Witam po 5 latach bez aktywności. Temat wtedy trochę upadł, bo kupiłem inne auto (Hyundai H1 Starex 4WD), ale potrzeba kazała wrócić do starego, sprawdzonego modelu, choć znanego wcześniej jedynie z napędem na przód.
Przeczytałem większość wątków działu Syncro dziś, prawie wszystkie i o ile nie przeoczyłem czegoś, to nie ma takiego usystematyzowania wersji silnikowych i skrzyń biegów w tych autach. Chętnie pomogę coś takiego zrobić.
Wiem, że były 3 silniki dostępne fabrycznie w wersji Syncro:
- 2,5 B
- 2,4 D
- 2,5 TDi 102 KM
W innych wątkach pojawia się zróżnicowanie silników ze względu na datę produkcji - np. silnik 2,5 TDi 102KM z osprzętem od 150KM itd. To może zrobilibyśmy taki spis - jakie lata produkcji, jakie silniki (oznaczenia) i jakie skrzynie (oznaczenia) w jednym miejscu? Nie widzę tego nawet na T4-wiki (chyba że źle szukam, bo nie znam niemieckiego). Jest tylko taka tabelka: http://www.t4-wiki.de/wiki/Motorkennbuchstabe, ale bez wzmianki o Syncro.
Cały pomysł wziął się stąd, że widzę już drugie takie auto opisane jako 102KM, a nie widzę chłodniczki (intercoolera) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=6852449193
Gdyby zrobić taką tabelkę czy choćby listę - byłoby łatwiej następnym zorientować się z czym mają do czynienia szukając takiego auta.
P.S. Nie chcę mieszać w wątkach i pisać nie na temat - ale czy jest gdzieś temat tzw. holenderskiej zabudowy? Ciekaw jestem, czy to było sprzedawane oficjalnie przez VW (bo chyba są różnych producentów) i czy gdzieś poza Holandią tego szukać?
Z góry przepraszam za rozwlekłość.
Pozdrawiam,
Syncro a wersje silnikowe i skrzyni biegów
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Perła
- Początkujący T4
- 13
- Model:
- Auto: T4 Lang 1998
- podziekowal za post: 27 razy
- Kontakt:
Re: Syncro a wersje silnikowe i skrzyni biegów
W linku do aukcji powyżej dziwna sprawa - zmienił się opis i zdjęcia na zupełnie inne auto...
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się