WITAM Wszystkich użytkowników forum jako ze to jest mój pierwszy post. Widzę że forum bardzo prężnie działa i na pewno nie brak tu osób znających się na rzeczy. Opiszę moją sytuację i liczę na to że ktoś mi coś doradzi.
Mam VW T4 2,5TDI 88KM 2002r . Lekko kopcił i nie był zbyt żwawy (choć bardzo dobrze radził sobie na wolnych obrotach nawet z dużym obciążeniem z przyczepą w trudnym terenie) Mechanik stwierdził że ciekną wtryskiwacze i pasuje je wymienić lub zregenerować i tu zaczęły się problemy:
- po wyjęciu wtryskiwacze okazały się podobno być jakimiś nietypowymi na Kanadyjski rynek, których regeneracja jest bardzo trudna, droga i nieopłacalna (nie wiem czy to prawda) więc mechanik kupił używki, zregenerował i założył niestety od stupięćdziesięcio konnego silnika
- po wymianie na wolnych obrotach prawie w ogóle nie jechał a na wyższych tak kopcił że świata z tyłu nie widać
-mapowanie miało pomóc (kolejny spory wydatek) ale niestety pomogło niewiele kopci dalej (choć trochę mniej) a na wolnych obrotach (tak do 1800) radzi sobie duuużo gorzej niż przed przeróbką
mam już trochę dość bezsensownego inwestowania, najchętniej wróciłbym do pierwotnego stanu ale wtryski zostały podobno wyrzucone bo się już do niczego nie nadawały
Może ktoś coś podpowie jak tanim kosztem zdiagnozować problem i sprawić żeby autko normalnie jeździło (nie potrzebuję rakiety, raczej spokojnej jazdy z często z dużym ładunkiem w terenie)
2,5 TDI wtryskiwacze od 150KM do silnika 88KM
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
xxxkamil
- Znawca T4
- 12
- Model:
- Auto: Zwykły TRANSPORTER
- podziekowal za post: 55 razy
- otrzymal podziekowanie: 102 razy
- Kontakt:
Re: 2,5 TDI wtryskiwacze od 150KM do silnika 88KM
Podstawowe pytanie czy po tej zmianie wtrysków była robiona regulacja pompy: dawka i kąt wtrysku ? Po tym co piszesz to widzę że niezły przekręt ten t…login to view the rest of this post
This topic has 31 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się