W przeciągu ostatniego miesiąca miałem następujący problem z układem wysprzęglika.
Wsiadam rano a pedał sprzęgła miękki wysprzęglał ale tylko przy samej podłodze.
Po kilkukrotnym naciśnięciu pedał wracał na właściwą wysokość i wszystko było ok.
Mam zamiar za tydzień jechać w dłuższą trasę i zastanawiam się czy ryzykować czy wcześniej
zająć się problemem.
Na pierwszy rzut oka z łączenia skrzyni i silnika nie widać wycieków po nogach też nic nie leci
więc pytanie od czego zacząć ewentualną naprawę?
Wiadomo ,że prościej i taniej było by wymienić pompkę niż wysprzęglik ale tak w ciemno też szkoda
inwestować.
Może ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać?
Z góry dziękuję za sugestie.
Zapowietrzające się sprzęgło
Regulamin forum
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
Posty mozna poprawiać do 2H czasu od jego napisania.
Miło więc jest jesli posty będą edytowane do tego czasu niż pisanie jednym pod drugim. Oczywiście jesli czas edycji na to pozwala.
Staraj sie także uzywać przecinków oraz kropek aby post był czytelny.
Jeżeli jakis post pomógł Tobie w rozwiązaniu problemu podziękuj autorowi postu dając kciuk w górę - znajduje sie w prawym dolnym rogu każdego posta.
-
Tomek Westfalia
- Forumowicz T4
- 10
- Last active: -
- Tematy: 12
- Model:
- Auto: Multivan
- podziekowal za post: 3 razy
- otrzymal podziekowanie: 2 razy
- Kontakt:
-
moskit
- Nowy T4
- 11
- Tematy: 0
- Model:
- Auto: T4
- podziekowal za post: 7 razy
- Kontakt:
Re: Zapowietrzające się sprzęgło
Pewnie już masz odpowiedź, ale jeśli coś takie się dzieje to mi wydaje się, że jeżeli ubywa płynu hamulcowego w zbiorniczku to będzie wysprzęglik a jak nie to może być pompka.
U mnie działa się tak jak u Ciebie i kilka razy odpowietrzałem sprzęgło - pomogło na kilka miesięcy, ale teraz spada znacznie szybciej i właśnie wymieniam wysprzęglik.
Pozdrawiam
U mnie działa się tak jak u Ciebie i kilka razy odpowietrzałem sprzęgło - pomogło na kilka miesięcy, ale teraz spada znacznie szybciej i właśnie wymieniam wysprzęglik.
Pozdrawiam
-
SANCZO
- Stały bywalec
- 11
- Tematy: 15
- Model:
- Auto: vw t4
- podziekowal za post: 7 razy
- otrzymal podziekowanie: 16 razy
- Kontakt:
Re: Zapowietrzające się sprzęgło
dokładnie elementów hydraulicznych nie ma zbyt wielu pompka, wysprzęglik dwa przewody jeden ze zbiorniczka do pompiki drugi od pompki do wysprzęglika i zbiorniczek . W razie jakby nie pomogłą wymiana wysprzęglika i/lub pompki trzeba sprawdzić przewody czy gdzieś nie przerdzewiały i płyn się nie sączy, a najlepiej od tego zacząć .