, do tego klienta namówiłem na zrobienie wtrysków bo 2szt, lały i na regulacje reszty, przy okazji klientowi wymieniłem świece żarowe bo dostęp był bardzo dobry jak wtryski wyciągnięte,
slimak
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Bezpiecznik 50A odpowiada za zabezpieczenie świec żarowych, pompę masz tylko jedną- wtryskową.
Hevelius
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Wiem, że banalne rozwiązania są często skuteczne ale w tym przypadku jest pół baku paliwa, które wlałem poprzedniego dnia.

Po ponownym naładowaniu akumulatora zamierzam odkręcić wszystkie wtryski a nie tylko jeden jak poprzednio i spróbować odpowietrzyć układ ponownie. Poczytałem o działaniu pompy wtryskowej i wydaje mi się, że powinienem odpowietrzać na wszystkich wtryskach. O ile się nie mylę to odpowietrzanie na ostatnim wtrysku jakie zrobiłem wcześniej to rozwiązanie dla mercedesów gdzie pompy są zupełnie innej konstrukcji a w VW powinienem poluzować wszystkie. Jeśli się mylę i to nie ma prawa pomóc, bardzo proszę o powstrzymanie mnie :)
Z góry dzięki :)
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

Jak poluzujesz przewody na wszystkich wtryskach to szybciej go odpowietrzysz więc jak najbardziej tak można,
pokor
Stały bywalec

15
Tematy: 12
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 19 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pokor »

T4 nie trzeba odpowietrzać na dobrym aku przepcha wszystko i zagada. Koło zębate pompy wtryskowej jest na stożku bez klina zobacz czy się nie obluzowało i pasek nie obraca samym kołem zamiast wałkiem pompy.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

pokor pisze:
T4 nie trzeba odpowietrzać na dobrym aku przepcha wszystko i zagada. Koło zębate pompy wtryskowej jest na stożku bez klina zobacz czy się nie obluzowało i pasek nie obraca samym kołem zamiast wałkiem pompy.
Tylko że jak poluzujesz przewody to szybciej się odpowietrzy
bodek
Forumowicz T4

15
Tematy: 2
Model:
Auto: westfalia
otrzymal podziekowanie: 3 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: bodek »

A sprawdziłeś ,czy zawór odcinający na pompie wtryskowej działa? U mnie przełamał się kiedyś kabel doprowadzający prąd do tego zaworu i też mogłem se kręcic ile się da i nic.
pokor
Stały bywalec

15
Tematy: 12
Model:
Auto: Multivan
podziekowal za post: 7 razy
otrzymal podziekowanie: 19 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pokor »

chemik211 pisze:
pokor pisze:
Niby tak ale skoro po wychłeptaniu paliwka do końca i totalnym zapowietrzeniu zalałem i pokręciłem z 10-15 sek i się odpowietrzył to po co się babrać z przewodami.
chemik211
Ikona forum

16
Model:
Kontakt:

pokor pisze:
chemik211 pisze:
pokor pisze:
Niby tak ale skoro po wychłeptaniu paliwka do końca i totalnym zapowietrzeniu zalałem i pokręciłem z 10-15 sek i się odpowietrzył to po co się babrać z przewodami.
Sądzę ze nie był jeszcze zapowietrzony skoro tak szybko odpalił,
Hevelius
Nowy T4

15
Model:
Kontakt:

Witam ponownie. Chciałbym podziękować za wszelkie rady.
Usterka była bardzo mała aczkolwiek ze względu na mój brak doświadczenia kosztowna w naprawie.
Pierwsza odpowiedź na forum była jak najbardziej poprawna. Był to bezpiecznik 50A pod maską.
Nie mogłem go znaleźć co doprowadziło do wielu zbędnych zabiegów. Podczas wielokrotnych prób odpalenia lub odpowietrzenia układu zajeździłem rozrusznik. Po wymianie rozrusznika i oczywiście bezpiecznika odpowietrzyłem układ paliwowy luzując śruby na wszystkich wtryskach silnik zagadał.
Jeszcze raz wielkie podziękowania za pomocne rady.
Pozdrawiam
damiano952
Nowy T4

1
Model:
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: damiano952 »

W którym miejscu znajduje się ten bezpiecznik 50A ?
Kenobi
Administrator
Fanatyk T4

16
Tematy: 45
Model:
Auto: Caravelle
Opis: niech moc będzie z wami
podziekowal za post: 49 razy
otrzymal podziekowanie: 659 razy
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Kenobi »

Bezpiecznik jest od świec żarowych. Na twój problem braku paliwa w układzie nie pomoże jego wymiana. Jest na wewnetrznej stronie błotnika koło akumulatora.
ODPOWIEDZ

Wróć do „2.4 AAB , AJA”