Hejo wszystkim,
AUTO: VW T4 Caravelle 1991 r. 2.4d AAB
przestał mi działać wolny bieg wycieraczek. Czyli gdy naciskam przełącznik/dźwignię wycieraczek w dół, nic się nie dzieje. A powinny uruchomić się wycieraczki raz, po czym powinna nastąpić przerwa i po przerwie znowu...
Okazuje się, że to bardzo upierdliwa awaria. Gdy lekko kropi, muszę co chwilę włączać i wyłączać normalny bieg wycieraczek, czyli naciskać dźwignię wycieraczek w górę.
Znalazłem na szrocie taki przełącznik, zdjąłem kierownicę, odkręciłem trzy śrubki mocujące przełącznik świateł (lewą dźwignię) oraz przełącznik wycieraczek (prawą dźwignię).
Odpiąłem obie dźwignie od wtyczek z wieloma kablami. Wyjąłem. Najpierw spróbowałem obficie ze wszystkich stron obsikać mój przełącznik KONTAKT SPRAYem. Zainstalowałem go z powrotem, ale to niestety nie pomogło.
Wymieniłem więc przełącznik na ten ze szrotu. Oczywiście przedtem również opryskałem go KONTAKT SPRAYem. Niestety też nie pomogło. Działa dokładnie tak samo - czyli nie działa wolny bieg. Może mam strasznego pecha i ta dźwignia ze szrotu też jest uszkodzona. Ale zamiast jechać na szrot po kolejną dźwignię, wolę zapytać Was tutaj...
Jak szukać przyczyny tej awarii?
Może problemem jest np. przekaźnik?
A może jeszcze coś innego?
Czy mogę jakoś sprawdzić gdzie tkwi problemem?
Np. może mógłbym zewrzeć odpowiednie dziurki w którejś z wielokablowych wtyczek, które się wpina w tę wielką okrągłą obudowę przełączika wycieraczek i w ten sposób wymusić uruchomienie wolnego biegu wycieraczek i w ten sposób wykazać, że przyczyną nie jest sam przełącznik?
Macie jakieś pomysły?
Przełącznik wycieraczek - nie działa wolny bieg
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
mbejm
- Początkujący T4
- 7
- Model:
- Auto: T4 Caravelle
- Kontakt:
-
rafflex
- profil zaufany

- Ikona forum
- 13
- Model:
- Auto: Transporter
- Opis: GRUPA MAŁOPOLSKA sekcja "STARE WYGI"
- podziekowal za post: 139 razy
- otrzymal podziekowanie: 234 razy
- Kontakt:
Re: Przełącznik wycieraczek - nie działa wolny bieg
Winny zapewne jest przekaźnik wycieraczek.
https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f ... 5&p=126556…login to view the rest of this post
https://www.t4-forum.pl/viewtopic.php?f ... 5&p=126556…login to view the rest of this post
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się