Witam
Mam problem ze skrzynią. Może zacznę co to za autko
Jest to T4 2.5 TDI 88koni, skrzynią nie wiem jakie ma oznaczenie ale jest to ta wolna skrzynią ( 100km/h=3k obr./minutę).
Problem polega na tym że przy puszczeniu gazu słychać hałas ze skrzyni (po stronie kierowcy), gdy tylko dodam gazu hałas cichnie. Im większa prędkość tym większy , szybszy hałas ( na chłopski rozum tak jak by wyl stary rozwalony most). Dźwięk nie jest zależy od sprzęgła czy obrotów silnika. Jest taki sam. A luzie podczas toczenia jak i na biegu. Jedyna zależność jaka dostrzegam to obroty koła, gdy auto zdalnie to dzięki też. Mechanik powiedział mi że łożysko w kole wyje, ale nie dawało mi spokoju i sprawdziłem stan oleju w skrzyni a tam olej srebrny, brokatowy. 10k km temu wymieniałem nowy olej, bo auto ma ponad 630kkm przebiegu i nie wiedziałem kiedy był zmieniany. Stary olej był też dosyc brudny. Problemu zaczęły się niedługo po wymianie na świeży. Olej jaki wlałem to RevLine GL-5 75w90
Dodam jeszcze że zdarzyło się że wypadnie bieg wsteczny, bądź przy szybszej jeździe do tyłu po odpuszczeniu gazu nastąpił bardzo głośny zgrzyt, tak jak by przeskoczyły tryby. Ale ogólnie nie na problemu z normalnym cofaniem.
Proszę o pomoc i porady pozdrawiam.
Problem ze skrzynią biegów 2.5TDI
-
LuckY102
- Nowy T4
- 5
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
ozyrys486
- Samodzielny mechanik
- 10
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Re: Problem ze skrzynią biegów 2.5TDI
Uważam że masz skrzynię do naprawy. Prawdopodobnie uszkodzone lozyska
This topic has 9 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się