Awaria 5 biegu w 2.4 d skrzynia CRN

ODPOWIEDZ
kufel1233
Początkujący T4

4
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Awaria 5 biegu w 2.4 d skrzynia CRN

Post autor: kufel1233 »

Witam.
Przypuszczam, że w mojej skrzyni posypał się 5 bieg. W trakcie jazdy nagle po włożeniu 5 zaczęło coś skrzeczeć.
Bieg 5 wchodzi i samochód jedzie a nawet przyspiesza ,ale odgłosy są regularne i bardzo głośne. Ja przypuszczam, że to łożysko igiełkowe, ale pewności nie mam. Reszta biegów działa poprawnie. Przymierzam się do otwarcia dekla 5 biegu i mam pytania.
1. Czy do tej operacji muszę spuszczać olej ze skrzyni (może wystarczy podnieść samochód z lewej strony i już po odkręceniu dekla nie będzie wycieku?).
2. Jaki kupić olej do tej skrzyni aby zalać po robocie jak spuszczenie byłoby obowiązkowe (skrzynia CRN)?
3. Z jaką siłą w Nm dokręcać śruby trybów biegu (dwa duże torksy)
4. Jakie wymiary albo oznaczenie ma łożysko igiełkowe na kole 5 biegu?
Ewentualnie mile widziane opowieści od doświadczonych jakie mogą mnie spotkać niespodzianki oraz porady na co uważać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
W zamian pochwalę się jak mi poszło i w miarę możliwości załączę zdjęcia z naprawy.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2022, 14:11 przez kufel1233, łącznie zmieniany 3 razy.
kufel1233
Początkujący T4

4
Model:
Auto: multivan
podziekowal za post: 2 razy
Kontakt:

Re: Awaria 5 biegu w 2.4 d skrzynia CHR

Post autor: kufel1233 »

Witam ponownie. Widzę ,że nikt nie podjął tematu. Trudno. Już rozebrałem i okazało się ,że rzeczywiście łożysko igiełkowe się posypało, ale do tego je…login to view the rest of this post
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

This topic has 2 more replies

You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.

Zarejestruj się Zaloguj się

ODPOWIEDZ

Wróć do „Skrzynia biegów Manual”