Witam wszystkich ;)
Wiem, ze podobnych tematów już trochę było zaznaczę na początku, ze przeczytałem je wszystkie i mam kilka pytań na które nie zmam odpowiedzi :)
Opis problemu:
Po zakupie fury, dodam, że to Multivan z 1996r z Webastem bez klimatyzacji z dodatkową nagrzewnica na tył. Okazało się, że nie mam ogrzewania ale wraz z tym nie dogrzewał się silnik. Szybka diagnoza wymieniam termostat.
Po wymianie odpowietrzenie układu, nowy płyn, temperatura silnika prawidłowa 90 stopni ale ogrzewanie z przedniej nagrzewnicy jak na lekarstwo, z tylnej idzie ogień ;)
Na pierwszym biegu nadmuchu czuć letnie powietrze po zwiększeniu na 4 bieg dmuchawy powietrze się ochładza. Sprawdzam temperaturę węzy dochodzących do nagrzewnicy i oba gorące. Myślę zakamieniała nagrzewnica ściągam powrót z nagrzewnicy płyn idzie przez nią pełną mocą, demontuje zasilanie z nagrzewnicy montuje do niej dwa węze ogrodowe i rozpoczynam płukanie, po samej wodzie ani mały syfek nie wyleciał. oczywiście nie ma żadnego oporu w nagrzewnicy które mogłoby sugerować, ze jest niedrożna. Zastosowałem jeszcze odkamieniacze ale w dalszym ciągu z nagrzewnicy nic nie wylatuje super czysta woda. Składam wszystko, odpowietrzam i dalej to samo. Rozkręciłem pół auta by dostać się do nagrzewnicy odpalam furę i ku mojemu zdziwieniu nagrzewnica robi się gorąca.
1. Co prócz nagrzewnicy może być powodem braku ogrzewania
2. Czy nagrzewnica przez kamień mogła stracić swoja skuteczność i pęd powietrza szybciej ja chłodzi niz ona oddaje ciepło?
Problem z ogrzewaniem
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
niebieski-n2
- moderator
- Kierowca T4
- 13
- Model:
- Auto: Escapade, holenderka
- Opis: Kapitan eMO
- podziekowal za post: 106 razy
- otrzymal podziekowanie: 115 razy
- Kontakt:
Re: Problem z ogrzewaniem
Drugie pytanie wydaje mi się bez sensu. Jeśli nagrzewnica robi się gorąca to ciepło musi oddawać powietrzu przez nią przelatującemu. Może jest jakiś p…login to view the rest of this post
This topic has 16 more replies
You must be a registered member and logged in to view the replies in this topic.
Zarejestruj się Zaloguj się