Witam wszystkich użytkowników forum z okazji pierwszego posta.
Jestem nowym posiadaczem T4 Multivan napęd na przód 2,5 tdi 102 km z 2003 r. silnik ACV i skrzynia biegów FJS z ABS, planuje mu trochę podnieść moc...
Mam też kompletnego dawcę napędu syncro też z 2003r. i w nim oprócz wału, tłumików, dyferencjału, półosi mocowań etc., itd. skrzynia EFA i dyferencjał DTY.
Będę zakładał ten napęd do multivana i mam następujące pytania:
1. Czy w moim przednionapędowym multivanie z ABS da się wyprowadzić wiązkę do blokady wolnego koła/ABS w tylnym dyferencjale tak aby działała poprawnie, dawca ma fizycznie przewód i wtyczkę.
2. Jak sie mają przełożenia skrzyni EFA do skrzyni FJS ? Tzn. czy jadąc już z napędem syncro 130-140 km/h piątym biegiem będę miał znacznie większe obroty silnika niż jadąc przednionapędowcem w moim przypadku ze skrzynią FJS ? Zależy mi na tym aby jechać komfortowo autostradą, a wiadomo wtedy czym niższe obroty tym niższe spalanie i wycie silnika mniej będzie doskwierać.
3. Czy skrzynia EFA różni się czymkolwiek od DRH oprócz tego że ma wciskany wsteczny ? - to pytanie nawiązuje do poprzedniego, może któraś ma dłuższe przełożenia ?
Wybaczcie z racji tego, że mój multik jest lekko uszkodzony to nie pojadę nim i nie sprawdzę obrotów przy prędkości 130-140 km/h więc proszę może ktoś zna obroty przy tej prędkości dla syncro i dla przednionapędowego multivana.
Pozdrawiam serdeczenie Bartek.
syncro: pytanie o skrzynie biegów i blokadę wolnego koła/ABS
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
rrurus
- Nowy T4
- 4
- Model:
- Auto: T4 multifornia
- Kontakt:
-
ozyrys486
- Samodzielny mechanik
- 10
- Model:
- Auto: T4 transporter
- podziekowal za post: 4 razy
- otrzymal podziekowanie: 25 razy
- Kontakt:
Re: syncro: pytanie o skrzynie biegów i blokadę wolnego koła
Jeśli chcesz mieć działający abs to zakladasz dyfer z wolnym kołem i powinno dzialac.
Daj wiecej informacji odnosnie dawcy ale z tego co pamietam to …login to view the rest of this post
Daj wiecej informacji odnosnie dawcy ale z tego co pamietam to …login to view the rest of this post
This topic has 12 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się