Po przykrych doświadczeniach z ostatniej zimy kiedy to D3WZ okazał się uszkodzony a moja Caravell'ka potrzebowała 20km na dogrzanie <01> postanowiłem zamontować D5WS kompletne wyciągnięte z Mercedesa vaneo ogrzewanie postojowe ( zdjęcie na samym dole ) z informacji w internecie wybór padł oczywiście na wersję z sterownikiem analogowy ( wtyczka 2 pin'owa ) a nie cyfrowym ( wtyczka 4 pin'owa ) w którym komunikacja odbywa się przez szynę CAN .
Opis wtyczki dla D5WS
1 + 12V / zasilanie
2 - masa / zasilanie
3 wyzwala napięcie dodatnie (+12V) do przekaźnika dmuchawy pojazdu
4 wyzwala napięcie dodatnie (+12V) do pompy paliwa ( w D3WZ pin 3 i 4 odpowiadają za pompę paliwa )
5 diagnoza ( używana w wyłączniku zegarowy 7 dniowy oraz zegarze modułowym do wyświetlania kodów błędów )
6 +12 V załączanie dogrzania silnika poniżej 5C ( czujnik temperatury )
7 +12 V załączenie ogrzewania postojowego. ( w D3WZ +12V od alternatora )
8 włącznik wyboru grzanie / wietrzenie ( przycisk wyboru należy zewrzeć z masą - )
Dodatkowy kabel 2PIN - Podłączenie pompki obiegowej wody
Moje pytanko jest następujące, z tego co kojarzę w D3WZ aby uruchomić piec musi być podpięte zasilanie między pinami 1 - 2 oraz +12V na pin 6 oraz 7 inaczej dogrzewacz nie wystartuje pin 7 informuje że silnik został uruchomiony a 6 że temperatura spadła poniżej 5C
w D5WS jest identycznie z tym że... nie ma konieczności podpinania +12V jednocześnie na piny 6-7 wystarczy że podepnie się jeden pin 6 lub 7 i piec zaczyna pracę czy przypadkiem wpięcie pieca D5WS w oryginalną instalację od D3WZ nie będzie skutkować natychmiastowym załączeniem ogrzewania po odpaleniu kiedy to na pin 7 pójdzie napięcie z alternatora ? Jeśli ktoś posiadał by schemat oryginalnej instalacji elektrycznej D3WZ pociągniętej w samochodzie (najlepiej T4) bardzo bym prosił o podesłanie
Kolejne pytanie to jak jest oryginalnie rozwiązana kwestia wentylatora nawiewu w kabinie dla ogrzewania postojowego... czy załącza się sam wentylator ? czy też cały Climatronic ?
aaa i jeszcze taka dziwna sprawa gdy demontowałem D3WZ zauważyłem pompkę wodną oraz jakiś zawór na podciśnienie sterujący obiegiem małym i dużym, zawór jak i pompka były połączone wężami z dogrzewaczem wszystko wydaje się oryginalne a nie kombinowane... czy D3WZ miały pompki wody i jakiś zawór na podciśnienie ?
Z góry dzięki za pomoc . jak wszystko ogarnę napiszę poradnik jak przerobić instalację z D3WZ na D5WS :P
Zdjęcie poprawione wedle regulaminu jednakże taki sposób wstawiania zdjęć jest jak dla mnie co najmniej... zły i niewygodny zbyt mały przydział uploadu jedynie 100kb i rozmiar 641x641 nie jest w stanie pokazać pewnych szczegółów które są bardzo przydatne po powiększeniu zdjęcia w oryginalnym rozmiarze. gdyby zwiększyć na 1MB i 2500x1600 miało by to pozytywny sens.
Wymiana podgrzewacza D3WZ na ogrzewanie postojowe D5WS
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
ArczeX
- Nowy T4
- 9
- Model:
- Auto: Caravelle
- podziekowal za post: 3 razy
- Kontakt:
Wymiana podgrzewacza D3WZ na ogrzewanie postojowe D5WS
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 09 sie 2017, 11:53 przez ArczeX, łącznie zmieniany 1 raz.
-
slimak
- Ikona forum
- 15
- Model:
- Auto: Mixt
- podziekowal za post: 17 razy
- otrzymal podziekowanie: 311 razy
- Kontakt:
Re: Wymiana podgrzewacza D3WZ na ogrzewanie postojowe D5WS
Poczytaj o zasadach dodawania zdjęć na forum.
This topic has 16 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się