Witam wszystkich kamperowych forumowiczów <hi>
Mam na imię Daniel i raczkuje w temacie kamperowania. Od niedawna jestem posiadaczem VW T4 w wersji LONG, którego uratowałem od pocięcia na żyletki więc jest w nim sporo do roboty, ale nie o tym mowa. Kupiłem go z myślą zwiedzania i eksplorowania fajnych miejscówek i przede wszystkich pod DIY Camper! Aktualnie jestem na etapie przywracania go do życia, z czym jeszcze trochę zejdzie, ale następnie planuje zrobić małą zabudowę kamperową i na początku ruszyć w Polskę a później w świat.Trochę naoglądałem się na Youtubie jak chłopaki (i dziewczyny) przerabiają swoje busy i jak robią zabudowy. Co jest kluczowe i niezbędne wiem, ogólną wiedzę mam. Jednak piszę tego posta w celach porad praktycznych i konsultacji z weteranami tej sztuki przerabiania busów - z Wami.
Na początek zastanawiam się nad izolacją tzw. paki T4. Zakładam, że autko będzie użytkowane tylko w sezony, gdzie nie ma przymrozków (wiosna -jesień). Więc izolacja chroniłaby nas głównie przed chłodniejszymi nocami i przed gorącymi dniami. Możliwe, że na zimę będzie demontowana zabudowa i będzie użytkowane normalnie. Proszę Was o praktyczne rady, czym najlepiej ocieplić pakę, tak aby nie było problemów ze skraplającą się wodą i zawilgoceniem wewnątrz samochodu. Słyszałem o wełnie mineralnej foliowanej i zastanawiam się nad nią, a plan B to izolacja piankowo - kauczukowa. Wykończyć chciałbym płytą osb i wykładziną (bo mam jej sporo) :P .
Kolejne pytanie jest o prawo. Widziałem osobny temat na forum odnośnie zmiany przeznaczenia auta, ale temat nie rozwiązany. Moja t4 jest zarejestrowana jako 6 osobowa, i teraz pytanie jak to formalnie wygląda ze zmianą przeznaczenia na kamperowóz, może ktoś próbował ostatnio się z tym mierzyć?
<dzięki>
Pozdrawiam!
Daniel
Projekt DIY Kampero | T4 Long
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Daniel1305
- Nowy T4
- 7
- Last active: -
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
-
maxtz
- Aktywny T4
- 9
- Tematy: 4
- Model:
- Auto: T4 DIY POP-TOP
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 46 razy
- Kontakt:
Re: Projekt DIY Kampero | T4 Long
Witam <england>
Jestem na etapie przerabiania swojej teczki (od ponad roku) nie uważam się za jakiegoś eksperta w tej sprawie ale jak będziesz miał jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć.
U siebie również nie planowałem kamperowania busem w zimę i dlatego ociepliłem go tym czym miałem, czyli wełną mineralną w workach foliowych, w chłodniejsze noce podgrzewamy sobie webastem <cool>
Życzę powodzenia w przeróbkach no i czekam na fotki fury <56>
Jestem na etapie przerabiania swojej teczki (od ponad roku) nie uważam się za jakiegoś eksperta w tej sprawie ale jak będziesz miał jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć.
U siebie również nie planowałem kamperowania busem w zimę i dlatego ociepliłem go tym czym miałem, czyli wełną mineralną w workach foliowych, w chłodniejsze noce podgrzewamy sobie webastem <cool>
Życzę powodzenia w przeróbkach no i czekam na fotki fury <56>
-
Daniel1305
- Nowy T4
- 7
- Tematy: 1
- Model:
- Auto: T4
- Kontakt:
Re: Projekt DIY Kampero | T4 Long
Dzięki za odpowiedz :)
A masz jakieś informacje odnośnie izolacji piankowej? Warto w to zainwestować kasę ? Jak z wygłuszeniem i izolacją ?
Fotki fury będą jak już trochę ją "odzłomuje" bo na razie nie wygląda ciekawie. Skupiłem się na mechanice i niebawem będzie już całkowicie sprawna. Dostała nowe przeguby, nowe zawieszenie, nowe hamulce, uszczelnienie całego silnika, wymiana wszystkich płynów, czekam własnie na szybę bo była pęknięta i jeszcze muszę dopracować ręczny i będzie sprawna technicznie na czym aktualnie mi najbardziej zależało. Później blacharka i na końcu wykończenie wszystkiego no i kamperek.
Pozdrawiam, Daniel
A masz jakieś informacje odnośnie izolacji piankowej? Warto w to zainwestować kasę ? Jak z wygłuszeniem i izolacją ?
Fotki fury będą jak już trochę ją "odzłomuje" bo na razie nie wygląda ciekawie. Skupiłem się na mechanice i niebawem będzie już całkowicie sprawna. Dostała nowe przeguby, nowe zawieszenie, nowe hamulce, uszczelnienie całego silnika, wymiana wszystkich płynów, czekam własnie na szybę bo była pęknięta i jeszcze muszę dopracować ręczny i będzie sprawna technicznie na czym aktualnie mi najbardziej zależało. Później blacharka i na końcu wykończenie wszystkiego no i kamperek.
Pozdrawiam, Daniel