Przywitanie i prośba o schematy.

Kostki, przekaźniki, alarmy, światła, klaksony i inne cuda z kabli.
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.

Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.

Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.

Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
ODPOWIEDZ
lewir
Nowy T4

1
Model:
Auto: T4
podziekowal za post: 1 raz
Kontakt:

Przywitanie i prośba o schematy.

Post autor: lewir »

Witam wszystkich Forumowiczów.
Jestem tu nowy i to jest mój pierwszy post. Zapisanie się do społeczności Forum jest dla mnie też nowością, więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle zrobię lub napiszę nie tu gdzie trzeba. A teraz główny motyw: w zeszłym roku mój synuś kupił VW T4 z 1999 roku. W dowodzie wpisany jest silnik 1.9TD ABL, ale niedawno okazało się, że jest tam wstawiony motor od Passata 1.9TDI chyba AHU. Z tego autka robimy namiastkę kampera. Zabudowa (mebelki) już jest. Jest też kompletna elektryka części "mieszkalnej" - akumulator, separator akumulatorów, ładowarka PV, przetwornica i wszystko inne, co być powinno. Tu nie było problemów, bo z zawodu i zainteresowań jestem elektronikiem i wszystko robiłem wg. własnych potrzeb. Teraz przyszedł czas na wstawienie alarmu i usunięcie małych niedomagań w części "samochodowej". I tu pojawił się problem, bo schematów brak. Poza tym wymiana silnika skutkuje tym, że mało który warsztat chce się podjąć czegokolwiek naprawić. I wcale mnie to nie dziwi, bo... a długo by pisać.
Moja wielka prośba, by udostępnić mi schematy elektryczne - raczej oryginalnej wersji 1.9TD ABL z 1999 roku. Na razie potrzebuję znaleźć kabelki idące od krańcówek drzwi (do wywoływania alarmu), przewód na którym pojawia się + po włączeniu zapłonu (do sterowania separatorem ładowania akumulatora hotelowego, do sterowania funkcji alarmu i trackera, do ewentualnego zewnętrznego sygnalizatora niezgaszonych świateł {jeśli nie naprawię tego oryginalnego}).
Ponieważ nie działa oryginalny sygnalizator niezgaszonych świateł (zegary mam niebieskie, więc podobno jest w zegarach) proszę o poradę co mogę zrobić by go sprawdzić i ożywić (dwustykową krańcówkę w drzwiach kierowcy już sprawdziłem).
Na wszelki wypadek - gdybym musiał wstawić zewnętrzną, proszę o schematy na których będzie lokalizacja i kolorystyka kabelków od świateł postojowych i tej krańcówki kierowcy.
Oczywiście mogę zawsze podpiąć się "na wydrę" pod konkretne bezpieczniki i/lub krańcówki, ale jakoś tak nie pozwala mi na to "dobre wychowanie techniczne" :-)
Poproszę też o rozpiskę bezpieczników i przekaźników do mojego modelu 1.9TD ABL 1999 bo mam już 3 wersje i żadna nie pasuje - w moim autku nie ma klimatyzacji ani szyberdachu!!!
Na razie zamykam listę próśb i czekam na odzew.
Serdecznie pozdrawiam
Lewir
Micky
Forumowicz T4

15
Model:
Auto: Caravelle '03 /C5 X7
podziekowal za post: 1 raz
otrzymal podziekowanie: 14 razy
Kontakt:

Re: Przywitanie i prośba o schematy.

Post autor: Micky »

W skrzynce od 99 roku masz wyprowadzenia, do których możesz się podłączyć.
https://t4-wiki.de/wiki/Leitungsverteiler
Dodatkowo rozpiska złączy skrzyn…login to view the rest of this post

This topic has 3 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”