Pacjent: T4 2,5 TDI AXG
Problem: Turbo nagle prawie przestało ładować. Tak jak normalnie ładowało do ok. 1 Bar to teraz jest to max 0,2Bar. Mam wskaźnik w kabinie więc wyraźnie to widać.
Co diagnozowałem:
Podłączyłem VCDS, Basic Settings, grupa 11. Widać że sztanga się rusza (ale nie w pełnym zakresie, tak mniej więcej od 0 do 60%), ciśnienie w zasadzie cały czas stoi na ok. 989 mBar.
Podłączenie manometru pod wężyk turbo pokazuje wyraźny skok podciśnienia w momencie gdy N97 jest aktywowany.
Wygląda więc na to, że N97 działa, nieszczelności w podciśnieniach też nigdzie nie widzę.
Podłączenie podciśnienia z silnika bezpośrednio pod gruszkę turbo powoduje powolne przesunięcie sztangi (trwa to kilka sek) prawie aż do śruby oporowej, ale zmiana ciśnienia jest bardzo niewielka - z 989mBar skacze do ok. 1020mBar.
Taki sam efekt jest gdy podniosę sztangę mechanicznie do oporu - ciśnienie wzrasta, ale bardzo niewiele.
Oczywiście powyższe testy przeprowadzałem utrzymując regulaminowe 1400 RPM.
Co powinienem dalej robić? Bo chwilowo pomysły mi się skończyły...
AXG - turbo ledwo co ładuje
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Kenobi
- Administrator
- Fanatyk T4
- 15
- Model:
- Auto: Caravelle
- Opis: niech moc będzie z wami
- podziekowal za post: 49 razy
- otrzymal podziekowanie: 659 razy
- Kontakt:
Re: AXG - turbo ledwo co ładuje
Po prostu padła turbina mechanicznie. Ściągałeś węże z niej i patrzyłeś na wirnik ? Może urwało geometrię. Czasem kompem już nic nie sprawdzisz. Co po…login to view the rest of this post
This topic has 1 more reply
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się