Kupiłem właśnie wysoki dach z Reimo, będę zakładał go do Multivana.
Po wczorajszej rozmowie ze sprzedającym mam trochę mętlik w głowie. Twierdzi, że montaż wysokiego dachu, nie jest jakimś wyczynem i spokojnie można to zlecić blacharzowi, a niekoniecznie firmie specjalizującej się w przeróbkach. Sam montował dachy do t3 już w latach '90, ma kilka kamperów i ogólnie facet sprawia wrażenie gościa, który wie co mówi :)
Czy ktoś z Was przerabiał ten temat? Dobry blacharz (a mam takiego) faktycznie da sobie radę?
I jeszcze pytanie - jak ze wzmocnieniami (rama+te "rogowe")? Z pewnością jest to konieczne przy podnoszonym, bo przecież taki dach to bardzo wiotka konstrukcja, po dźwignięciu nic nie usztywnia auta. Ale jak z wysokim? Ponoć sam dach usztywnia wystarczająco auto (na takie info trafiłem też na angielskim forum t4). Poza tym przy wysokim otwór w dachu jest też chyba inaczej wycinany, niż przy dźwiganym. To prostokąt, który zaczyna się chyba za belką wzmacniająca nad fotelami kierowcy/pasażera, a nie w takiej formie jak przy dźwiganym, co też pewnie ma wpływ na sztywność konstrukcji.
(Na dolnym foto wycięty otwór pod namiot, a czerwoną kreską zaznaczone odkąd zaczyna się otwór pod wysoki dach.)
edit: znalazłem takie foto, myślę że właśnie tak powinien być wycięty otwór pod ten dach:
Montaż wysokiego dachu Reimo
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
woycieh
- Początkujący T4
- 11
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 9 razy
- Kontakt:
Montaż wysokiego dachu Reimo
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
hoopsii
- Samodzielny mechanik
- 11
- Model:
- Auto: Allstar Westa SYNCRO
- podziekowal za post: 23 razy
- otrzymal podziekowanie: 70 razy
- Kontakt:
Re: Montaż wysokiego dachu Reimo
Te ramy o których piszesz to wcale nie są wzmocnienia auta-dachu tylko ramki aby się na nich łóżko opierało. Bez tych ram z autem nic się nie stanie. …login to view the rest of this post
This topic has 3 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się