Nietypowy problem z skrzynią biegów

ODPOWIEDZ
mastah_a
Nowy T4

Answers: 0
3
Last active: -
Tematy: 1
Model:
Auto: T4
Kontakt:

Nietypowy problem z skrzynią biegów

Nieprzeczytany post autor: mastah_a »

Witam. Posiadam Volkswagena T4 Caravelle 1996r. 2.4D.
Skrzynia biegów i sprzęgło były wymieniane rok temu.
Problem wygląda tak że jak jadę po autostradzie, powyżej 3000 obrotów, to kiedy zjeżdżam z autostrady i chcę wrzucić niższy bieg, biegi bardzo ciężko wchodzą (trzeba wciskać na siłę) aż nie zatrzymam auta i nie wyłącze i włącze silnika. Wtedy biegi znowu działąją bez problemów. Nadmieniłem że kiedy jadę po autostradzie, gdyż jak jadę na piątce po zwykłej drodze w okolicach 3000 obrotów problem nie występuję, dopiero jak jadę szybciej po autostradzie. Problem wystąpił już dwa razy.

Może ktoś wie o co może chodzić?

Pozdrawiam
Patryk1011
Forumowicz T4

2
Tematy: 4
Model:
Auto: Multivan T4
podziekowal za post: 6 razy
otrzymal podziekowanie: 11 razy
Kontakt:

Re: Nietypowy problem z skrzynią biegów

Nieprzeczytany post autor: Patryk1011 »

Podobny temat przerobiłem na audi 80, jeździłem tak rok(w końcu to miał być gruz na dojazdy, był tani), po autostradzie biegi się wrzucało jak w starze, odkryłem że co 10-15km jak wrzucałem na niższy i znowu wyższy to działało duuużo lepiej, powodem był niski stan oleju w skrzyni... wymieniłem olej w skrzyni i profilaktycznie płyn co by wysprzęglik miał łatwiej, objawy ustały ale niestety skrzynia żyła jeszcze 2 miesiące
Ja bym zaczął od sprawdzenia oleju na dzień dobry, jak była wymieniana skrzynia to pytanie czy nowa(regenerowana?) czy używana, jak używana to wiele osób zapomina o sprawdzeniu czy olej jest, albo potrafi mieć wyciek
Jak w mojej miałem problem to czytałem też że niektórzy żalili się że uszczelniacze wałka wybieraka w skrzyniach VAG lubią puchnąć
PabloLG
Początkujący T4

2
Tematy: 0
Model:
Auto: Caravella
otrzymal podziekowanie: 1 raz
Kontakt:

Re: Nietypowy problem z skrzynią biegów

Nieprzeczytany post autor: PabloLG »

Myślę że nie po zgaszeniu tylko po ponownym ruszeniu wodziki ustawiają się w naturalnej pozycji. Ja bym sprawdził wybierak lub poduszkę. Lub jak wyżej może tylko olej. Ale skoro miejscami dobrze to może jednak wina złego ułożenia wybieraka lub dostał jakieś luzy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów Manual”